Je hra na burze hazard?

Je hra na burze hazard?
Ruleta nebo kostky jsou klasickou hazardní hrou. Ale co investování na burze? Liší se nějak od hazardu, nebo jde v principu o stejnou věc? Existuje tajný tip na rozbití banku na burze?

První nezbytné rozlišení při rozhodování o tom, zdali máme šanci vyhrát, je na hry s nulovým či nenulovým součtem. Jak jsme viděli v článku Panepane, budeme si hrát, jde u her s nenulovými součty (tedy u her, kdy si jedna strana odnáší více než druhá) zejména o koeficient návratnosti, který lze jinak pojímat též jako koeficient oškubání.

Naopak hry s nulovým součtem jsou vlastně férové. Tak například při prastaré antické hře v kostky si hráči "jen" vyměňují peníze a kdyby hráli dostatečně dlouhou dobu, skončili by hru se stejnými částkami, s nimiž začali (tak praví teorie velkých čísel). S ruletou již je to horší, protože tam do hry vstupuje bank, jeho zero a nezbytná ziskovost kasina: pravděpodobnost sázky na barvu, lichá/sudá či malá/velká tím není zdánlivá 1/2, ale klesá na 48,65 procenta. Snem každého hráče je tedy možnost zapojit se do hry, kde pravděpodobnost výhry přesahuje 1/2. Existuje taková?

Jak jsou jevy závislé?

To, co principiálně zamlžuje čirou logiku teorie pravděpodobnosti, je nezávislost jevů, tedy jednotlivých výsledků. Například při házení mincí je pravděpodobnost panny i orla 1/2. Kdybychom hodili milionkrát, napočítali bychom téměř jistě půl milionu panen a půl milionu orlů. Ale padne-li při jednom hodu panna, překvapivě to nevypovídá vůbec nic o výsledku dalšího hodu. A tak hodíme-li třeba 9krát za sebou pannu, máme při desátém hodu opět pravděpodobnosti půl na půl.

Je to divné, že, protože pravděpodobnost série deseti stejných hodů je pouze (1/2)10, tedy asi jen jedna tisícina. Tak až z tisíce sérií desíti hodů má jen jediná realistickou šanci, aby padla stejná strana mince desetkrát za sebou. Ovšem vůbec nic nám to nevypovídá o tom, zda to bude při prvním, dvoustém nebo až tisícím pokusu. A dokonce nemáme ani žádnou jistotu, že během naší tisícovky sérií vůbec padne.

Hurá na akcie

A co kapitálové trhy? Je to také hazard s nenulovým součtem, když se o lidech investujících do akcií říká, že "hrají na burze"? Ano, i oni riskují, ale přeci jen mezi hazardem a rizikem při investování existuje jistý rozdíl. Tímto jazýčkem na vahách je rozdíl mezi optimismem a naivitou. Kde se tato hranice nalézá? Asi se nikdo nebude příliš divit, že jde právě o hodnotu pravděpodobnosti 1/2. Hry ve stylu rulety či kostek s pravděpodobností výhry vyšší než 1/2 prakticky neexistují, protože by jejich organizátor permanentně prodělával. Přesto ale existují situace, ve kterých pravděpodobnost přesahuje 1/2. Ovšem pouze za splnění jedné podmínky - když se v čase pohybujeme po růstové trajektorii trendu. Tento optimismus je nutný předpoklad investora, protože v obdobích recese cena investic klesá a investor může krátkodobě i silně prodělat.

Jistota tedy není, stále se pohybujeme v rovině očekávání budoucnosti, a proto ani investiční riziko není malé. Pro jeho vyhodnocení navíc nemůžeme použít čistou matematiku, ale jen historii a zkušenost. Akciové trhy však existují víc než dvě staletí, takže dost důvěryhodná data k dispozici máme. Zároveň také víme, že například japonské akcie jsou na dvacetiletých minimech. Jde tedy jen o míru pesimismu při pohledu do budoucnosti: kdo nevěří v další ekonomický růst, v to, že lidstvo (jako dosud) své problémy vždy opět překoná, ať na burzu nechodí. Naopak pro optimisty máme dobré zprávy.

