Akcie: nespokojení spotřebitelé

David Petráček | 16. 6. 2003
Akcie: nespokojení spotřebitelé
Jak dala zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry jasně najevo, spotřebitelé jsou znepokojeni růstem nezaměstnanosti a poklesem mezd, což zhoršuje jejich vyhlídky do budoucna.

Spojené státy

Akciové trhy ve Spojených státech si v první obchodní seanci nového týdne připsaly značné ztráty. Společnost Motorola (profil, názory) v pondělí snížila projekci zisků a příjmů pro 2.Q a současně uvedla, že nižší než očekávané prodeje mobilních telefonů v Asii by mohly mít negativní dopad i na její výsledky ve 3.Q a 4.Q. Olej do ohně ještě přilil poskytovatel hypotéčních úvěrů, společnost Freddie Mac (profil, názory), když oznámil ukončení smlouvy se svým provozním ředitelem Davidem Glennem z důvodu jeho špatné spolupráce s auditory, kteří ve firmě přezkoumávají účetní výkazy za období 2000 až 2002. Náladě na trhu nepřidala ani řada snížených investičních doporučení například na Qlogic nebo Adobe Systems (profil, názory).

Úterní obchodování bylo ve znamení absence makroekonomických dat, tudíž vývoj určovaly především zprávy z firemního sektoru. Před otevřením trhů potvrdila dřívější odhad zisku světová jednička ve výrobě mobilních telefonů - společnost Nokia (profil, názory). Varovala však také, že by ve 2.Q tržby nemusely splnit očekávání v oblasti klíčové divize mobilních telefonů a uzavřela obchodování se ztrátou. Určitě jí také nepomohl downgrade od společnosti Wells Fargo Securities. Naopak upgrade od jiné společnosti pomohl akciím společnosti Boeing (profil, názory), které posílily. Potvrzení odhadu zisku zveřejnila společnost General Motors (profil, názory). Dařilo se také technologickým společnostem Microsoft (profil, názory), Oracle (profil, názory) a Cisco (profil, názory), naopak mírně ztratil Intel (profil, názory).

Po nevýrazném zahájení středečního obchodování začaly akciové indexy mírně růst, spíše však motivovány tituly tradiční ekonomiky. Naopak zpět se držely zejména tituly polovodičového sektoru, když Merill Lynch snížil hodnocení firmy Taiwan Semi (profil, názory) a Morgan Stanley pro změnu snížil hodnocení celému tomuto sektoru. K dalšímu oslabení přispělo ještě varování společnosti Texas Instruments (profil, názory). Nasdaq (profil, názory) si však dokázal najít cestu do černých čísel, a to především díky biotechnologickému sektoru. Ve 20 hodin SEČ byly zveřejněny závěry Béžové knihy Fedu. Nepřinesly však mnoho nových informací. Co se týče ekonomiky, všeobecné podmínky zůstávají nadále nejisté téměř ve všech dvanácti oblastech Fedu.

Maloobchodní tržby v USA mírně vzrostly. Tato zpráva byla příčinou počátečního, byť nikterak enormního čtvrtečního růstu na amerických trzích. Pozitivní trend však nevydržel dlouho a to málo, které si index po otevření připsal, znovu rychle ztratil. Ve druhé části obchodní seance začaly indexy znovu posilovat, aby nakonec uzavřely mírně v plusu. Na růstech se významnou měrou podílely akcie AT&T (profil, názory), Intel Corp. (profil, názory), Cisco Systems (profil, názory) a Dell Computers (profil, názory). Naopak silný propad zaznamenaly společnosti Nokia (profil, názory) a Texas Instruments (profil, názory).

Americké akciové trhy vstoupily do páteční seance s mírným optimismem, podpořeným ekonomickými zprávami (index PPI, obchodní bilance – obě v souladu s očekáváním) zveřejněnými před zahájením obchodování, a lepšími výsledky firmy Oracle (profil, názory) za uplynulé čtvrtletí. Krátce po otevření však byl zveřejněn ukazatel spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za červen. Hodnota tohoto indexu na úrovni 87,2 totiž výrazně zaostala za očekávanými 93,1 i za předchozí úrovní 92,1. Důsledkem byla vlna prodejů a vybírání zisků, zejména u dosud nejvíce rostoucích sektorů jako biotechnologie, polovodiče a finanční služby. Výrazně oslabily také obory léčiv, papíren, dopravy, maloobchodu a služeb v ropném průmyslu. Indexy tak zakončily týden poklesem.

Evropa

Evropské trhy v pondělí ztrácely. Důvodem bylo vybírání zisků podpořené slabými výsledky americké Motoroly (profil, názory) a obavami o výsledky evropských výrobců mobilních telefonů Nokie (profil, názory), Alcatelu (profil, názory) a Siemensu (profil, názory). Většina evropských akciových indexů v úterý rostla. Podporu dostaly jednak z amerických trhů a vzhůru je táhl také růst evropských pojišťovacích společností díky spekulacím, že německá Allianz (profil, názory) chce prodat svoji divizi Dresdner Bank. Hlavní evropské akciové burzy ve středu dále posílily. Rostly tituly z bankovního (Commerzbank, HVB Group) a pojišťovacího sektoru.

Evropské akciové trhy rostly i ve čtvrtek. V čele růstových titulů byly opět finanční instituce těžící dále z pověstí o možném sloučení HVB a Commerzbank. Podobně přidali výrobci osobních automobilů v čele s francouzskými firmami. Evropské trhy v průběhu pátečního dopoledne pouze vyčkávaly. Pozitivní vliv výsledkové zprávy Oraclu kazily negativní zprávy od Thomson a Philips (profil, názory). Trhy pak silně negativně ovlivnil vývoj na amerických trzích.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

9. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

V uplynulém týdnu převládal na trzích optimismus, který zastínil i negativní zprávy a táhl trhy vzhůru. Kde byl růst nejsilnější a jak dlouho bude pokračovat?

Akcie: dlouhodobý růst indexů

2. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: dlouhodobý růst indexů

Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Akcie: slabý dolar straší trhy

26. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: slabý dolar straší trhy

Série geopolitických zpráv a vybírání zisků ovlivňovaly obchodování po celý týden. Hlavním strašákem všech světových trhů se však stal oslabující dolar vůči euru.

Akcie: deflace straší Ameriku

19. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: deflace straší Ameriku

Obavy Fedu z deflace a jejího vlivu na ekonomické oživení dostávají reálnější podobu, když v uplynulém týdnu byl ohlášen pokles PPI i CPI. Příliš se nedařilo ani dalším ukazatelům,... celý článek

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

12. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

V uplynulém týdnu investory nepotěšil ani Fed ani ECB poté, co ponechaly úrokové sazby na stejné úrovni. Trh tak přišel o impuls, který jej mohl výrazně rozhýbat.

Partners Financial Services