Pojištění nesplácení hypotéky stojí i přes tisícovku za měsíc

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 24. 7. 2009 | 7 komentářů
Pojištění nesplácení hypotéky stojí i přes tisícovku za měsíc
Pojištění neschopnosti splácet hypotéku přijde každý měsíc na 4 až 8 procent měsíční splátky úvěru. Zejména velké banky se snaží jeho prodej aktivně podporovat.

Rozhodnete-li si sjednat hypotéku ve velké tuzemské bance, počítejte s tím, že vám k ní nabídnou rovnou i pojištění schopnosti splácet. Banky si možná ještě více než klienti v posledních několika málo letech uvědomují, že se musí chránit proti nespláceným úvěrům více než dříve. Většinou proto samy aktivně nabízejí pojistky už v rámci prvního prodejního rozhovoru k hypotéce, potvrzují zástupci bank. Sjednání pojistky ale prý není podmínkou získání úvěru.

Na možnosti sjednání pojištění k úvěru se podle zástupců bank nyní častěji ptají i klienti. Díky proaktivní prodejní politice i strachu Čechů z důsledků finanční krize tak velké banky působící v Česku nyní hlásí rapidně narůstající počty klientů, kteří si současně s hypotékou berou i pojištění schopnosti splácet úvěr. Počty hypotečních klientů s touto pojistkou se pohybují v desítkách procent. Mnohem menší počty takovýchto zákazníků hlásí jen menší banky a hypoteční makléři.

Pojištění schopnosti splácet úvěr má klienta ochránit pro případ nemoci, pracovní neschopnosti a případně i ztráty zaměstnání, zdaleka se však nevztahuje na všechny situace a pro všechny klienty. Pojistné plnění zpravidla nelze získat hned několik měsíců po jeho sjednání.

Kdy si také nelze sjednat pojištění neschopnosti splácet hypotéku

  • za uplynulých 5 let nebyl v pracovní neschopnosti nebo mu lékař nedoporučil pracovní neschopnost trvající více než tři týdny nepřetržitě
  • netrpěl nebo v současnosti netrpí onemocněním srdce nebo oběhového systému (jako je infarkt myokardu, ischemická nemoc srdeční, cévní mozková příhoda), cukrovkou závislou na insulinu, chronickým onemocněním dýchacích cest, ledvin (kromě ledvinových kamenů), břišních orgánů nebo závislostí na alkoholu či návykových látkách
  • za uplynulých 5 let nepodstoupil onkologickou léčbu (chemoterapie nebo ozařování) pro zhoubný nádor nebo leukémii

Pro pojištění pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání musí žadatel dále splňovat:

  • má hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou a současně nedal ani mu nebyla dána výpověď z pracovního poměru, neuzavřel se zaměstnavatelem dohodu o ukončení pracovního poměru a není ve zkušební době a dle objektivních skutečností nepatří mezi okruh zaměstnanců, se kterými by mohl být během příštích 12 měsíců rozvázán pracovní poměr (zejména v důsledku organizačních změn zaměstnavatele, snižování počtu zaměstnanců, apod.).

Zdroj:Hypoteční banka

Připojištění pro případ ztráty zaměstnání se zase vztahuje pouze na lidi pracující v trvalém pracovním poměru, kteří nejsou ve zkušební, ani výpovědní době a v pracovním poměru působí déle než tři měsíce. Navíc pojišťovna splátky úvěru platí jen po dobu pobírání podpory v nezaměstnanosti. Ti, kteří nejsou trvale zaměstnáni či jsou OSVČ, si tak mohou pojištění schopnosti splácet obyčejně sjednat jen pro případ úmrtí, plné invalidity nebo nemoci, respektive pracovní neschopnosti. (Více podrobností naleznete v článku Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání).

Pojistka u třímilionové hypotéky na dvacet let měsíčně přijde minimálně na tisícikorunu, spíše dráže (u hypotéky do 75 procent hodnoty zastavované nemovitosti ). Pojistky, které kryjí i riziko ztráty zaměstnání se pohybují cenově ještě o několik set korun výše. Pojistné se počítá nejčastěji z počáteční výše úvěru a měsíčně tvoří zhruba 6 až 8 procent splátky úvěru. Za pojištění pro případ smrti nebo plné invalidity u třímilionové hypotéky zaplatí třeba v Hypoteční bance 884 korun. Za pojistku i pro případ pracovní neschopnosti 1085 korun a za pojištění včetně rizika ztráty zaměstnání dá 1527 korun. Tato nejdražší varianta u konkurenční České spořitelny stojí 1419 korun, v ČSOB 1550 korun a třeba v UniCreditBank 1755 korun. A to při měsíční splátce takového úvěru na dvacet let ve výši zhruba dvacet tisíc korun.

