Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 17. 9. 2014 | 7 komentářů
Před dvěma dny jste na Peníze.cz četli článek o pravidlech čerpání dovolené. Dnes se podíváme se na to, kolik dostanete za dovolenou zaplaceno. Věděli jste, že za měsíc, ve kterém jste čerpali dovolenou, můžete dostat víc peněz, než kdybyste chodili do práce? Jako bonus nabízíme kalkulačku, která náhradu mzdy za dovolenou vypočte za vás.
Kalkulačka náhrady mzdy za dovolenou. Nepracovat se někdy vyplatí!

Přehled o tom, na jak dlouhou dovolenou máte nárok a na co má naopak při určování jejího termínu nárok zaměstnavatel, jsme přinesli v pondělí

Dnes se zaměříme na to, kolik za dovolenou dostanete peněz. A ukážeme si, že nepracovat se někdy vyplatí – když si dovolenou dobře načasujete. Za dovolenou totiž nedostáváte mzdu, nýbrž náhradu mzdy. A její výpočet je konstruovaný tak, že za jistých okolností může být vyšší než běžný plat.

Náhrada mzdy: Dovolená se může vyplatit

Při stanovování náhrady mzdy v době dovolené se vychází z průměrného výdělku za kalendářní čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém vyjedete na safari, na Šumavu nebo budete odpočívat doma za pecí. Průměrným výdělkem se tu myslí hrubá mzda za tyto tři měsíce dělená počtem odpracovaných hodin. A do hrubé mzdy, to už je pointa, se počítají taky všelijaké prémie a odměny. Takže – na dovolenou se vyplatí jet po tom čtvrtletí, kdy jste dostávali pěkné prémie. Typicky: váš zaměstnavatel vám v prosinci dá zvláštní bonus – pak se vcelku vyplatí vyjet v únoru na dva týdny na hory. Za dovolenou totiž dostanete víc, než kdybyste potili krev v pracovním procesu – právě kvůli prémii, která výpočtem zahýbe.

Vedle mimořádných příjmů může navýšení průměrného výdělku způsobit také menší počet pracovních dnů/hodin v předešlém kalendářním čtvrtletí.

Pokud jste zaměstnáni celoročně, stanovuje se vám průměrný výdělek čtyřikrát do roka – vždy k prvnímu lednu, prvnímu dubnu, prvnímu červenci a prvnímu říjnu.

Ne míň než minimální mzda

Podle zákona platí, že průměrný výdělek zaměstnance nesmí být nižší než minimální mzda. Kdyby vycházel průměrný výdělek nižší, zvýší se na hodnotu odpovídající minimální mzdě. Totéž platí u pravděpodobného výdělku.

Jak se započtou prémie

Vůbec nejvýhodnější je čerpat dovolenou v případě, že jste v předešlém kalendářním čtvrtletí dostali mimořádnou odměnu nebo prémii – ta se totiž do výpočtu zahrne celá. Pokud jste dostali prémii, která se vztahuje na delší časové období než čtvrtletí – roční odměnu nebo třináctý plat –, zahrne se do výpočtu průměrného výdělku za dané kalendářní čtvrtletí jenom její čtvrtina (respektive poměrná část podle odpracované doby). Zbytek se rozpočítá na další měsíce roku. Přesto může bonus náhradu za dovolenou příjemně navýšit.

Všecko za vás pochopitelně dokáže spočítat naše kalkulačka, potřebné údaje prostě opište z výplatních pásek. A pro jistotu: nezapomeňte na jedno – kalendářní čtvrtletí znamená leden až březen, duben až červen, červenec až září a říjen až prosinec. Pokud byste chtěli jet na dovolenou teď v září, rozhodující je výplata v dubnu, květnu a červnu. 

Náhrada mzdy za dovolenou 2024

Hrubá mzda
Odpracováno
h
h
h
hodin
dní

Další kalkulačky

Co když jste u zaměstnavatele teprve krátce

Pokud váš pracovní poměr vznikl v průběhu předchozího kalendářního čtvrtletí, je rozhodným obdobím pro výpočet průměrného výdělku doba od vzniku pracovního poměru do konce tohoto čtvrtletí.

V případě, že jste v průběhu rozhodného období (tedy v předchozím kalendářním čtvrtletí) u zaměstnavatele neodpracovali ani jednadvacet dnů, použije se při výpočtu náhrady za dovolenou místo průměrného výdělku pravděpodobný výdělek. Pravděpodobný výdělek je hrubá mzda, které zaměstnanec dosáhl nebo které by dosáhl, pokud by v daném období pracoval.

„Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty,“ stojí v zákoníku práce.

Chystáte se na cesty? Na cestovním pojištění se dá ušetřit. A samozřejmě nemyslíme tak, že si ho nekoupíte.

Vyzkoušejte nás. Nezávazně!

Anketa

Rozpočteno na člena rodiny: kolik jste dali a kolik ještě plánujete dát za dovolenou?

