Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 27. 3. 2009
Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí
Trh s nemovitostmi prochází v řadě zemí očistnou kúrou. Ceny domů i bytů po letech růstu strmě klesají, a mohou tím lákat některé investory k nákupu. Při nákupu nemovitosti v cizině je ovšem potřeba vždy postupovat obezřetně, tedy i nyní.

Výrazný pokles cen nemovitostí v některých zemích podnítil zájem o investice do zahraničních nemovitostí. Vidí v nich dobré zhodnocení peněz do budoucna nebo alespoň příležitost, jak si pořídit nemovitost za dobré peníze. V řadě zemí (Velká Británie, USA či Španělsko) ceny nemovitostí donedávna extrémně rostly a nyní se vracejí zpět na „normální hladiny“. Zkušenosti z vývoje nemovitostních trhů v řadě zemí světa za posledních 30 let nicméně podle analytické studie společností Deloitte a Hyposervis ukazují, že periodické kolísání cen nemovitostí je přirozeným jevem vyspělých zemí. Nákup nemovitosti v zahraničí však v sobě zahrnuje mnohá rizika, potvrzují oslovení tuzemští specialisté.

Prvotním  rizikem je pro českého investora neznalost prostředí. Navíc v době, kdy je tamní vývoj cen neznámou i pro místní obyvatele. "Ve skutečnosti existuje jen málo lokalit, kde lze do budoucna předpokládat výraznější zhodnocení nemovitosti. Což zvláště pro spekulanty či krátkodobé investory mění situaci. Těm se totiž takovéto investice přestávají vyplácet," upozorňuje zástupce Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Jiří Pácal, který je současně ředitelem Central Europe Holding. Do určité míry to sice platilo již dříve, ale nyní, v turbulentní období na nemovitostních trzích, to je ještě výraznější.

Kdo naopak uvažuje o druhé či další nemovitosti k rekreačním účelům, může být pro něj pokles cen v některých lokalitách zajímavý. I takový kupec by měl vzít v úvahu rizika, která s nákupem zahraniční nemovitosti souvisí.

Některá rizika nákupu a vlastnictví nemovitosti v zahraničí

  • málo lokalit se zajímavým zhodnocením
  • malá orientace na zahraničním trhu nemovitostí, takže více hrozí, že investor „naletí“
  • jinak nastavené podmínky pro nákupy nemovitostí, jiné daně
  • odlišné technické normy a poplatky oproti ČR
  • další náklady související se správou vzdálené nemovitosti
  • další náklady související s pronájmem nemovitosti (poplatky, vybavení, provozní služby atd.)

Zdroj: Jiří Pácal, CEH

K rizikům při pořizování zahraniční nemovitosti podle Pácala patří různě nastavené podmínky pro nákup domu či bytu v jednotlivých zemích. Někde se tak mohou například daně z převodu zpoplatňovat u kupujícího a mohou dosahovat úrovně až 15 procent z kupní ceny.

Vedle detailů převodu nemovitosti do vlastnictví kupcese vyplatí vědět, na kolik přijdou další náklady a poplatky související s vlastnictvím. Kupříkladu jen osazení elektroměru může přijít 50krát dráže než v Česku. Další skryté náklady mohou vyplývat z platnosti odlišných technických norem, které musí vlastník nemovitosti dodržovat. U nemovitosti ve vzdálenosti tisíců kilometrů od místa trvalého bydlištěkupce je náročné zajistit efektivní správu bytu či domu, a je proto třeba počítat s náklady na její správu. Odměna pro seriozního správce může výrazně snižovat výnos z pronájmu.

