Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí

Táňa Chadrabová | rubrika: Jak na to | 29. 7. 2008 | 3 komentáře
Jak na nákup rekreační nemovitosti v zahraničí
Toužíte po domku na břehu moře nebo apartmánu pod alpskými štíty? Proč si nekoupit nemovitost v zahraničí. Ceny v některých zemích jsou příznivější než u nás a navíc vám taková nemovitost může i vydělávat, jestliže ji budete pronajímat.

Euro a dolar jsou levné, tak proč si nekoupit v zahraničí nemovitost. Dovolená ve svém má nezanedbatelné výhody. Ať už ale budete kupovat rekreační nemovitost kdekoli, klíčem k úspěšnému nákupu ve všech zemích světa je notář, který smlouvu sepisuje a ověřuje pravdivost všech podkladů. Buď vám sám zajistí všechny potřebné doklady k přípravě smlouvy, nebo doporučí právního zástupce, který to udělá za něj. „Vzhledem k tomu, že kompletace podkladů pro sepsání kupní smlouvy trvá, v průměru 4 až 6 týdnů, je nutné, abyste jemu, nebo jím doporučenému právnímu zástupci udělili plnou moc, aby za vás vyřídil vše potřebné k uzavření kupní smlouvy,“ dodává Karas. Obvyklá taxa za služby notáře, stejně jako u právního zástupce je jedno procento z kupní ceny.

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

  • Před podpisem smlouvy se ujistěte, zda všechny součásti prodávané nemovitosti (garáž, zahrada atd.) jsou zapsány v registru nemovitostí na jméno vlastníka, od kterého nemovitost kupujete.
  • Pečlivě prozkoumejte, co je součástí kupní ceny.
  • Kupujete-li starší nemovitost, nechte si podrobně prozkoumat její technický stav, zejména statiku, střechu a topný systém.
  • V případě koupě rozestavěné nemovitosti si nechte předložit stavební povolení a vystavit směnku krytou bankou, jako garanci, že vám budou vráceny vložené prostředky, pokud by firma neměla finance na dokončení nebo zkrachovala
  • U nově stavěných/rekonstruovaných nemovitostí je jedním z klíčových ukazatelů kvality stavby poměr mezi plánovanou délkou její životností a délkou záruční doby, v jejímž průběhu lze od stavební firmy bezplatně žádat odstranění skrytých vad. Obvyklá délka záruční lhůty je 10 let. Je-li kratší, smlouvu neuzavírejte, nebo si minimálně pozvěte při přebírání nemovitosti odborníka.
  • U výstavby na novém sídlišti se vyplatí navštívit radnici a podívat se, jaká výstavba je plánována v okolí nemovitosti, kterou chcete koupit.
  • Kupujete-li nemovitost patřící "Společenství vlastníků", nezapomeňte se seznámit se s jeho stanovami a informovat se na výši poplatků souvisejících s provozem, které budete muset, jako budoucí spoluvlastník hradit, a to včetně pojištění nemovitosti,
  • Na závěr si položte otázku, kolik byste za nemovitost mohli dostat, pokud byste ji chtěli například za 10 let prodat.

Nejpříznivější ceny pro investici do rekreační nemovitosti zatím má Bulharsko. Pro Rakousko mluví snadná dostupnost a na Slovensku nenarazíte na jazykové problémy.

Turistické přednosti Bulharska jsou dostatečně známé. Černomořské pobřeží se po stagnaci z devadesátých let znovu setkává se zájmem turistů a přibývá jak hotelů, tak kvalitní infrastruktury. Na své si přijdou i milovníci zimních sportů, pohoří jako Pirin, Rila či Rodopi nabízejí solidní služby a výtečné podmínky pro lyžování. Podle Karase nárůst cen, který se v posledních třech letech pohyboval ročně mezi 25 až 30 procenty, dokazuje, že může jít o zajímavou investici. Ceny jsou navíc totiž stále hluboce pod tuzemskými poměry.

Například šedesátimetrový apartmán na bulharském Slunečním pobřeží se dá pořídit za méně než milion korun. Za šestipokojovou plně zařízenou luxusní vilu se zahradou a třemi garážemi v letovisku Varna, zaplatíte méně než 6 milionů korun. Za částku mírně převyšující milion korun, si můžete koupit čtyřicetimetrový apartmán v zimním středisku na úpatí hory Pirin. Součástí obytného komplexu je množství relaxačních a volnočasových aktivit a pro lyžaře je v nedalekém areálu připraveno přes 50 kilometrů sjezdovek všech obtížností.

Má to však jeden háček. Pozemek pod nemovitostí si nekoupíte. Podle bulharských zákonů se zahraniční fyzická ani právnická osoba nemůže stát majitelem půdy. Koupit nemovitost je možné buď prostřednictvím místní realitní kanceláře, nebo od obce či soukromého vlastníka. „Druhá možnost je výhodnější, protože realitní kanceláře mají ceny vyšší zhruba o 15 až 20 procent,“ doporučuje realitní makléř Pavel Michl.

Pro české zájemce o rekreaci v horách jsou zajímavé, vzhledem ke své blízkosti, zejména rakouské Alpy.

