Akcie: dlouhodobý růst indexů

David Petráček | 2. 6. 2003
Akcie: dlouhodobý růst indexů
Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Spojené státy

V pondělí byly trhy díky svátku Memerial Day uzavřeny.

Po třech makroekonomických zprávách v úterý akcie vyrazily vzhůru v očekávání silné ekonomiky v druhé polovině roku 2003. Nových domů se prodalo 1,028 milionu oproti odhadu 985 000 a existujících domů 5,84 milionu, když trh očekával 5,7 milionu. Na lepší výsledky měla vliv zejména rekordně nízká úroveň úroků hypoték. Spotřebitelská důvěra již podruhé v řadě posílila na 83,8 a vzdaluje se tak devítiletému minimu 61,4 v březnu tohoto roku. Kupci využili v úterý nižších otevíracích hodnot indexů způsobených propadem dolaru vůči euru k masivnímu nástupu na trh a při velkých objemech obchodů nakupovali až do konce dne. Tahouny byly technologie a biotechnologie. Nedařilo se jen tabáku po snížení investičního doporučení od UBS Warburg.

Akcie udržely zisky i ve středu, avšak již ne tak vysoké a během dne indexy zavítaly i do červených čísel. Z hlediska sektorů se nejvíce dařilo finančnictví, maloobchodu, zbrojařům, stavitelství a softwaru. Hůře na tom byly polovodiče, síťaři a biotechnologie. Index biotechnologií BTK za předchozích 5 dní získal přes 15 procent a středeční korekce tak byla na místě. Nedařilo se papírnictví, zlatu, tabáku a dopravě. Na vývoj trhu nemělo žádný vliv oznámení objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za duben, které bylo za očekáváním, protože data odráží nejistotu z válečného konfliktu v Iráku.

Po čtyřech dnech býčího tažení dosáhly ve čtvrtek dopoledne akcie maxim a odpoledne investoři začali vybírat zisky. Sektory, které za uplynulé dny nejvíce posílily, byly ve čtvrtek nejvíce prodávány a táhly DJIA (profil, názory) dolů. Jedná se o stavebnictví, biotechnologie a finančnictví. DJIA se tak odpoledne propadl do ztráty, ve které také uzavřel. Technologiím na Nasdaqu (profil, názory) se dařilo lépe a část zisků udržely. Podržely ho polovodiče, mobilní komunikace a technologické blue chips. Ve čtvrtek byl zveřejněn revidovaný HDP za 1.Q ve výši 1,9 procenta, zvýšený oproti poslednímu zveřejnění 1,6 procenta. Počet nových nezaměstnaných v předešlém týdnu vcelku dle očekávání klesl o 9 000 na 424 000 (stále však hodnota nad psychologickou hranicí 400 tis.).

Páteční obchodování bylo ve znamení makroekonomických zpráv. Krátce po otevření byl oznámen Chicagský index nákupních manažerů za měsíc květen, u něhož se očekával růst z dubnových 47,6 na 48,8. Byla ohlášena revidovaná hodnota spotřebitelské důvěry dle University of Michigan za měsíc květen. Očekával se mírný pokles z 93,2 na 92,6, avšak růst z dubnových 86,0. Byl také zveřejněn vývoj spotřebitelských příjmů, u kterého se očekával růst 0,1 procenta oproti 0,4 procenta v březnu.

Evropa

V pondělí zaznamenaly evropské trhy mírný pokles. Akcie v dopoledních hodinách posilovaly díky květnovým hodnotám indexu Ifo, růst vedly telekomunikační společnosti. V odpoledních hodinách začaly ztrácet akcie leteckých dopravců. Především lepší než očekávaná data z USA pomohla v úterý evropských akciovým trhům k růstu, neboť ceny většiny evropských akcií zpočátku spíše klesaly. Dařilo se například akciím některých britských maloobchodních řetězců nebo zbrojařské firmě EADS, která získala významnou zakázku.

Akciový trh ve středu v Evropě rostl podpořen oslabením eura a dobrými výsledky amerických burz z předešlého dne. Rostly akcie France Telecom. Dobře si vedly i akcie farmaceutických společností a výrobců počítačových čipů. Evropský akciový trh ve čtvrtek stagnoval, v řadě zemí byl státní svátek a burzy byly zavřeny. V SRN a Francii se přesto obchodovalo, objemy ale byly malé. Zájem byl o akcie automobilek a finanční tituly. Páteční dopoledne bylo na evropských trzích (kromě SRN) negativní. Opatrní investoři před víkendem zavíraly pozice a realizovaly zisky. Prodejní tlak zaznamenával sektor pojišťoven.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-60
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: slabý dolar straší trhy

26. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: slabý dolar straší trhy

Série geopolitických zpráv a vybírání zisků ovlivňovaly obchodování po celý týden. Hlavním strašákem všech světových trhů se však stal oslabující dolar vůči euru.

Akcie: deflace straší Ameriku

19. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: deflace straší Ameriku

Obavy Fedu z deflace a jejího vlivu na ekonomické oživení dostávají reálnější podobu, když v uplynulém týdnu byl ohlášen pokles PPI i CPI. Příliš se nedařilo ani dalším ukazatelům,... celý článek

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

12. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

V uplynulém týdnu investory nepotěšil ani Fed ani ECB poté, co ponechaly úrokové sazby na stejné úrovni. Trh tak přišel o impuls, který jej mohl výrazně rozhýbat.

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

5. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

Trhy vstoupily do nového týdnu rázně, avšak tento vývoj jim nevydržel a z pohledu týdenní statistiky se akciové trhy pohybovaly kolem nulových hodnot.

Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

28. 4. 2003 | David Petráček

Akcie: mikro a makro zprávy určují vývoj trhů

Vypadá to, že trhy už v podstatě zapomněly na Irák a soustřeďují se jen a jen na zprávy z makroekonomické a podnikové sféry. Politika jako by přestala existovat.

Partners Financial Services