Co může dělat zaměstnanec, kterému firma dluží mzdu

Richard Gürlich | rubrika: Jak na to | 31. 8. 2009 | 54 komentářů
Co může dělat zaměstnanec, kterému firma dluží mzdu
Pokud vám firma dluží mzdu, je nejlepší odejít výpovědí okamžitým zrušením pracovního poměru. Prostá výpověď či dohoda pro vás mohou být nevýhodné.

V době ekonomické recese se častěji než tomu bylo v minulosti stává, že zaměstnavatel nevyplatí včas, nebo dokonce vůbec mzdu či plat svým zaměstnancům. Mnoho takto poškozených zaměstnanců vůbec netuší, jaké možnosti a oprávnění v takové situaci mají. V tomto článku se pokusíme shrnout veškeré možnosti, které jsou zaměstnanci dány platnými právními předpisy, a to překvapivě nejen zákoníkem práce.

Pokud zaměstnavatel nevyplácí zaměstnanci odměnu za jeho vykonanou práci, přestane pracovní poměr pro zaměstnance plnit jeden ze svých hlavních účelů, tj. zajištění přísunu finančních prostředků. Jakmile není tento účel naplňován, má zaměstnanec možnost pracovní poměr ukončit, namísto toho, aby v nejistotě vyčkával, zda a kdy bude v budoucnu mzdy či plat dostávat.

Rozvázat pracovní poměr je dle zákoníku práce možné čtyřmi způsoby, a to dohodou, výpovědí, okamžitým zrušením, popř. zrušením ve zkušební době. V případě, že zaměstnanec neobdrží plat či mzdu, nic mu nebrání dohodnout ze se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodou, nebo dát zaměstnavateli výpověď. Tyto dvě řešení jsou ovšem v takovém případě pro zaměstnance značně nevýhodná, neboť sice dojde k platnému ukončení pracovního poměru, ovšem bez nároku zaměstnance na jakékoli odstupné.

Okamžité zrušení pracovního poměru

V situaci, kdy zaměstnanec neobdrží mzdu či plat, může být pracovní poměr zrušen z jeho strany okamžitě. Jak je již výše uvedeno, okamžité zrušení pracovního poměru je jeden ze způsobů skončení pracovního poměru. Jedná se o jednostranný právní úkon, k jehož vzniku není třeba součinnosti druhého účastníka pracovněprávního vztahu, v tomto případě zaměstnavatele. Tento právní úkon musí mít písemnou formu, musí v něm být vymezen důvod okamžitého zrušení pracovního poměru a musí být ve stanovené době doručen druhému účastníkovi.

Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do15 dnů po uplynutí termínu splatnosti. Základní podmínkou tedy je, že se takové plnění stalo splatným a že od termínu splatnosti uplynulo 15 dnů, přičemž zákoník práce stanoví splatnost mzdy či platu. Mzda nebo plat jsou splatné po vykonání práce, a to nejpozději v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém vzniklo zaměstnanci právo na mzdu nebo plat nebo některou jejich složku, přičemž není možné v žádném případě sjednat delší lhůtu splatnosti. Zaměstnavatel má povinnost určit v rámci této zákonem stanovené lhůty splatnosti pravidelný termín výplaty či platu pro případ, že není sjednán v kolektivní smlouvě. Je dobré vědět, že zaměstnavatel nemůže bránit použití tohoto způsobu ukončení pracovního poměru zaměstnancem ani tím, že dodatečně, tj. po uplynutí 15 dnů od termínu splatnosti, všechny nároky zaměstnance uspokojí, a to třeba ještě dříve, než mu okamžité zrušení pracovního poměru doručeno. Je tomu tak proto, že důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru tímto způsobem nastal totiž již uplynutím 15 dnů od termínu splatnosti.

