Proč jsou v Česku tak rozdílné ceny nemovitostí

Věra Tůmová | rubrika: Když se řekne | 21. 10. 2008 | 11 komentářů
Proč jsou v Česku tak rozdílné ceny nemovitostí
Dramatické zvraty v cenách bytů a domů se v Česku v dohledné době rozhodně nečekají. Shodují se na tom všichni oslovení odborníci. Rozdíly v cenách mezi regiony jsou ale z historických důvodů velké, což ovlivňuje i vyhlídky na zdražování či zlevňování nemovitostí.

Navzdory současnému vývoji ve světě, ceny rezidenčních nemovitostí v Česku hromadně klesat nebudou. Maximálně budou stagnovat a na „dobrých adresách“ porostou spolu s inflací i nadále, tvrdí oslovení odborníci na tuzemský realitní trh. Zlevňovat by se podle nich měly převážně byty v méně vybavených a špatně dostupných lokalitách a nekvalitní panelové byty. „Nedomnívám se, že by se na realitním trhu mělo odehrát nějaké zemětřesení a že budeme v nadcházejícím období svědky dramatických změn v cenách nemovitostí,“ říká Petra Horáková Krištofová z Asociace hypotečních makléřů (AHM). A podobně hovoří i ostatní experti.

Ceny bytů a domů se mezi jednotlivými regiony Česka stále výrazně liší. Standardní pražský panelákový byt 3+1 ve velikosti 65 až 80 metrů čtverečních může kupce přijít na 3,2 milionu korun, zatímco v Plzni nebo ve Zlíně mu bude na podobný byt stačit třeba i o dva miliony méně. Postavit nový byt ale stojí zhruba stejně v Praze i na Moravě. „Jedním z hlavních důvodů, proč jsou ceny tak rozdílné, je fakt, že se mimo Prahu nové byty téměř vůbec nestaví,“ zdůrazňuje Jiří Pácal z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN) a dodává: „Hovoří se sice o stavebním boomu, ale jednoznačně z čísel ČSÚ je vidět, že mimo Prahu se staví hlavně rodinné domy v rámci individuální výstavby. Bytové domy se staví málo, a pokud vůbec, je to ještě z části komunální výstavba. Developerských projektů je v regionech minimum.“

Kde nejspíše v ČR podle expertů vzrostou a poklesnou ceny bytů

Pokles se dá očekávat:

  • nemovitosti v nezajímavých lokalitách
  • nekvalitní panelové byty
  • malé byty ve špatně dostupných lokalitách u Prahy
  • rodinné domky v satelitech

Růst cen se dá očekávat:

  • nemovitosti na Ostravsku
  • nové 3–4pokojové byty
  • luxusní byty v centru Prahy
  • nové domky v Kladně, Berouně, Ml. Boleslavi, Mělníku

Byty v regionech se staví málo nejen kvůli nižší kupní síle obyvatel, ale i kvůli konkurenci rodinných domů. „Spousta rodin si raději pořídí pozemek a postaví vlastními silami domek, než aby si za hodně peněz kupovala byt. A kde jsou ceny starých bytů nízko, není možné ani prodávat nové mnohonásobně dráž. Takových se tam prodá jen pár. Developeři zároveň těžko mohou stavět a prodávat byty pod svými náklady,“ podotýká Pácal.

Byty do vlastnictví se na trh v menších městech mohly dostat jedině převody družstevních bytů po splacené anuitě (tzn. za nula korun) nebo privatizací obecních či podnikovým bytů. A i tyto se prodávaly původním nájemníkům za minimální částky ve výši desetitisíců korun. Z takto nízké základny začaly teprve nedávno růst. „Cena bytu v nějakém menším městě prostě nevznikla z toho, že by se tam byty postavily a prodávaly za miliony, ale že se de facto rozdávaly nájemníkům za nízký peníz a jejich cena tak neodpovídala trhu. Jen pomalu se trh v regionech dostává ze zamrznutí na nějakou cenu, kde by jinak byl normálně,“ konstatuje Pácal.

Podle ředitele odboru nemovitostí Hypoteční banky Petra Němečka za obrovský rozdíl v cenách bytů mezi Prahou a ostatními městy může i atraktivita hlavního města jako sídla nejdůležitějších firem a úřadů, vyšší kupní síla obyvatel a cizinců, kteří hojně investovali do realit.