„V lyžařských střediscích, např. Kaprun/Zell am See, můžete koupit zařízený malý apartmán již od zhruba 40 tisíc eur,“ říká Martin Shabu, ředitel společnosti Rellox. Pokud si porovnáme ceny apartmánů například v Krkonoších a kvalitu lyžařských podmínek, tak koupě nemovitosti v Rakousku vychází opravdu zajímavě. Ceny v exkluzivnějších střediscích jako Kitzbühel nebo Schladming jsou samozřejmě vyšší. V Rakousku se navíc v blízkosti mnoha lyžařských center nacházejí golfová hřiště, takže je možné nemovitost využívat nebo pronajímat celoročně.

Podle Národní asociace realitních kanceláří Slovenska klientů z Česka přibývá pozvolna. Vyhledávají především lokality ve Vysokých i Nízkých Tatrách, Velké a Malé Fatře. „O nemovitosti v uvedených oblastech se ale Češi zajímali vždy,“ vysvětluje Dana Lazíková z této asociace, proč makléři žádný masívní nápor z Česka neregistrují. Objektů na prodej je v nejvyšších horách dost, ale jejich cenový rozptyl je tak ohromný, že se průměrná cena určit nedá. Pohybuje se od půl milionu do šesti milionů slovenských korun.

U timeshare si ověřte

  • zda je prodávající společnost zapsána v českém obchodním rejstříku,
  • jak dlouho na trhu působí a zda je pojištěná,
  • ve smlouvě vyžadujte přesný popis apartmánu, polohu, vybavení a seznam doplňkových služeb, které letovisko poskytuje,
  • zjistěte si přesně, kolik osob (maximálně) se v apartmánu může ubytovat,
  • zjistěte si výši nákladů na poplatky, ze kterých se financují opravy, úklid či praní povlečení,
  • ověřte si možnost odstoupení od smlouvy (v současné době je to 14 dní, ale tato doba by se v nejbližší době měla zkrátit na 10 dní).

Kdo si nechce koupit nemovitost, ale přesto chce mít zajištěné bydlení na dovolené na mnoho let dopředu, může využít tzv. timeshare, nebo-li dlouhodobý pronájem konkrétní nemovitosti spojený se spoluvlastnickým právem. „Lidé si mohou koupit právo využívat apartmán v konkrétním týdnu v roce,“ říká Darina Ryglová z cestovní kanceláře Horizont Travel, která timeshare zprostředkovává.

Rozhodující, kromě velikosti nemovitosti, je také to, v jakém období roku se ji zájemci rozhodnou pronajmout. Od toho se odvíjí i pořizovací cena apartmánu, která začíná od 100 tisíc korun za sedmidenní pobyty v hlavní sezoně. Apartmán si můžete koupit nejméně na tři roky, ale klidně i na 80 let. Uživatelské právo je možné i zdědit nebo prodat.

Jako každá služba má timeshare i své nevýhody. Společnosti nabízející timeshareové služby nebývají často pojištěny. Klientům, kteří zaplatí značné částky za mnohaleté pobyty, pak hrozí, že o své peníze mohou v důsledku krachu firmy po několika letech přijít. Proto by měli pojištění vyžadovat ve smlouvě. Největšími poskytovateli výměnných timeshareových služeb na světě jsou společnosti RCI a Interval International. Ty by měly podle Ryglové zajistit majiteli timesharu náhradu v případě, že jeho nemovitost v době dovolené prochází opravami, nebo mu zprostředkovat výměnu s jiným majitelem. Není to však zadarmo: za možnost využívat tuto službu se například u RCI platí 200 dolarů ročně.

LokalitaTermínPořizovací cena (Kč)Roční poplatek (Kč)
Francie, Malibu24. týden112 770,-6492,-
Portugalsko, Albufeira28. týden112 770,-8055,-
Rakousko, St.Johann i/P.celoročně128 880,-8055,-
Řecko, Kréta 28. a 29. týden 136 939,-12 888,-
Itálie, Assissičerven-srpen251 960,-3093,-
Mallorca, Llucmajorceloročně254 538,-15 304,-
(Poznámka: Pořizovací cena je uvedena za celoživotní program, ceny jsou přepočítány v kurzu 16 Kč za 1 USD)

Jakou máte zkušenost s nákupem nemovitostí v zahraničí nebo s timesharingem? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

23. 7. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak nepřijít o dovolené o stovky korun

Před dovolenou se vyplatí kromě balení kufrů věnovat čas i vlastní domácnosti, která zůstane na pár týdnů prázdná. Ušetřit se tím dají nemalé peníze za vodu a elektřinu a předejít se... celý článek

Volat levně ze zahraničí není těžké

26. 6. 2008 | Táňa Chadrabová | 4 komentáře

Volat levně ze zahraničí není těžké

I na dovolené v zahraničí chce být většina lidí spojena s domovem. Kdo nelpí na mobilu, poslouží mu dobře a levně předplacené telefonní karty. Z některých turistických destinací se... celý článek

Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

25. 6. 2008 | Eva Sovová

Autem po Evropě aneb jak zbytečně neutrácet za pokuty

Autem vyrazí na dovolenou po Evropě milion Čechů. Porušit místní pravidla silničního provozu stojí mnohde tisíce korun a hrozí i pětileté tresty odnětí svobody. Přinášíme přehled novinek... celý článek

Jak si cestovky pohrávají s klienty

20. 6. 2008 | Táňa Chadrabová | 14 komentářů

Jak si cestovky pohrávají s klienty

Přetrvávající stížnosti na nekalé praktiky cestovních kanceláří a agentur přimělo Sdružení obrany spotřebitele (SOS), aby si posvítilo na nejpoužívanější triky. Jak cestovky nutí klientům... celý článek

Partners Financial Services