Investorů do rekreačních nemovitostí v zahraničí mezi Čechy podle Jiřího Pácala i ředitele realitní kanceláře AAABYTY.cz Aleše Budína v poslední době ubývá: „Zájem se zvolna objevoval v posledních letech. Atraktivní bylo především Španělsko, Bulharskoči některá zajímavá horská letoviska. Kvůli hospodářské krizi zájem za posledních pět měsíců ale poklesl. Typickým poptávajícím byl investor, který nemovitost částečně využíval pro vlastní potřebu a částečně k pronájmu.“

Opačné trendy sledují v realitní společnosti RE/MAX: „Zaznamenáváme nárůst zájmu o tento druh investice, a to zejména mezi podnikateli, manažery a osobami, které měly dosud peníze uložené v různých investičních fondech či jiných cenných papírech,“ tvrdí jednatel společnosti Daniel Černík. „Určitě tomu napomohla i možnost volného a poměrně cenově dostupného cestování do zajímavých a exoticky atraktivních lokalit. V případě USAtaké již platný a předtím dlouho diskutovaný bezvízový styk s touto zemí.“ Podle Černíka se za nynější ekonomické situace v některých zemích vyplatí investovat do nemovitostí kvůli rapidnímu snížení cen realit. A tomu prý zároveň nahrává i opětovné posílení české měny vůči dolaru a euru.

Češi, ať už občané či firmy, nyní dávají zpravidla přednost přímému nákupu nemovitostí před takzvaným timesharingem (dlouhodobý pronájem nemovitosti nejčastěji se smlouvou na 3-5 let s právem užívat ji jen v určitém období roku). Tento druh pronájmu není podle Černíka mezi Čechy už tak populární zejména proto, že v minulosti plno lidí naletělo podvodníkům.

Anketa

Byli byste ochotní vzít si kvůli investici do zahraniční nemovitosti případně i úvěr?

Rozhodujícím faktorem při takovémto výběru investice (nákupu zahraniční nemovitosti) je  lokalita. Na tom se shodují všichni oslovení experti. Liší se ovšem v názoru, které lokality jsou dnes zajímavé. Mnozí propagují destinace jako je Florida v USA, Španělskoa Itálie nebo oblasti rakouských Alpči v poslední době hojně prý poptávané nemovitosti na Kanárských ostrovech či v Egyptě. Podle Pácala ale spíše platí, že v zahraničí nakupují především ti, kteří mají k dané lokalitě vztah, protože tam třeba chodí jejich děti do golfové školy, mají tam vlastní obchodní aktivity či si region oblíbili pro relaxaci. „Úspěšně investovat v zahraničí mohou jen specializované podnikatelské subjekty s dobrým místním partnerem. Občanské investice jsou spíše rozmarem, jsou okrajové a často se jich dotyční po pár letech se ztrátou zbavují,“ domnívá se Pácal.

Vedle lokality je podle Aleše Budína potřeba sledovat také potenciál regionu a dopady hospodářské krize, respektive cenový vývoj v dané oblasti. K dalším důležitým faktorům, které je nutné při nákupu nemovitosti v zahraničí zvažovat jsou pak možnosti rekreačního vyžití,stav nemovitosti samé a její vybavenost. Významná je podle Černíka i vzdálenost od moře, protože to může rozhodovat o úspěšnosti krátkodobých pronájmů dané nemovitosti.

Vyplatí se podle vás nyní investovat do zahraničních nemovitostí? Kde a kdy to má podle vás nejvíce smysl? Podělte se o názor a zkušenosti.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

18. 3. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

Navzdory klesajícímu zájmu o hypotéky diskriminují některé české banky stávající majitele hypoték. Na rozdíl od nových klientů jim nabízí výrazně horší úrokové sazby. Letos se to může... celý článek

Byt u Afriky? Prý skvělá investice.

12. 3. 2009 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Byt u Afriky? Prý skvělá investice.

Kdo má zajištěné bydlení v Česku a má dost peněz, může mít v době krize nutkání poohlédnout se po výhodných investicích do nemovitostí v zahraničí. Na pořízení bytu v exotických destinacích... celý článek

Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

29. 7. 2008 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

Toužíte po domku na břehu moře nebo apartmánu pod alpskými štíty? Proč si nekoupit nemovitost v zahraničí. Ceny v některých zemích jsou příznivější než u nás a navíc vám taková nemovitost... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services