Pracujeme stejně, bereme jen čtvrtinu německé mzdy. Proč?

Kdybychom k německému pásu místo Němce postavili Čecha, udělal by toho stejně, věří ekonomové. Přesto Češi berou jen zhruba čtvrtinu německé či rakouské mzdy.
Pracujeme stejně, bereme jen čtvrtinu německé mzdy. Proč?

Důvodem je nižší cena vyrobeného zboží – ve většině případů jde o součástky, které tuzemské podniky vyvážejí do zahraničí, kde z nich teprve vznikají finální výrobky. V menší míře mohou za nízkou produktivitu třeba i přílišná regulace nebo vyřizování osobních záležitostí v pracovní době.

Čeští zaměstnanci si i 26 let po pádu železné opony vydělají výrazně méně než Němci či Rakušané. Podle údajů Eurostatu dosahovala průměrná hrubá mzda v Česku jen čtvrtiny německých či rakouských hodnot. Zatímco Čech si v průměru vydělal 11 654 eur ročně, Němec bral 47 041 eur.

Šlapeme do pedálů

Heslem socialismu bylo dohnat a předehnat vyspělý Západ. S příchodem kapitalismu jsme slevili, už nám stačil slib, že Západ jednou aspoň doženeme. A po pětadvaceti letech? Jen jestli jsme se tenkrát nenechali doběhnout!

Pavel Kohout: Kdy doženeme Německo

Za to, že Češi ještě nedohnali své západní sousedy, může podle expertů paradoxně hlavní „motor“ české ekonomiky. Tedy obrovská orientace na průmysl, alespoň v té současné podobě.

Průmysl se na tuzemském hrubém domácím produktu (HDP) podílí 47 procenty, což z Česka dělá nejprůmyslovější stát Evropské unie. Většinu této výroby tvoří meziprodukty, které podniky vyvážejí do zahraničí – kde z nich teprve vznikají hotové výrobky.

Součástky ale mají logicky nižší cenu než hotové zboží, což vede i k nižším výplatám v Česku, shodují se ekonomové oslovení on-line deníkem Aktuálně.cz.

Stejné úsilí nestačí

O kolik je zhruba česká produkce levnější než jinde v Evropské unii, ukazuje žebříček porovnávající země podle produktivity práce. Ta v Česku – podle údajů Eurostatu za rok 2014 – dosahovala jen 71 procent průměru Evropské unie, zatímco v Německu 127 a v Rakousku 115 procent.

Podle expertů to přitom neznamená, že by český dělník zvládl o čtvrtinu méně práce, než by na tom samém místě udělal Němec, Rakušan nebo „průměrný Evropan“.

„Kdybychom k německému pásu místo Němce postavili Čecha, udělal by toho stejně, možná i víc,“ zdůrazňuje Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která provozuje portál Jobs.cz. „Je to opravdu hodně o výsledné ceně produkce,“ zdůrazňuje.

... hrubá, superhrubá? Čistá!

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

„Produktivita práce se neměří fyzickým úsilím nebo IQ zaměstnanců. Chceme-li ji zvýšit, musíme buď při stejném množství práce vyrábět více nebo dražší zboží a služby,“ vysvětluje ekonom skupiny Deloitte David Marek.

Také podle odborářů může za nízké výdělky v Česku hlavně výroba levného zboží. „Rozdíl v tom, kolik například český nebo španělský dělník vyrobí automobilů, není žádný. Ale produkt je tady jinak oceněn,“ říká ekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann.

Nižší cenu mají podle expertů i některé konečné výrobky, které se v Česku vyrábí. „Montáž nárazníku na škodovku je stejně fyzicky náročná a zabere stejný čas jako montáž nárazníku na mercedes. Protože cena obou automobilů se liší, je rozdílná i hodnota práce,“ vysvětluje Marek.

Dohánění potrvá desítky let

Možné řešení, jak se zbavit „údělu montovny“ a nízkých mezd, je podle ekonomů jediné – dostat se od součástek ke konečným produktům. České firmy se nesmí nacházet jen uprostřed „výrobního článku“, ale měly by zvládnout pokrýt výrobu až do konce.

„Nejspíše se budeme motat okolo automobilového průmyslu nebo elektrotechniky,“ předpokládá ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „V oblastech, ve kterých jsme silní, to zvládneme,“ doufá. Půjde ale podle ní o běh na desítky let.

Zatím to podle ní zvládly jen některé jednotlivé firmy. Jako příklad uvádí sklárny Crystalex a Crystalite Bohemia, výrobce obráběcích strojů Fermat Machinery nebo společnost Grund, která se zaměřuje na inovace v textilním průmyslu.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 5. 2016 11:37, AL-Pral

to z nás dělají pitomce.... Ročně od nás matky(koncerny) vyvedou na 500 miliard korun ve formě zisku a dividend. Další stovky miliard tvoří daňové úniky, kde hlavně u transferových cen hlavně SLUŽEB si matky účtují dcerám co chtějí, a korunu tomu nasazuje slavné "EURO", které je výhodné jen pro Německo a jehož prostřednictvím ovlivňuje celou Evropu - 4.Reich.

+123
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 5. 2016 7:18, Alex

Pokud se srovnají paty v česku na úroveň Německa, pak velmi výrazně vzroste nezaměstnanost, odhaduji desítky procent.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kola se musí točit. Německo dá miliardy na dotace elektroaut. Chcete taky?

28. 4. 2016 | Gabriel Pleska | 14 komentářů

Kola se musí točit. Německo dá miliardy na dotace elektroaut. Chcete taky?

Německo začne nejspíš už v květnu vyplácet prémie (čti dotace) na koupi elektroauta. Můžete si myslet, že tím chtějí potěšit matičku Přírodu, pravda ale bude spíš ta, že to udělá radost... celý článek

Připraví vás čínská krize o práci?

10. 1. 2016 | Tereza Mynářová | 8 komentářů

Připraví vás čínská krize o práci?

Současný pokles čínského růstu je podle expertů v „normě“ a českou ekonomiku zatím nezasáhne. Naopak jí může pomoct – díky levné ropě totiž ceny zboží a služeb stále rostou jen minimálně.... celý článek

Kdy doženeme Německo

13. 8. 2015 | Pavel Kohout | 34 komentářů

Kdy doženeme Německo

Heslem socialismu bylo dohnat a předehnat vyspělý Západ. S příchodem kapitalismu jsme slevili, už nám stačil slib, že Západ jednou aspoň doženeme. A po pětadvaceti letech? Jen jestli... celý článek

Očima expertů: Doháníme Západ?

15. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 16 komentářů

Očima expertů: Doháníme Západ?

Už jsme se dávno měli mít jako Rakušáci, ne? Daří se nám dohánět vyspělé evropské ekonomiky, nebo vlak mizí za zatáčkou a my ho ztrácíme z očí? Zeptali jsme se Pavla Kohouta, Aleše... celý článek

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

19. 4. 2013 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Nevěřte pohádkám. Němci jsou pořád nejbohatší

Sever Evropy nejen že je movitější než jih, ale taky rychleji dál bohatne.

Partners Financial Services