Byt u Afriky? Prý skvělá investice.

Věra Tůmová | rubrika: Publicistika | 12. 3. 2009 | 10 komentářů
Byt u Afriky? Prý skvělá investice.
Kdo má zajištěné bydlení v Česku a má dost peněz, může mít v době krize nutkání poohlédnout se po výhodných investicích do nemovitostí v zahraničí. Na pořízení bytu v exotických destinacích přitom není třeba vydělávat miliony. Ale bydlí se v poušti.

Téměř rovníkové slunce ve vlahém větru příjemně hřeje, zatímco vlny oceánu se se strojovou pravidelností rozbíjí o bělostnou písčitou pláž. Mezi odpočívajícími surfaři se opalují i manželé ze severní Moravy. Božský klid ruší občas jen afričtí prodejci korálků, pískových obrázků a ošlehaní Evropané s deskami plnými papírů. Ti ale nechtějí manželům prodat cetky za pár eur. Nabízí jim celoživotní klid „v ráji“. Přesněji řečeno byt či studio na ostrově Sal na Kapverdských ostrovech. Prý je to nejvýhodnější investice do nemovitosti, která se už nebude opakovat. Říká to opálený německý mladík Florian, který láká moravské turistyk výletu do nově vybudovaného komplexu poblíž města Santa Maria.

Zdroj: Google Maps

Londýnská realitní společnost Statelypartners.com tam prodává od ceny 70 tisíc eur garsonky typu „Studio“, či vícepokojové byty se všemi možnými službami za stovky tisíc eur. Kritéria pro zájemce o koupi bydlení v ostrovní zemi nejsou nijak náročná. „Stačí, aby dotyčný vlastnil nemovitost v Evropě, disponoval ročním hrubým příjmem 25 tisíc eur a vlastnil kreditní kartu,“ vypočítává Florian. Jeho společnost nabízí prodej nemovitosti za přítomnosti notáře.Takzvaný timesharing, tedy nákup určitého časového nároku na pobyt v nemovitosti (například týden či dva ročně), oblíbený například na Kanárských ostrovech, nedělají. Dovedou ale podle Floriana přes agenturu zprostředkovat následný pronájem koupené nemovitosti.

Podobných „realitek“ jako je ta Florianova působí v exotických destinacích, kam každoročně v zimě vyráží na dovolenou čím dál více Čechů, stovky. Zpravidla tyto realitní kanceláře či agentury nevlastní místní obyvatelé, nýbrž více či méně spekulující zahraniční společnosti. Jejich agenti obcházejí několikrát týdně všechny pláže a centra městeček, kde se potulují turisté. Vážným zájemcům naslibují cokoli, jen aby se jim v jejich zděném „ráji“ zalíbilo. Prý je autem povozí po celém ostrově a seznámí je se všemi jeho výhodami.

Kapverdské bytovky v Santa Maria
Foto: Tomáš Novotný

Zatímco stavební boom v nejrozvinutějších zemích světa nyní zrovna nevrcholí, v některých afrických regionech se staví o sto šest. Kdo přijede na vyprahlý vulkanický ostrůvek Sal v blízkosti Senegalu, během krátké jízdy autem po jediné hlavní silnici může zahlédnout desítky i stovky rozestavěných bytovek. Kapverdské ostrovy se prostě mají do budoucna stát zaslíbeným dovolenkovým rájem pro movité Evropanya následně i „rájem“ pracovních příležitostí pro místní a přistěhovalé Afričany.

Ostrovy Zeleného mysu, jak se Kapverdské ostrovy překládají, se chtějí stát lepší destinací než Kanárské ostrovy. Ty jsou přitom o dvě hodiny blíže Evropě a disponují velice luxusními nemovitostmi a souvisejícími službami. Ani jedním se Kapverďané zatím pochlubit nemohou. Proto staví, kde se dá, a bohatým Evropanům se snaží zalíbit za každou cenu. Chtějí, aby se k nim vraceli a utráceli co nejvíc. Souostroví, donedávna ještě portugalská kolonie kdysi těžící z obchodování s africkými otroky, totiž žije převážně z cestovního ruchu.

