Jak hrát s akciemi?

Jak hrát s akciemi?
Hra s akciemi nemá konce. Můžete nakupovat a prodávat, dokud máte co a za co. Schválně – kdy si myslíte, že vyděláte první tisícikorunu čistého? A jakého zhodnocení své investice dosáhnete?

Budete lepší než investiční fondy, nebo naopak proděláte? Bude pro vás lepší hodně obchodovat nebo investovat dlouhodobě a prodávat až po dlouhé době? Na tohle už vám odpoví spíše knihy renomovaných ekonomů. Znáte to – ten neodbytný pocit, že jste přišli na souvislost, která vám jasně ukazuje, že akcie Telecomu (profil, názory) musí jít na horu, že Unipetrol (profil, názory) padne. Při čtení novin vás to napadlo a vy byste na takové skvělé myšlence měli přece nějaké peníze vydělat. Máte šanci to zkusit, zapojit se do lákavé hry jménem burza. Můžete pokoušet trh vrtkavý stejně, jako je vrtkavá štěstěna. Jednou vám analýza vyjde, podruhé až po tom, co analýza bouchne, najdete mnoho hezkých a zpravidla stejně chybných důvodů, proč bouchla.

Přesto vám několik vlastních postřehů poskytnu. V prvé řadě proto, že budu vypadat, jako bych burze rozuměl, což ničemu neuškodí, protože vám budou stejně platné, jako tipy renomovaných ekonomů (nijak). V řadě druhé proto, že byste se k nim stejně časem dobrali sami.

1) Když se s někým bavíte o metodě, jakou analyzujete, jaké akcie koupit a nekoupit, nikdy nepřiznávejte, že střílíte od boku, že vsázíte na pocit. Odborně se tomu totiž říká fundamentální analýza. Ekonomové budou namítat, že fundamentální analýza obnáší pečlivé studování předchozího vývoje akcie a celého trhu, jenže vzhledem k tomu, že žádná závislost mezi minulým vývojem trhu a vývojem budoucím neexistuje (nebo se o ní alespoň nikde v moudrých knihách nepíše), je jedno jestli jste provedli fundamentální analýzu na deseti stránkách textu, nebo jen tak, že jste pět minut čučeli na hromadu grafů, které vám vyplivl program na obrazovku a pak jste si řekli „tahle půjde nahoru, tutově“. Statistická úspěšnost obou postupů je stejná. Takže když řeknete, že věříte na fundamentální analýzu, nelžete a ještě vypadáte, jako že tomu rozumíte.

2) Při hře se zaměřte na levnější akcie a vynechte ze hry Phillip Moris (profil, názory). Jeho akcie je jednak příliš drahá a jednak málo volatilní. Pro hru jsou lepší více volatilní akcie a nejlépe levné akcie. V praxi se nejvíce osvědčují akcie Českého Telecomu (profil, názory) – jsou dostatečně levné (cca. 250-300 Kč za kus) a jsou velmi volatilní, citlivě reagují na rozruch s privatizací, koupě Eurotelu atd. Na kuse mění kurz i o desetikorunu týdně, to není málo. Podobně se chovají i České Radiokomunikace (profil, názory), bohužel v poslední době hlavně směrem dolů, tedy pro nás nezajímavě. Akcie Erste (profil, názory) a Komerční banky (profil, názory) jsou drahé a stabilní (1300-2000 Kč). Unipetrol (profil, názory) je sice levný (30-40 Kč za kus), ale také poměrně stabilní a pohne se zase hezky, až se bude něco dít s privatizací v ropné sféře a v chemii. Stejně tak akcie ČEZu (profil, názory) se rozhýbávají, když se něco děje v energetice.

3) Z výše zmíněného jste asi pochopili, že akcie mění podstatně kurz u nás především s ohledem na politiku, tedy privatizace v odvětví atd. Je to správný postřeh.

4) Moudré knihy praví, že je dobré vytvořit si portfolio akcií a do nich peníze investovat. Jenže to by nebyla žádná hra, pravím já. Navíc portfolio akcií bude stát hodně peněz na poplatcích a tak vás můžu uklidnit, že při množství peněz, které jsme dali do hry, vás poplatky přijdou na víc, než kolik by činila ztráta při běžném propadu kurzu. Tedy do doby, než vláda znárodní podnik, jehož akcie máte… Berte jednu dvě sorty akcií … nebo navyšte kapitál pro hru.