Nutno upozornit, že v případě, kdy je pracovní poměr skončen okamžitým zrušením, neběží zde žádná výpovědní lhůta, ale pracovní poměr končí skutečně okamžitě, resp. dnem, kdy byl tento jednostranný právní úkon doručen zaměstnavateli. Dále je nutné mít na paměti, že v zájmu zachování jistoty v pracovněprávních vztazích mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, není možné jednostranně rozvázat pracovní poměr, tedy i okamžitě zrušit, kdykoli. Zákoník práce stanoví lhůty pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem, a to tak, že zaměstnanec může okamžitě zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději však do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl. V našem případě tedy začne jednoroční lhůta, která je objektivní, tj. není nikterak závislá na vědomosti zaměstnance, běžet po uplynutí 15 dnů od splatnosti mzdy či platu a dvouměsíční lhůta, jež závisí na vědomosti o rozhodných skutečnostech zaměstnance, začne běžet od okamžiku, kdy se zaměstnanec dozvěděl o tom, že mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu anebo její část do 15 dnů po uplynutí termínu její splatnosti.

V případě, že se zaměstnanec rozhodne pro okamžité zrušení pracovního poměru z důvodu, že mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část v zákonem stanovené lhůtě, má nárok na odstupné. Výše odstupného poskytovaného zaměstnanci v tomto případě činí nejméně trojnásobek průměrného výdělku. Jen pro srovnání, v případě ukončení pracovního poměru výpovědí dané zaměstnancem zaměstnanci žádné odstupné nenáleží

Žaloba o zaplacení dlužné mzdy

V případě, že zaměstnavatel dluží zaměstnanci mzdu, plat nebo jejich část, má zaměstnanec možnost podat k příslušnému soudu žalobu o zaplacení dlužné mzdy. Takovou možnost má zaměstnanec i v případě, kdy pracovní poměr skončil okamžitým zrušením ze strany zaměstnance z důvodu nevyplacení odměny za vykonanou práci a zaměstnavatel zaměstnanci dlužnou mzdu či plat, popřípadě odstupné nevyplatil. Žalobu může podat každý zaměstnanec individuálně, nebo lze v případě, že zaměstnavatel dluží mzdu více jeho zaměstnancům, podat žalobu hromadnou.

Pokud zaměstnavatel nevyplatí zaměstnanci mzdu, plat, popřípadě jejich část v určeném termínu výplaty, je zaměstnanec oprávněn v souladu s § 517 odst. 2 občanského zákoníku požadovat vedle částky, s jejíž výplatou je zaměstnavatel v prodlení, také úroky z prodlení, a to ve výši stanovené nařízením vlády.

Připraveno ve spolupráci s:

V situaci, kdy zaměstnavatel nevyplácí svým zaměstnancům mzdu, je nezbytné, aby se každý zaměstnanec sám rozhodl, zda má cenu v takovém pracovněprávním vztahu pokračovat či nikoli a v závislosti na tomto jeho rozhodnutí učinil další kroky. Pro poškozeného zaměstnance je asi v případě, že nemá zájem dále setrvat v tomto pracovněprávním vztahu, nejvýhodnějším řešením nejprve okamžitě zrušit pracovní poměr a když mu ani poté zaměstnavatel nevyplatí dlužnou mzdu, plat a také náležité odstupné, žalovat zaměstnavatele o zaplacení dlužné mzdy a odstupného.

Zítra: Co dělat, když se firma dostala do insolvenčního řízení

Autor pracuje v advokátní kanceláři Gürlich&Co.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+109
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 54 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2012 18:22

Ještě opravuji: Teď (nový ZP) nezáleží na výplatním termínu, ale na splatnosti - ta je definována v paragrafu 141 odst. 1 ZP. Mzda je splatná posledního dne měsíce náaledujícího po měsíci výkonu práce. Když do 15. dne dalšího měsíce zaměstnanec nedostane mzdu, má zákonný důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru a může jej použít po dobu 2 měsíců ode dne, kdy se o něm dozvěděl, nejvýše však do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl.