Riziko a čas

Na kapitálových trzích je výnos sice vždy jen odměnou za podstoupené riziko, ale dlouhodobě se pohybuje kolem 8 procent. Jen si musíme dát pozor na to, že každý průměr opět poněkud mate: právě tak, jako každého milionáře musí v průměru vyrovnat několik lidí úplně bez koruny, každý úspěšný titul s růstem dvou set procent musí vyrovnat desítky jiných firem s "nevelkým" poklesem desítek procent.

Statistiky vývoje světových akciových indexů ukazují pravděpodobnost kladného výnosu kolem 2/3 (růst zhruba ve dvou ze tří sledovaných období). Úplně jinak však vypadají propočty u jednotlivých akciových titulů. Tam pravděpodobnost kladného výnosu vychází i v růstových obdobích jen 0,40 až 0,45. Investice do jednotlivých titulů je tedy spekulace tak nejistá, že ji můžeme zařadit dokonce za hranice hazardu. Proto vznikla teorie portfolia a tak úspěšně se ověřily fondy. Jediné, co musíme investovat (kromě peněz, samozřejmě) je čas. Čas totiž potřebujeme, abychom dále snížili vliv kolísání kurzů a přečkali hubené roky.

Chcete vědět více o akciích a jejích výsledcích či o vývoji indexů? Podívejte se na adresu akcie.penize.cz!

Nezapomeňte také navštívit naši Univerzity, otázce investování je věnována velká část.

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké máte s investicemi do akcií výsledky vy? Dostali jste se přes hranici 50 procent? Sázíte na vývoj indexů nebo si vybíráte jednotlivé tituly? Podělte se s ostatními čtenáři o své názory?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 6. 2003 15:10, CSrypatschek

...ano, právě o PF České spořitelny mi raději ani nemluvte ! Já z toho už před lety doslova a do písmene sebezáchovně utekl a zrušil po zaslání odbytného i sporožirový účet. A odechl jsem si, že mám od nich snad navěky klid. Také ani ukončení obou těchto finančních produktů nedokázali v České spořitelně udělat dle svých vlastních obchodních podmínek. A samotný PF České spořitelny ? Ve své korespondenci, když mě chtěl tehdy nezákonně připravit o mé zasloužené peníze, dokonce odkazoval na svá již neexistující telefonní čísla a já musel při reklamacích na své náklady sám zjišťovat jejich čísla správná. No, a zrovna před týdnem, po těch dlouhých letech, mi z tohoto profláknutého PF České spořitelny nějaká Vorudová s Eiseltem ( dovozuji že, asi a žel, oba s vodnatelnou hlavou ) poslali poštou ostře výhružnou ceduličku :

Zobrazit celé vlákno

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2003 23:31

Jo, myslim, ze IS akro stoji za hov.. Uz davno to meli zabalit. Vykonnost jejich fobdu je priserna. No a navic kauza PI. Investoval by pres ne jinej spravce? Ale u toho Eurotech by spise pripadal do uvahy jako benchmark Nemax 50. Mrknete na jeho vykon: http://de.finance.yahoo.com/q?s=^NEMAX50K&d=c&k=c1&a=v&p=s&t=5y&l=on&z=m&q=l

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Panepane, budeme si hrát!

5. 6. 2003 | Petr Fejtek

Panepane, budeme si hrát!

Medvídci od Kolína si hráli s fantazií, my lidé milujeme jiné hry, zejména hazard, dokonce i vyhazování peněz… Jen oficiálně hrajeme již se 70 miliardami, ze kterých prohráváme víc... celý článek

Investice pod kontrolou

3. 6. 2003 | Tomáš Prouza | 2 komentáře

Investice pod kontrolou

Máte peníze uloženy v několika fondech, vlastníte akcie a doma máte několik set dolarů? A chtěli byste vědět, jak si vaše investice stojí? Ode dneška máte k dispozici unikátní nástroj... celý článek

Jak hrát s akciemi?

18. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Jak hrát s akciemi?

Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?... celý článek

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Partners Financial Services