Poptávka po bytech Praze byla v minulých letech enormně vysoká. Na tom se shodují, jak bankovní experti, tak i realitní makléři, kteří jsou v každodenním kontaktu s prodejci i kupci nemovitostí. „Lidé zde vydělávají více peněz, jsou ochotnější více utrácet. Proto se do Prahy soustředilo také tolik developerských skupin, ať už tuzemských nebo zahraničních,“ říká Horáková-Krištofová.

„Trh je v Praze nejživější ze všech regionů i proto, že je nejméně náchylný k místním vlivům, které se u menších obcí zpravidla projevují, “ připomíná Pácal a pokračuje: „Třeba privatizace obecních bytů v desetitisícovém městě může srazit cenu všech nemovitostí. Což se v Praze projeví méně. Pražský trh je díky počtu transakcí na tyto místní jevy nejméně náchylný.“

Zatím není jasné, jak s cenami bytů v Česku zamíchá deregulace nájemného. „Už nyní se ukazuje, že se ceny za bydlení pomalu sjednocují a rozdíly mezi regulovanými a komerčními nájmy, především v Praze i regionech, se zmenšují. A tento trend potrvá i v příštích letech,“ domnívá se generální ředitel Realitní společnosti České spořitelny Bedřich Skalický. S tím, jak se přibližují ceny regulovaného a tržního nájmu klesají výnosy z nájemného se snižuje i počet spekulativních nákupů kvůli pronajímání. „Ještě tak dva či tři roky zpátky bylo poměrně dost lidí, kteří si kupovali byty, aby si tak uložili peníze a čerpali výnosy z nájemného. Výnos ani tehdy ale nebyl příliš závratný. Dnes, kdy se reálně blíží třem procentům, už je pro takové investory daleko lepší třeba termínovaný účet,“ upozorňuje Pácal.

Anketa

Myslíte, že Česku v dohledné době hrozí prasknutí cenové bubliny nemovitostí?

„Dá se očekávat, že u méně kvalitních nemovitostí k určité cenové korekci bude muset dojít. Není možné, aby se nekvalitní panelákové byty prodávali i přes 50 tisíc korun za metr čtvereční,“ říká Pácal. Podobně hovoří i člen Asociace hypotečních makléřů Boleslav Bevelaqua ze společnosti Fineo. Snižování cen panelových bytů začalo podle něj ostatně už na začátku letošního roku.

Zlevnit mohou v nejbližší budoucnosti hlavně byty ve špatně dostupných lokalitách na okraji Prahy. Řada z nich je nyní podle Němečka již neprodejná. S cenou dolů půjdou patrně i domky v satelitních vesničkách, kterým chybí občanská vybavenost. Stagnace či mírný růst cen spolu s inflací se bude možná týkat tří a čtyřpokojových bytů. Mírné zdražení se podle Němečka dá očekávat u luxusních bytů v centru Prahy a v nových bytech a domcích v Kladně, Berouně, Mladé Boleslavi nebo Mělníku.

Jak vnímáte změnu cen nemovitostí ve vašem okolí vy? Zdražují se u vás nebo zlevňují byty? Co ovlivňuje cenu bytů a domů ve vašem regionu? Podělte se o zkušenosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+25
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 10. 2008 16:34

Já jsem prodal v Praze byt na jaře tohoto roku ještě za dobrou cenu.
Když se podívám teď po půl roce na inzeráty prodejců bytů v tom stejném domě tak ceny jsou o 200 tis. nižší za lépe vybavené byty než jsem prodal já. A bytů k prodeji přibývá.
Takže ceny jdou dolů (nyní již 10%). A milí drazí prodejci bude hůř !!! Taky jsem si v akciích myslel před dvěma měsíci že už ceny klesat nebudou.
Připravte se na pád cen v Praze !!!!

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2008 7:22, zd

ty nesmysly že byt v PM je za 1 200 000. jsou víc než bláboly :Chybíti tam jen 1 000 000 min rozdílu.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si katastr nemovitostí zvýšení poplatků za své služby?

8. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Za vklad do katastru nemovitostí by se už za dva roky mělo platit podstatně více než dnes. Je kvalita služeb poskytovaných katastrem na takové úrovni, aby se za ně platilo více? Napište... celý článek

Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

13. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

Zákonná lhůta na vyřízení vkladu do katastru nemovitostí je 30 dní, v Praze ale vklad trvá běžně 5 měsíců. Katastr tvrdí, že práce přibývá a jemu chybí peníze, nezávislí pozorovatelé... celý článek

Partners Financial Services