Chcete vilku ve Španělsku? Žádný problém!

Chcete vilku ve Španělsku? Žádný problém!
Nákup zahraničních nemovitostí není v českém povědomí zrovna usazen, bere se spíše jako výraz podivínství horních deseti tisíc. Nicméně i tato praxe v ČR ožívá a například koupit apartmán ve Španělsku není nepřekonatelný problém.

Španělsko je momentálně nejpopulárnější zemí pro nákup rekreačních nemovitostí, a to nejen pro Českou republiku. Kromě kvalitní infrastruktury a přívětivého počasí hrají svou roli také ochotné banky a relativně dosažitelné přihlášení k trvalému pobytu či podnikatelské povolení. Některé české společnosti dokonce nakupují domy u moře pro podnikovou rekreaci. Podle lidí, kteří se tímto podnikáním zabývají, jsou dalšími zajímavými zeměmi Itálie, Řecko a země bývalé Jugoslávie, tedy Chorvatsko a Slovinsko. Potenciál jistě mají i země u Černého moře (hlavně Bulharsko), zatím ale nedisponují vyhovující infrastrukturou a hygienickými standardy. Z mimoevropských destinací se jako perspektivní jeví Florida.

Investice nebo dovolená?

Pronajímat se vyplatí

Pokud svoji nemovitost chcete pronajímat, můžete v atraktivnějších lokalitách počítat s čistým dvoutýdenním příjmem okolo 900 euro v sezóně (polovina června až polovina září), mimo sezónu pak se zhruba 250 euro za 2 týdny.

Proč si pořizovat zahraniční nemovitost, ať už rozlehlou vilu či apartmán? Existují dva hlavní důvody. Tato nemovitost může se může stát výnosnou investicí (i když ta tuzemská bude pravděpodobně jistější), krásný domek kousek od slunné pláže ovšem může také být místem pro vaši levnější dovolenou. V západní Evropě je docela časté, že si přímořské domy kupují důchodci, Petr Wimmer z realitní společnosti Palladium se domnívá, že tento trend se prosadí i u nás, asi za dva až tři roky.
Kdo může o takové investici uvažovat? Lucie Pilipová z Mediterranean Real Estate Investments tvrdí, že stačí "milion, možná i jen půl milionu korun". Kromě velkých investorů, kteří chtějí rozložit své portfolio, může být tato volba vhodná třeba i pro méně zámožné rodiny, které prodaly chatu a hledají možnost, jak výhodně uložit získané peníze. Existuje totiž mnoho variant, od nákupu velké vily až po rozestavěné budovy, které opět prodáte ještě před jejich dostavěním a zaplatíte pouze 20 % ceny. Také můžete například splácet hypotéku pomocí zisků z nájemného. Pro orientaci, apartmán ve Španělsku stojí od 110 až 140 tisíc euro (cca 3 300 000 - 4 200 000 Kč), domek od 250 000 euro (cca 7,5 milionu).

Proč a jak

Poplatky, daně a další náklady

Nákup s sebou pochopitelně přináší i další vydání. Je potřeba zaplatit daň z převodu nemovitosti, DPH, zisky z pronájmu je nutno zdanit, někdo musí zařídit drobné opravy atp. Jistě nebudete každý víkend platit za letenku jenom proto, abyste zalili kytičky a zkontrolovali okenice, leda byste se plánovali rovnou přestěhovat. Zároveň jistě budete chtít vaši nemovitost pronajmout po dobu, kdy ji nebudete sami využívat.