Více si klienti pojištění proti neschopnosti splácet sjednávají u velkých bank. Například Česká spořitelna uvádí, že téměř 60 procent nových majitelů hypotečních úvěrů si sjednává tento typ pojistky, což je oproti jejich loňským statistikám dvojnásobek. Banka navíc ještě nyní přišla s akcí, kdy slibuje poskytnout pojištění schopnosti splácet zdarma na půl roku ke každé hypotéce sjednané do konce září.

Také u ČSOB pojištění schopnosti splácet využívá podle Ireny Zatloukalové asi tři čtvrtiny klientů. Pojištění úvěru přitom zástupci ČSOB i Poštovní spořitelny klientům nabízejí spolu s dalšími pojistkami (pojištěním domácnosti a nemovitosti, životní pojistkou). Výměnou za sjednání více pojištění klient získá slevu na úrokové sazbě.

Anketa

Pořídili jste si k hypotéce i některý typ pojištění neschopnosti splácet?

U dalšího člena finanční skupiny ČSOB, Hypoteční banky, si některou z nabízených variant pojištění podle mluvčí Pavly Hávové letos sjednalo přes 40 procent nových klientů. Největší zájem je podle ní o komplexní variantu pojištění, která zahrnuje i možnost ztráty zaměstnání. Ani zde si ji ovšem nemohou pořídit OSVČ nebo lidé zaměstnaní na dobu určitou.

Jedním z hlavních důvodů, proč podobně vysoké počty nehlásí třeba Raiffeisenbank , je podle mluvčího banky Tomáše Kofroně především vysoká cena. „Pojistky sice také nabízíme, ale zatímco u spotřebitelských úvěrů, kde jsou levnější, je o ně zájem poměrně vysoký, u hypoték to neplatí. Teď v období hospodářské krize se na toto pojištění klienti sice častěji dotazují, nicméně prodeje výrazně nerostou. Řádově tento typ pojištění volí několik desítek klientů ročně,“ podotýká Kofroň. Nízké prodeje tohoto pojištění mohou podle něj ale souviset i s vyšší bonitou klientů Raiffeisenbank, kteří mají jiný způsob zajištění úvěru pro případ nečekaných událostí a v neposlední řadě s podnikatelskou klientelou. Právě na tu se například pojištění při ztrátě zaměstnání nevztahuje.

Je podle vás v dnešní době důležité mít k hypotéce i pojištění neschopnosti splácet nebo je lepší spořit na nečekané výdaje jinak? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 7. 2009 14:31, pk

pojisteni se vyplati pouze v pripade , ze chcete natahnou pojistovnu.jinak je to tahani penez z klientu.samostna pojistka je dost draha a kryje vas cca 5-6 mesicu pak prstane pojistovna penize platit, takze viz 1. veta prispevku.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

14. 4. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

Pojištění proti ztrátě zaměstnání u hypotéky se může v době recesem první pohled hodit. Není to ale vždy až tak pravda. Pojišťovna za nezaměstnaného klienta platí splátky úvěru jen... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

18. 3. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

Navzdory klesajícímu zájmu o hypotéky diskriminují některé české banky stávající majitele hypoték. Na rozdíl od nových klientů jim nabízí výrazně horší úrokové sazby. Letos se to může... celý článek

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

22. 12. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Hypotéky 2009: dostat úvěr bude umění

Finanční krize letos docela výrazně zamíchala hypotečním trhem. Podívejte se, co se dělo s hypotékami v roce 2008 a přečtěte si, co se dá čekat v roce 2009. Výhled není podle expertů... celý článek

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

15. 12. 2008 | Věra Tůmová

Co dělají tuzemské hypoteční banky v období krize

Kvůli krizi se mění v poslední době leccos. Tuzemské banky zatím stále uklidňují klienty skvělými výsledky a stabilitou, díky které je prý krize nezasahuje. Přesto i banky v Česku v... celý článek

Partners Financial Services