Zobrazit celé vlákno

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2018 8:25, Hana

Dobrý deň,
1.12.2017 som nastúpila do zamestnania, no zamestnávateľ nebol schopný splniť nič, čo povedal (mobil som musela používať súkromný, notebook mesiac ležal v novej kancelárií a on nebol schopný mi ho poskytnúť, vždy niečo vbehlo do toho, keď som mala ísť niečo robiť/pozrieť sa na novú kanceláriu, za celú dobu ma neskontaktoval so žiadnym iným zamestnancom - všetci mali ale na mňa číslo a email a mala som čakať až sa mi ozvú, no ich čísla a emaily mi odmietal poskytnúť) proste celý december som u neho pracovala a snažila sa veriť, že naozaj má nejakú rozbehnutú firmu (úklidová společnost) a len proste všetko záhadne nevychádza. 17.1.2018 mi došla trpezlivosť (neprišla ani výplata) a keďže dovtedy som nemala jediný dôkaz o existencií tej jeho spoločnosti, podala som výpoveď - Zrušení pracovního poměru zaměstnancem ve zkušební době (pracovná zmluva bola spísaná na dobu neurčitú s 3 mesiacmi skúšobnej doby od data vzniku pracovného pomeru)...dala som si záležať aby vo výpovedi boli presné údaje o zamestnancovi i zamestnávateľovi (presne opísané z pracovnej zmluvy), že sa jedná o výpoveď zo zmluvy podpísanej 21.11.2017 na pozíciu manažérky úklidových prací, s presným dňom nástupu (vzniku pracovného vzťahu), že je výpoveď podávaná v skúšobnej dobe a to k dňu 17.1.2018 z dôvodu straty dôvery v spoľahlivosť a poctivosť zamestnávateľa. Doplnila som výpoveď o "Dohodu o vyrovnání finančních závazků zaměstnavatele vůči zaměstnanci", kde som spísala mzdy, ktoré mi dlží i s termínami na jej vyplatenie. Výpoveď som podpísala s dátumom 17.1.2018, zamestnávateľ mi na moju kópiu podpísal, že jeden výtisk výpovede prevzal a taktiež podpísal prílohu, že sa zavňzuje mi doplatiť čo má. 26.1.2018 mi napísal SMS, že ide od svojho právnika, že vraj je výpoveď neplatná, lebo on to nemá certifikované (neviem čo to má znamenať, to mi nevysvetlil - jeho kópiu som podpísala), že to proste nie je taký papier ako on má od svojho právnika a tak, že za neho a za právnika je to neplatné. Mal mi tú svoju verziu poslať na email ešte v ten deň, čo samozrejme neurobil, blíži sa koniec mesiaca (a s tým i termín určený k vyplateniu decembrovej výplaty, ktorý podpísal v prílohe výpovede), nemám zatiaľ ani výplatu, ani výplatnicu (netuším aké za mňa urobil odvody) a tiež netuším či stále som alebo nie som u neho zamestnaná. Potrebovala by som nutne poradiť čo mám robiť, ako dlho mám ešte čakať na mzdu, ako ju potom po ňom vymáhať a čím argumentovať aby prijal moju výpoveď ako platnú.
Ďakujem za pomoc.
S pozdravom
Hana Urbančoková

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (54 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

mzda, plat, výpověď, zákoník práce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění nesplácení hypotéky stojí i přes tisícovku za měsíc

24. 7. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Pojištění nesplácení hypotéky stojí i přes tisícovku za měsíc

Pojištění neschopnosti splácet hypotéku přijde každý měsíc na 4 až 8 procent měsíční splátky úvěru. Zejména velké banky se snaží jeho prodej aktivně podporovat.

Přišli jste kvůli recesi o práci? Jak si najdete novou?

14. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Přišli jste kvůli recesi o práci? Jak si najdete novou?

V Česku je skoro půl milionu nezaměstnaných. Jejich počet každý měsíc roste o několik tisíc. Negativního vlivu na své pracoviště se obávají tři čtvrtiny Čechů. Přišli jste vy nebo vaši... celý článek

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

12. 5. 2009 | Eva Sovová | 6 komentářů

Při ztrátě práce jděte nejdřív do banky vyřešit dluhy

Pokud dostanete výpověď a máte dluhy, jděte nejdříve do banky, radí odborníci na dluhové poradenství. Dá se tím předejít situaci, kdy nezaměstnanému dojdou peníze a nebude moci splácet... celý článek

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

14. 4. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

Pojištění proti ztrátě zaměstnání u hypotéky se může v době recesem první pohled hodit. Není to ale vždy až tak pravda. Pojišťovna za nezaměstnaného klienta platí splátky úvěru jen... celý článek

Partners Financial Services