Malým český trh nepřeje

Petr Vykoukal | 18. 6. 2003
Malým český trh nepřeje
Na počátku devadesátých let působily v České republice stovky leasingových společností, dnes jich je jen zlomek. Za tímto poklesem nestojí jen konsolidace či nepřízeň klientů, ale hlavně problémy s financováním. Proč tedy nebankovním malým a nezávislým leasingovým firmám na trhu "pšenka moc nekvete"?

Zatímco v západní Evropě je leasingový trh rozdělen na třetiny mezi bankovní, captives (dcery výrobců předmětů leasingu, například automobilek, výrobců počítačů apod.) a malé leasingové společnosti, u nás je toto rozdělení podstatně odlišné. Devadesát procent trhu si mezi sebe dělí přibližně na polovinu captives a bankovní firmy a na malé společnosti zůstává pouhých deset procent trhu. O koncentraci českého trhu svědčí nejvíce skutečnost, že první tři subjekty - ČSOB Leasing (profil, názory), CAC (profil, názory)a ŠkoFIN (profil, názory) - si mezi sebe dělí 45 procent leasingového trhu, deset největších ovládá tři čtvrtiny trhu a mezi těmito firmami jsou pouze bankovní (či dcery jiných finančních institucí – pojišťoven) a captives.

Kde na to vzít?

Příčina tohoto rozdělení není ani tak v nezájmu klientů o služby malých firem, jako spíše v tom, že tyto firmy velmi obtížně získávají financování. Zatímco v zahraničí existují tři cesty, jak získat peníze na poskytování leasingu – půjčky od bank, forfaitingové operace či emise dluhopisů na kapitálovém trhu, ani jedna z těchto možností není v současnosti pro malé české firmy příliš reálná. Jediná z nich, která byla v minulosti hojně využívána – forfaiting – skončila s krachem bývalé IPB, která byla jediným poskytovatelem této služby založené na odkupu leasingových pohledávek. O dosahu pádu IPB na leasingový trh svědčí skutečnost, že jen bezprostředně po krachu banky skončilo s leasingem 15 členských společností Asociace, žádná další banka na trhu totiž neměla na poskytování této služby zájem. Důvodem byla a je pravděpodobně obava, že by takto podporovaly konkurenci svých vlastních dceřiných společností. Ač tato obava mohla panovat i v IPB, určitě se neukázala jako pravdivá, banka provozovala leasingovou společnost, která byla desátou největší na trhu (v roce 1999, pád banky o rok později znamenal i prudký pokles obchodů IPB Leasingu).
Dnešní banky asi v takovou možnost nevěří a malé leasingové společnosti příliš financovat nechtějí. Milan Straka, předseda představenstva nezávislé leasingové společnosti Tekona, sice uvádí, že získává financování z bankovních úvěrů, naráží však při tom na problematickou obchodní politiku bank, které odmítají úvěrovat malé i střední leasingové společnosti. Ne z důvodů jejich rizikovosti, ale proto, že je chtějí vytlačit ze zajímavého a stabilizovaného trhu a získat tak na něm větší prostor pro své dcery.

Individuální nebo "individuální"

Malé společnosti přitom podle názoru Milana Straky klientům přinášejí skutečně a ne jen proklamativně individuální přístup, založený na vyhodnocení schopnosti konkrétních podnikatelů zdárně uskutečnit jejich záměry a ne na statistice oboru. Vratislav Válek, předseda Asociace leasingových společností ČR, uvádí ještě další důvody proč je pro malé společnosti na trhu místo: jsou více regionální, a tak dobře znají lokální poměry, kde navíc existují osobní vazby na místní podniky. Také jsou schopny poskytovat specializované služby, které velké firmy neumí nebo o ně nemají zájem. Lepší možnosti jejich financování by tak přinesly další přírůstek leasingových obchodů a zároveň možnost financování pro malé lokální podnikatele, o které v současnosti banky nestojí.

Jak vidíte budoucnost malých leasingových firem vy? Mají na českém trhu místo? Zajímá vás při využití leasingu velikost firmy, která jej poskytuje? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Více informací o leasingu můžete najít v příslušných sekcích - Leasing pro občany, pro podniky a operativní leasing.


Psáno pro časopis The Prague Tribune.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-121
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

A roste a roste a roste...

16. 6. 2003 | Petr Vykoukal

A roste a roste a roste...

Ačkoliv je českému leasingovému trhu již dlouho předpovídáno nasycení, stále se k němu ne a ne přiblížit. A letošní první čtvrtletí naznačuje, že loňský malý růst se zatím nestal pravidlem. celý článek

Leasing stagnuje

21. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Leasing stagnuje

Po řadě let, která s sebou nesla tučné přírůstky obchodů, přechází leasingový trh do mírné stagnace. Jediný segment trhu, který si zachoval dynamiku předchozích let, jsou nemovitosti. celý článek

Výsledky leasingových společností

4. 10. 2002 | Tomáš Hampl

Partners Financial Services