Investice: střední horizont aneb nejtěžší rozhodnutí

Petr Fejtek | 12. 6. 2003 | 1 komentář
Investice: střední horizont aneb nejtěžší rozhodnutí
Chcete investovat na dva roky a nevíte, jak na to? Dva roky nejsou ani krátký, ani dlouhý horizont a všechny poučky platí tak nějak napůl. Co si tedy vybrat? Jak kdy a jak u koho. Své místo v magickém trojúhelníku si musíte najít sami.

V úvodním článku seriálu Krátké šance krátkých peněz jsme vybírali ty nejlepší možnosti investování v horizontu několika měsíců. Tam se zatím "láme chleba" na šestiměsíčním limitu, kde nastupuje osvobození od daně z příjmu fyzických osob u prodeje podílových listů. Dnes pokročíme k horizontu alespoň ročnímu, možná i dvou let. Ale ruku na srdce, kdo z nás dokáže u všech svých aktiv určovat, na jak dlouho je může postrádat? Přesto jde o zásadní rozhodnutí, jak pro výběr délky termínu vkladu, tak pro volbu fondu (peněžního trhu, dluhopisového, či dokonce smíšeného).

Střední horizont je totiž zvláštním hybridem, u kterého neplatí jednoduché poučky typu "konzervativní investice na krátké období, dynamická na období dlouhé". Je potřeba mnohem pečlivěji vybírat, abyste příliš neriskovali, ale zároveň neobětovali výnos, který byste mohli získat. Jaká pravidla se tedy hodí pro výběr způsobu uložení peněz na zhruba dva roky?

Hledání kompromisu

Známému obrázku vpravo se říká magický trojúhelník, který jasně ukazuje, že vždy musíme něco oželet: když zvolíte za rozhodující likviditu, musíte se smířit s nízkým výnosem a dokonce i vyšší rizikovostí. Kdo zase zvolí za nejdůležitější bezpečnost, nejenže nezíská výnos, ale ani likvidita není kdovíjaká. A touha po co nejvyšším výnosu je jak silně riziková, tak i běh na dlouhou trať.

Výnos – výkonnost či "výdělek" dané investice. Vyjadřuje se v procentech investované částky, jde tedy o nominální (číselný) výnos. Po odečtení inflace (znehodnocení měny) dostáváme reálný výnos. Obecně je výnos odměnou (prémií) za podstoupené riziko.

Riziko – obecně stupeň očekávání (míra pravděpodobnosti) výskytu nepříznivého jevu, například v pojišťovnictví. Jako investiční riziko jde spíše o stupeň nejistoty spojeného s očekávaným výsledkem, tedy nebezpečí variability výsledku – jeho kolísání. Na finančních trzích platí, že čím vyšší je v daném segmentu trhu riziko (variabilita, rozptyl, směrodatná odchylka), tím vyšší průměrný výnos poskytuje.

Likvidita – rychlost možnosti proměnit investici zpět za peníze; v širším pohledu zahrnuje i očekávanou "výhodnost" tohoto zlikvidnění (zlikvidování) investice, což vyjadřuje tzv. investiční horizont (čím rizikovější investice, tím je delší).

Investiční pyramida

U druhého trojúhelníku se nám jakoby vytrácí likvidita – i likviditu lze totiž pojímat jako svého druhu riziko. Nižší likviditu způsobenou vyšším kolísáním zde eliminuje delší investiční horizont (nemuset prodávat v nevhodnou dobu, tedy za nevýhodnou cenu). Vážíme potom na jediné stupnici, kde s výnosem roste i riziko (kolísání hodnoty investice).

Horizont – nechme stranou vklady na delší termíny, které nyní vůbec nejsou aktuální (sazby u nich jsou jen nepatrně vyšší než u krátkodobých vkladů. Rozhodování o době, na kterou peníze investujeme, není dáno tím, že musíme nutně termín dodržet. Ve skutečnosti jde o to, abychom jej mohli dodržet v případě nevýhodného vývoje trhů. Abychom tedy měli "manévrovací prostor" buď ve výdajích nebo v rezervách.

Říše dluhopisů

Právě dluhopisy jsou grunt nejen každé ekonomiky, ale také každého investora. Ne náhodou i největší asset manažerské firmy v dluhopisech drží přes 60 procent spravovaného majetku. Jsou tedy dluhopisy (a dluhopisové fondy) univerzální odpovědí na otázku, kam s penězi na rok či dva? Jsou schopny slíbit a zaručit lepší výnosy než uložení peněz v bance a přitom omezit riziko?

Bohužel ani dluhopisy nejsou zárukou stability a pevných vysokých výnosů. Záleží totiž na trendech finančního trhu a především na aktuálních úrokových sazbách. Dluhopisy (a ti, kteří v nich mají uložené peníze) totiž zažívají žně, když úrokové sazby klesají a naopak mají chudší období při růstu sazeb. Této problematice jsme se věnovali blíže v článku Křišťálová koule dluhopisů. Mimo jiné se v něm dovíte, že příštích 12 měsíců zřejmě nebude pro investici do fondu tuzemských dluhopisů ideální. Zdá se vám to divné, když roční výnosy dluhopisových fondů dnes přesahují osm procent? Nesmíte totiž zapomenout, že minulost a budoucnost jsou dvě zcela rozdílné věci a nenechat se zlákat výnosy minulých měsíců, které byly velmi výjimečné.

Pro odvážnější

Někteří analytici proto při investici na zhruba dva roky doporučují zvolit dluhopisový fond alespoň středoevropských dluhopisů, kde je ovšem šance na vyšší výnos vyvážena měnovým rizikem. Další možnou cestou je kombinace fondu peněžního trhu (nízký výnos, ale s nízkým kolísáním) a menší části peněz vložené do některého akciového fondu. Taková strategie by tak mohla výnosem překonat čistě dluhopisové fondy o několik procent a zároveň jde v horizontu kolem tří let o celkem bezpečnou investici.

Obvykle se za nejvhodnější nástroj pro střednědobé investice považují podílové fondy. Vše důležité se o nich dovíte v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Nezapomeňte se také podívat do naší Univerzity, otázce investování je věnována velká část.

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Co byste jako investici na dva až tři roky doporučili vy? Vsadili byste na fondy nebo byste do portfolia přidali i jiné investice? Podělte se s ostatními čtenáři o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Krátké šance krátkých peněz

28. 5. 2003 | Petr Fejtek

Krátké šance krátkých peněz

Jak nejlépe naložit s penězi? Odpověď není právě jednoduchá. V našem seriálu věnovaném tomuto tématu zjistíte, jaké vlastně máte možnosti a jak byste při hospodaření s penězi měli postupovat.... celý článek

Křišťálová koule dluhopisů

27. 5. 2003 | Petr Fejtek

Křišťálová koule dluhopisů

Dluhopisové fondy v našich luzích a hájích doslova vládnou. Aby ne, když každý vidí roční výkonnost i přes 9 %. Jaký výnos však budou mít za rok? Nemůže mezi jejich podílníky zavládnout... celý článek

Kam putují miliardy

22. 5. 2003 | Petr Fejtek

Kam putují miliardy

Během prvního čtvrtletí tohoto roku odešly z bank další desítky miliard korun. Lidé své peníze ukládají zejména do stavebního spoření, oblíbené jsou podílové fondy či životní pojištění.... celý článek

Partners Financial Services