Náhrada za nevyčerpanou dovolenou: Jen když v práci končíte

Nevyčerpanou dovolenou vám zaměstnavatel musí proplatit jedině v případě, že u něj pracovní poměr ukončujete a dovolenou, na kterou jste měli nárok, jste si celou nevybrali – respektive vybrat nemohli, třeba proto, že jste před odchodem museli zaučovat svého nástupce a na dovolenou nebylo kdy.

Předně je však třeba v této souvislosti připomenout, že termín a čerpání dovolené vám může nařídit zaměstnavatel – když to udělá, dovolenou musíte ještě před koncem pracovního poměru vyčerpat, ať chcete nebo ne.

O čerpání dovolené ho můžete požádat i sami, nemusí vám ale vyhovět – například když to není možné z provozních důvodů. Za nevyčerpanou dovolenou vám pak náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku – platí tu stejný výpočet, jako když dovolenou čerpáte. Tyto peníze by vám měly být vyplaceny v nejbližším výplatním termínu po skončení pracovního poměru.

Pokud v nové práci bez pauzy bezprostředně navazujete, existuje ještě možnost, že si zbylou dovolenou vyberete u nového zaměstnavatele. V úvahu to ovšem připadá pouze při splnění několika podmínek. Předně o to musíte požádat původního zaměstnavatele ještě před skončením pracovního poměru u něj. Dále je nutné, aby se na takovém postupu současný a budoucí zaměstnavatel dohodli – aby to bylo možné, souhlasit by museli oba. Dohodnout by si museli také výši náhrady mzdy za dovolenou, na kterou by vám u nového zaměstnavatele za běžných okolností ještě nevznikl nárok.

A tak se kruhem vracíme na začátek – o tom, jak a kdy vám vzniká u nového zaměstnavatele na dovolenou nárok, od nás už víte:

Úplným závěrem ještě doplňujeme, že náhrada nemůže být nikdy – ani v případě ukončení pracovního poměru – vyplacena za nevyčerpání takzvané dodatkové dovolené (jedná se o týden dovolené navíc, který podle zákoníku práce náleží lidem, kteří pracují ve zvlášť náročných profesích – například horníkům). Dodatková dovolená totiž musí být vždy (rozumějte v každém roce, případně před skončením pracovního poměru) vyčerpána, a to přednostně.

Petra Dlouhá

Autor článku Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 5. 2015 8:30, Markéta

dobrý den mám dotaz ohledně výše mzdy za čerpání dovolené. od 28.3. 2014 jsem nastoupila na neschopenku která mi končila 17.10.2014 po které jsem nastoupila na mateřskou dovolenou ta mi skončila 26.4.2015. na formulářích co mi vyplnila účetní na přídavky na děti a porodné mi vyplanila částku hrubé mzdy 10250 kč. chtěla jsem se zeptat na kolik dní dovolené jsem měla nárok za minulý rok kolik dní za tento rok a plus mínus částku za celkový počet dní na které mám nárok. o dovolenou jsem si zažádala včas s pomocí poradkyně na úřadu práce. děkuji Samková

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dovolená: Na co máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit

15. 9. 2014 | Petra Dlouhá | 57 komentářů

Dovolená: Na co máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit

Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené? Může vám... celý článek

Dovolená jako špatný vtip. Jak správně reklamovat zájezd

19. 8. 2014 | Petra Dlouhá | 6 komentářů

Dovolená jako špatný vtip. Jak správně reklamovat zájezd

Transfer z letiště trval o hodinu víc, animační program o dva dny míň, hotelu chyběla hvězdička, na pláž to byla pěkná štreka, a místo jemného písečku – kameny. Dostali jste od cestovky... celý článek

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

4. 7. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Dovolená! Je lepší cestovat s hotovostí, nebo platební kartou?

Vyplatí se vyrazit na dovolenou s pořádným paklíkem hotovosti, nebo je lepší všude platit kartou? Jaká jsou úskalí té které možnosti? Kde je rozumnější upřednostnit jen jednu z nich?... celý článek

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

18. 6. 2014 | Zdeněk Bubák | 4 komentáře

Chystáte se za hranice? Cestovní pojištění: Důležité rady před dovolenou

Že není radno jezdit do zahraničí bez cestovního pojištění, to vám poví kdekdo. Na co ale dávat pozor při jeho nákupu? Přinášíme základní přehled. A jako bonus: pět nejčastějších výluk,... celý článek

Jak přežít (v) zaměstnání: Dovolená

14. 4. 2014 | Jiří Lojda | 2 komentáře

Jak přežít (v) zaměstnání: Dovolená

Každý si občas potřebuje trochu orazit. Může se ale stát, že se budeme poněkud rozcházet se zaměstnavatelem v názorech na to, co nám může a co nám musí dovolit. Lepší je být připraven.... celý článek

Partners Financial Services