Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 28. 5. 2008 | 18 komentářů
Jak ušetřit při nákupu dovolené desítky tisíc korun
Nakupovat zájezdy u německých cestovních kanceláří je v Česku čím dál populárnější. U dovolených v exotičtějších zemích tak lze ve srovnání s cenami českých cestovek ušetřit desítky tisíc korun. Navíc německé kanceláře udávají na rozdíl od těch českých konečnou cenu.

Hanka s Romanem si v nabídce last minute na internetových stránkách cestovní agentury Invia vybrali šestnáctidenní zájezd na Seychelly. Za tříhvězdičkový hotel s polopenzí zaplatili včetně všech poplatků 170 560 korun. Pak ale zjistili, že kolegové z práce trávili dovolenou v témže místě, v hotelu stejné kategorie a stejnými službami za 89 198 Kč. Nejeli totiž z českou cestovní kanceláří, ale s německou TUI Deutschland.

Zájezdy nejen do exotických zemí s velkými německými cestovkami, jako jsou TUI, Thomas Cook, REWE Turistik, FTI Touristik nebo Neckermann vyjdou levněji než zájezdy českých cestovních kanceláří. Německé cestovky si nižší ceny mohou dovolit třeba proto, že nakupují ve velkém, a tím dosáhnou značných slev od prodejců letenek i hotelů. Nevýhodou těchto zájezdu jsou odlety do cílových destinací zpravidla z německých a rakouských letišť. Pro někoho může znamenat problém jazyková bariéra.

Proč se rozhodnout pro německou cestovní kancelář?

  • všechny CK jsou pojištěny proti úpadku
  • dovolenou v exotických zemích pořídíte až o polovinu levněji než s českými CK
  • čím větší CK zvolíme, tím méně zaplatíme
  • ceny zájezdů jsou vždy konečné, neplatíte ani korunu navíc
  • můžete si vybrat místo odletu, nejbližší vašemu stálému bydlišti
  • platit můžete v korunách nebo eurech podle aktuálního kurzu
  • parkování a občerstvení na německých letištích vás vyjde levněji než v Praze

Čeští zákazníci německých cestovních kanceláří mají navíc výhodu v rozdílném termínu letních prázdnin. V době, kdy jsou v Česku prázdniny, mají německé cestovní kanceláře stále mimosezónní ceny. Ušetřit se ale dá i jinak. Německé cestovky nabízejí autobusovou dopravu z Prahy do místa odletu a zpět za necelé čtyři tisíce korun a levné ubytování v hotelu poblíž letiště. Handicapem není ani cesta na letiště vlastním vozem. Poplatky za parkování na německých letištích bývají často nižší než na pražském ruzyňském letišti.

„Cestovní kancelář Travel & Business Centre ve spolupráci s letištěm Vídeň nabízí svým klientům zvýhodněnou možnost parkování na tamním letišti. Zvýhodněné parkování je zajištěno v krytých garážích. Cena za patnáctidenní kartu je 2 500 Kč. Levněji vyjde parkování na německých letištích. Zatímco za dlouhodobé parkování (2 týdny) na ruzyňském letišti zaplatíte 2 000 Kč, ve Frankfurtu nad Mohanem je to v přepočtu o 200 korun méně, v Düsseldorfu tisícikoruna a v Mnichově přibližně patnáct set,“ říká Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Obecně platí, že největší slevy jsou u zájezdů do exotičtějších zemí v termínech těsně před svátky a prázdninami. „Doporučujeme začít sledovat ceny zhruba 30 dnů před odletem a koupit mezi 14. až 7. dnem do odletu. Vybranou dovolenou vyřídíme klidně i 24 hodin před cestou, letenky si vyzvednete na letišti těsně před odletem. Řídíme se německými pravidly hry, že platba závazné objednávky je možná i na letišti, těsně před odletem,“ dodává Jana Andersová, z agentury Ich reise.

Naopak zájezdy do Evropy a blízkého okolí se řídí opačnou logikou. Šest měsíců před odletem jsou ceny nejnižší, pak se cena podle počtu prodaných míst zvedá. „Veškeré objednávky se vyřizují v Čechách, všechny doklady překládáme do češtiny. Naši obchodníci hovoří česky a německy. Tlumočíme i po telefonu, při vzniku pojistné události či reklamace po návratu pomůžeme s překladem do němčiny. Všechny tyto služby jsou zdarma,“ dodává Andersová.

Jak to funguje? Nabídka zájezdů je on-line napojena na rezervační systémy, proto není třeba nikde zjišťovat, zda jsou místa opravdu volná. Stačí vyplnit a odeslat objednávkový formulář a během několika minut se ozve přidělený osobní poradce telefonního centra, který hovoří česky a německy. Projedná veškeré doplňující otázky, způsob úhrady a dodání dokladů. Až po podpisu objednávky a úhradě, se zájezd závazně zarezervuje. Následně po tom klient obdrží potvrzení od cestovní kanceláře. Několik dnů před odletem dostanou cestující doporučeně všechny doklady.

Poslední den před odletem pracovníci z cestovní agentury zpravidla zavolají, zda se nezměnily časy letů. Pak je možné vyrazit a užívat si pocitu, že rodinný rozpočet zbytečně nezchudnul o několik desítek tisíc korun.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 5. 2008 9:33, Eva

Z Prahy můžete cestovat například s Rueffareisen, u některých jejích zájezdů mají i delegáta, který mluví česky, pokud je v zájezdu přihlášeno více Čechů.

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2008 13:31, radek

Láká mě cestovat s německou cestovkou.Bohužel neovládám němčinu ani angličtinu,či jiný světový jazyk.Je to velký poblém?

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

20. 5. 2008 | Táňa Chadrabová | 18 komentářů

Autem do Chorvatska: žádný alkohol a drahá dálnice

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější cíle českých turistů. Jenže letos se jim cesta autem může docela prodražit. Komplikace začnou už na krátké slovinské dálnici, za jejíž průjezd je... celý článek

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

22. 1. 2008 | Věra Tůmová

Nevyhazujete zbytečně peníze za připojištění k cestovnímu pojištění?

Lyžovat na ledovci nebo ještě dál může být skvělá, možná i dost drahá dovolená. Ani dobrý lyžař by ale neměl na ní vyrazit bez dobré cestovní pojistky. Skvělá dovolená by se při úrazu... celý článek

Storno zájezdu: kdy pomůže pojišťovna

4. 6. 2007 | Michal Pravda | 1 komentář

Partners Financial Services