Důležité je rozmyslet si, zda má pro vás koupě nemovitosti v zahraničí vůbec cenu. Ačkoliv můžete vydělat slušné procento, je vhodné mít na paměti také riziko s tím spojené, ať už možné změny kurzu, výkyvy na lokálním trhu či třeba likviditu vložených prostředků. Momentálně je asi největším rizikem zvýšené nebezpečí teroristických útoků, ovšem ty nedávné ve Španělsku ceny rekreačních nemovitostí na pobřeží neovlivnily. Co se týče cenového rizika, je možné si vybrat, ve většině případů není problém zvolit nákup s nízkým rizikem. Pokud hodláte u moře sami strávit nějaký ten čas, uvědomte si, že po tuto dobu nebude moci být dům pronajat, a tudíž přijdete o část svých příjmů, zpravidla v nejlepší sezóně.

Jak tedy vlastní nákup zrealizovat? Vzhledem ke komplikovanosti celé transakce a jinému právnímu i podnikatelskému prostředí bude téměř vždy odpovědí zprostředkovatel. Je více než vhodné, aby měl zkušenosti s nemovitostmi v zemi, kde hodláte investovat, neboť nejen u nás je právní prostředí složité a nepřehledné. Vyberte si proto kancelář, která zajišťuje kompletní servis, tedy vše od vyhledání lokality až po zařízení hypotéky a pojištění.

Seženu hypotéku?

Jak zařídit pronájem

Při zařizování běžného provozu hraje velkou roli umístění a infrastruktura. Solidní společnost, která by se starala o nezbytnosti a pronajímala vaši nemovitost, seženete ve Španělsku bez problémů, zatímco například v Bulharsku to může být problém. Každopádně se vyplatí uvažovat i o větší společnosti, která zprostředkovává krátkodobé i střednědobé pronájmy v mezinárodním měřítku. Musíte ale počítat s tím, že si ukousne zhruba 5 % z příjmu. Také se postarají o běžnou údržbu a servis pro nájemce.

Pro většinu nemovitostí není nijak velkým problémem sehnat hypoteční úvěr, zpravidla nebudou ani nijak drahé. Ve Španělsku, které se (nejen u nás) těší největšímu zájmu z evropských letovisek, půjčí Čechům na 50 % až 70 % ceny nemovitosti, po květnovém vstupu do EU až 80 % ceny. Vyřízení hypotéky je tam podle Petra Wimmera rychlejší než u nás, paradoxně tedy dostane Čech hypotéku ve Španělsku většinou rychleji než doma. Pokud ovšem zvolíte pro svoje dovolenkové sídlo například Chorvatsko či Řecko, musíte počítat s podstatně delším a komplikovanějším byrokratickým procesem.
Banky požadují prokázání bonity, obvykle stačí daňové přiznání či potvrzení mzdy. Samozřejmě, pro komerční využití je potřeba předložit i podnikatelský záměr.

Co si koupit?

I když to tak na první pohled nevypadá, možností je mnoho. V méně populárních oblastech, jako je například Řecko, jižní Itálie nebo východní pobřeží Jaderského moře, je k dispozici mnoho levných nemovitostí, ale zpravidla na méně atraktivním místě nebo v horším stavu. Na středomořském pobřeží Španělska či Francie si můžete vybrat jak ze starších budov, tak i třeba z nedokončených projektů.

Právě nákup rozestavěné nemovitosti může být podle Lucie Pilipové velice zajímavý, neboť tak lze za zhruba čtvrtinovou zálohu získat nedokončený byt, který je možné za několik málo let prodat zpravidla se slušným ziskem, aniž by bylo nutné platit plnou cenu nebo si na ni půjčovat (konkrétní příklad takové transakce uvádíme níže). Další alternativou ke "klasické" investici je nákup nemovitosti s jejím následným pronajmutím rodině, která v ní bude bydlet a která ji od vás po určité době odkoupí. Ve smlouvě je zpravidla obsažena doložka o zhodnocování nemovitosti, takže budete mít téměř jistého kupce a zároveň přiměřený zisk.