5) Moudrých knih o tom, jak dosáhnout lepších výsledků při obchodování s akciemi je spousta. Moc vám toho nepřinesou, většina z nich na třista stránkách popisuje něco, s čím se nikdy nesetkáte a bude vám vyprávět o mechanismech, na jaké nikdy nenarazíte. Výjimkou budiž z větší části literatura z pera Pavla Kohouta. Tu si kupte, až vyrazíte obchodovat na zahraniční trhy případně až budete chtít seriosně investovat velký obnos peněz. To, co píše o českém trhu, by se dalo shrnout do slov "bídně fungující chaos".

6) Je to vaše hra. Vaše jsou prohry i výhry. Jestli nedosáhnete čtyři procenta výnosu ročně, nejste burzovní typ a měl jste si peníze dát na termínovaný vklad. Jestli jdete přes deset, jste fajn a přemýšlejte o makléřské zkoušce, pokud jste přes dvacet, pošlete mi na vás kontakt.

7) Nezapomínejte na finančák – výnosy z akcie prodané před půl rokem jejich držení podléhají zdanění. Berňáku to jistě přijde vtipné, jestli si těch pár stovek napíšete pro pořádek do přiznání.

8) Zapomeňte na napodobeniny hry jako je Burza.cz, kde sice obchodujete s reálnými kurzy akcií, ale bez skutečných investic a skutečného trhu. Je stejný rozdíl mezi tím simulovat jízdu v Mercedesu a jet v Mercedesu, jako simulovat burzu a obchodovat na skutečné burze.

Burza, ať ekonomové chtějí nebo nechtějí, je hra. Díky její složitosti, rozměru a četnosti vlivů na ní působících většina úspěšných investorů přiznává, že nejvíce vsázejí na instinkt – stejně jako hráči. Na rozdíl od sázení na koníčky nebo sypání mincí do jednorukých banditů je to ale hra úctyhodná. Vaši kolegové vás neodsoudí jako gamblera, když přijdete na akciovém trhu o desetitisíce. Spíše budou obdivovat vaše ekonomické vzdělání a schopnosti, když jste se pustili do tak náročného a úchvatného businessu, jako jsou burzy a akciové trhy.

Podrobnější informace o fungování obchodníků s cennými papíry, o tom, jak si vybrat toho pravého brokera a jejich profily, najdete v sekci Obchodníci s cennými papíry. Kurzy a charakteristiky českých i zahraničních titulů naleznete v sekci Akcie. Zde najdete předchozí díly tohoto seriálu nazvané Hrajeme si s akciemi po internetu... a Hra s akciemi začíná vyšly v minulém týdnu.

Máte proti osmeru pravidel spekulace výhrady? Napadá vás nějaké další? Nebo některé z uvedených pravidel považujete za hloupé? Neváhejte a podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 2. 2003 20:36, Rejpal

Ještě doplnění: IPOINT FIRMY - Zajímavé pohledy na data dle Ariadny - zde vybírejte.
bod 9. Neupisuj prvotní emise, obvykle po zahájení obchodování na veřejných trzích hodně klesnou, pokud nezkrachují úplně ( špatná zkušenost s ČNIS, Morávia bankou, IPB ).

+63
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hra s akciemi začíná

14. 2. 2003 | Patrick Zandl | 1 komentář

Hra s akciemi začíná

Chcete začít obchodovat? Dobře! Co tomu ale musí předcházet? Především nejdříve musíte mít možnost s akciemi vůbec obchodovat, tedy musíte se stát zákazníkem firmy, která nabízí takovou... celý článek

Hrajeme si s akciemi po internetu…

13. 2. 2003 | Patrick Zandl | 2 komentáře

Hrajeme si s akciemi po internetu…

Kdybyste v nejvhodnější chvíli koupili akcie Yahoo! v hodnotě tisíce dolarů a v nejvhodnější chvíli je zase prodali, získali byste téměř devět set tisíc dolarů.

Partners Financial Services