Nová výstavba a chatrče na ostrově Sal
Foto: Tomáš Novotný

Developerské společnosti nabízejí malometrážní byty v jakýchsi lepších sídlištích (od ceny 50 tisíc euro za plně vybavený dvoupokojový byt), ale i celé apartmány v luxusnějších komplexech s bazény a celou škálou poskytovaných služeb (třípokojový zde může přijít na 85 až 115 tisíc euro, vybavené vily 4+1 začínají zhruba na 165 tisíc eurech). Nové budovy vyrůstají v pouštní krajině po desítkách a zdaleka nemají pro Evropany vždy tu nejideálnější polohu. Nebývají u moře, nýbrž třeba u prašné a rozbité cesty. Kdo v těchto bytových komplexech bude nakonec bydlet je zatím záhada, říkají shodně delegáti různých cestovních kanceláří působící dlouhodobě na ostrovech. Pro tamní lidi je takové bydlení vrcholem luxusu a většina jich nemá šanci na něj někdy v životě dosáhnout. Životní úroveň je sice na Kapverdech mnohem výše než v blízké Africe, přesto ale řada ostrovanů žije v domech bez tekoucí vody a kanalizace. Část dokonce přebývá v krabicových slumech na předměstí.

Pro bohaté Čechy může být překážkou vzdálenost, když odhlédneme od klasických rizik investic do zahraničních nemovitostí (více viz článek Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí). Pokud Češi nevyužijí přímé charterové lety cestovních kanceláří, dostanou se na ostrovy jen pravidelnými linkami z Portugalska, Kanárských ostrovů nebo z Afriky. Cesta na dovolenkový pobytz Prahy tak časově může vyjít podobně jako třeba do Spojených států, tedy na osm a více hodin a ceny letenek se pohybují nad 15 tisíc korun. Jestliže se navíc rozhodnou pořídit si nemovitost na jiném ostrově než Sal, kde je jediné mezinárodní letiště pro velká letadla, musí počítat s dalšími hodinami pro cestovánímalými letouny či trajekty mezi ostrovy.

Anketa

Máte vy nebo někdo z vašeho okolí koupenou nemovitost v zahraničí?

Kdo je ovšem nadšenec potápění či vodních sportů, miluje windsurfing nebo momentálně moderní kitesurfing či jízdu na vodních skútrech, strasti z dlouhé cestyk oceánu patrně promine. K surfování mají ostrovy jedny z nejlepších podmínek na světě. Svědčí o tom i fakt, že posledními dvěma mistry světa v kitesurfingu jsou právě Kapverďané.

Uvažovali jste o nákupu nějaké rekreační nemovitosti v zahraničí? Myslíte, že se to vyplatí nebo vidíte spíše rizika s tím spojená? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 3. 2009 12:15, Luboš

Merlin, já nezávidím, jen si na rozdíl od Tebe vážím právě té Evropy a svého domova.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

nákup nemovitosti, Nemovitosti

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

3. 10. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Jak koupit byt: pozor na omezení vlastnictví

Koupě nemovitosti může snadno ztroskotat na tom, že majitel není oprávněn s bytem či domem nakládat. Různé typy omezení vlastnických práv lze však zjistit ještě před koupí z výpisu... celý článek

Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

29. 7. 2008 | Táňa Chadrabová | 3 komentáře

Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

Toužíte po domku na břehu moře nebo apartmánu pod alpskými štíty? Proč si nekoupit nemovitost v zahraničí. Ceny v některých zemích jsou příznivější než u nás a navíc vám taková nemovitost... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

4. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Čekání na katastru se zkracuje, ale nejspíš zdraží

Čerstvý majitel nemovitosti potřebuje stvrzení, že dům či byt vlastní, co nejdříve. Je ovšem závislý na rychlosti, s jakou jeho žádost vyřídí katastrální úřad. Oficiálně na to má třicet... celý článek

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

22. 1. 2008 | Věra Tůmová

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

Lyžovat na ledovci nebo ještě dál může být skvělá, možná i dost drahá dovolená. Ani dobrý lyžař by ale neměl na ní vyrazit bez dobré cestovní pojistky. Skvělá dovolená by se při úrazu... celý článek

Partners Financial Services