Zjednodušený příklad z praxe  - Projekt Isla Canela
(krátkodobá investice - nákup a prodej apartmánu)

březen 2003  - cena apartmánu 167 000 euro, zaplacena rezervační záloha zhruba 20 % = 31 886 euro 
květen až říjen 2003 - 6 splátek zhruba po 749 euro, celkem 4 497 euro 
únor 2004 - kupní výlohy 13 543 eur
únor 2004 - prodej apatrtmánu za 227 000 eur tj. 36% navýšení

Investice: 36 383 euro v roce 2003, 13 543 euro v únoru 2004.
DPH platí až konečný kupující.
Celkové výdaje 49 926 euro, příjem 96 383 euro.
Hrubý zisk 46 457 euro za 11 měsíců.

Tabulková provize je 4 % z nákupní ceny a 4 % z prodejní ceny, pokud je plánován následný prodej už při koupi je tato provize po domluvě nižší. Zprostředkovatelem byla společnost Mediterranea.

Nákup nemovitosti v zahraničí vám může přinést spoustu pěkných zážitků i zajímavý zisk, dejte si ale pozor, abyste si na krk neuvázali příliš velký kámen.

Chtěli byste vlastnit vilku u písečné pláže nebo raději trávíte dovolenou aktivněji? Nebylo by krásné prožít důchodová léta s floridskými voliči? Vadí vám, když si cizinci kupují české nemovitosti?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2004 16:01, mydlo

no ona s takovymi argumenty pani Lucie musi pri svem podnikani pocitat, kdyz ma za manzela politika evropskeho formatu ;)

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2004 10:39, Bouček Antonín

Mně se to zdá jako typická leverage operace. Kdyby byla záloha ještě nižší (například 10% či 1%), budou zisky ještě větší. Co článek neříká, je fakt, že stejně velké mohou být i ztráty, půjdou-li ceny dolů. Souhlasím s Vámi, že v průměru jediná osoba, která na obchodě vydělá, bude makléř s 4% provizí za nákup a stejně velkou za prodej. Na svě si přijdou pochopitelně i banky, které Vám na celou akci půjčí. Prodejní cena tak musí být minimálně o osm procent plus zaplacený úrok vyšší než kupní, abyste byl na svém - nemluvě o české dani z příjmu či španělské z nemovitostí (pokud nějakou ve Španělsku mají) plus samozřejmě pojištění a náklady na údržbu bytu či domu, které zaplatíte a musíte vydělat zpět. Hodně štěstí!

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Prodáváme nemovitost

1. 4. 2004 | Jiří Mikolášek

Prodáváme nemovitost

Prodej ale ani darování nemovitosti v žádném případě není jednoduchou záležitostí. Abychom vám pomohli vyhnout se hrozícím rizikům a tím zbytečným ztrátám, připravili jsme pro vás několik... celý článek

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

26. 3. 2004 | redakce Peníze.CZ

Ceny bytů: co říká srovnání se sousedy?

V roce 2002 bylo u nás postaveno kolem 2,7 bytů na 1 000 obyvatel, zatímco v Rakousku to bylo téměř dvakrát víc. Proč tomu tak je?

Nemovitostní bublina začíná splaskávat

21. 1. 2004 | Martin Zika

Nemovitostní bublina začíná splaskávat

Britský týdeník The Economist bedlivě sleduje vývoj cen nemovitostí. Již před dvěma lety varoval, že světový nemovitostní trh je nafouknutá bublina, jejíž splasknutí bude mít vážné... celý článek

Koupě nemovitosti má svá pravidla

26. 9. 2003 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Koupě nemovitosti má svá pravidla

Nákup nemovitosti je určitě pro většinu z nás rozhodnutí, které neděláme v životě často. Aby tato transakce proběhla úspěšně a bez zbytečných rizik a nepříjemností pro kupujícího, je... celý článek

Jak investují Evropané

24. 9. 2003 | Petr Fejtek

Jak investují Evropané

Jak se za poslední tři pro akciové trhy neúspěšné roky změnila struktura evropských fondů? Na první pohled poměrně hodně, ovšem už na ten druhý je zřejmé, že to tak horké nebude.

Partners Financial Services