Akcie: Indexy prolomily letošní maxima

David Petráček | 9. 6. 2003
Akcie: Indexy prolomily letošní maxima
V uplynulém týdnu převládal na trzích optimismus, který zastínil i negativní zprávy a táhl trhy vzhůru. Kde byl růst nejsilnější a jak dlouho bude pokračovat?

Spojené státy

Začátek prvního obchodního dne nového týdne se vyznačoval pokračujícím posilováním ve všech sektorech. Další impuls k růstu dostali investoři zveřejněním ekonomických ukazatelů. ISM index za měsíc květen vykázal výsledek 49,4 bodu, čímž překonal očekávání analytiků o 0,9 bodu (v dubnu 45,4) a významně se přiblížil k hranici 50 bodů, která je považována za počátek ekonomické expanze. Díky těmto pozitivním zpravodajským injekcím dosahovaly hlavní indexy nových letošních maximálních hodnot. Závěrečný výprodej, který neměl jiný důvod než realizování předchozích nemalých zisků, shodil Nasdaq (profil, názory) do záporných čísel.

Americké akciové trhy se během úterý pohybovaly mírně v záporných hodnotách, ke konci obchodování však své ztráty doháněly. Investoři zpracovávali informace jak pozitivní (Greenspanův pohled na ekonomiku jako stabilizovanou) tak negativní (problémy s účetnictvím v IBM). Směrem dolů se pohybovala kurýrní společnost FedEx. Naopak rostly akcie společnosti Honeywell (profil, názory) poté, co Prudential Securities zvýšil doporučení na celý sektor. Zájem byl také o společnosti Pfizer (profil, názory) nebo Johnson&Johnson (profil, názory).

Americké kapitálové trhy ve středu zaznamenaly průlom letošních maximálních hodnot díky ekonomickým údajům, které byly neočekávaně vyšší prognóz analytiků Wall Streetu. ISM služeb dosáhl v měsíci květnu hodnoty 54,5 oproti očekávaným 51,0. Procentní růst produktivity za první čtvrtletí vyčíslili ekonomové na 1,9 procenta, čímž údaj překonal minulý stav o tři desetiny procenta. Většina titulů rostla, ale o největší překvapení se postaraly akcie společnosti Walt Disney (profil, názory) svým růstem, i když byly před časem analytiky klasifikovány "sell". Výrazněji se prosadily i letecké společnosti, které dle komentářů společnosti Goldman Sachs čeká oživení a další potencionální růst.

Hlavní indexy na amerických trzích dokázaly během čtvrteční seance opět rozšířit předchozí zisky a to i navzdory propadu akcií známého výrobce softwaru Microsoft Corp. (profil, názory) (čelí vážnému obvinění ze strany Linuxu) a Johnson&Johnson (profil, názory) (snížené doporučení od analytiků Morgan Stanley) a nepříznivým makrozprávám. Investoři se tentokrát zaměřili především na technologické tituly, vzhledem k očekávanému reportu předběžných výsledků hospodaření jednoho z největších světových výrobců polovodičů, společnost Intel Corp. (profil, názory), které bývají obvykle velice důležitým ukazatelem z pohledu nadcházejícího výsledkového období.

Páteční obchodování bylo ovlivněno prezentací výhledu Intelu pro výsledky za právě probíhající 2.Q. Intel podržel své průměrné očekávání na předchozí úrovni, čímž mírně překonal očekávání trhu. Z makroekonomických zpráv byl zveřejněn vývoj nezaměstnanosti za měsíc květen, pro kterou se odhaduje růst z 6,0 % na 6,1 %.

Evropa

V pondělí evropské kapitálové trhy rostly. S blížícími se dovolenými se zvýšil zájem o společnosti poskytující služby v cestovním ruchu (TUI). Zisky si připsal také finanční a farmaceutický sektor. Evropské akciové indexy zakončily úterý ve většině případů poklesem. Ztrácely hlavně technologické tituly, např. STMicroelectronics (profil, názory) nebo Infineon (profil, názory) poté, co se objevila zpráva o zhoršení výhledu na prodej čipů v následujících měsících. Ještě většímu propadu evropských akcií pak zabránil růst akciových trhů v USA.

Evropské indexy ve středu rostly. Důvodem bylo očekávání snížení sazeb ECB. Díky tomu získávaly silnou půdu pod nohama stavební firmy a výrobci chemikálií. Snížení odhadu zisku DaimlerChrysler (profil, názory) negativně ovlivnilo sektor výrobců automobilů. Akciové trhy v Evropě ve čtvrtek oslabily. Investoři se soustředili spíše na akce ECB a Bank of England, než na posílení svých pozic. ECB snížila dle očekávání hlavní úrokovou repo sazbu o 0,5 procenta. Spolu s ní snížila rovněž o 0,5 procenta i ostatní sazby. Pravidelné zasedání Bank of England skončilo bez měnového rozhodnutí. Růst akcií zaznamenaly finanční tituly, pokles utrpěla např. farmacie. Páteční dopolední obchodování bylo výrazně pozitivní. Dařilo se především akciím GlaxoSmithKline (profil, názory), Roche a Nokia (profil, názory).

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu NASDAQ
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Autor pracuje ve společnosti ABN AMRO Asset Management.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-68
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: dlouhodobý růst indexů

2. 6. 2003 | David Petráček

Akcie: dlouhodobý růst indexů

Hlavní indexy akciových trhů od března přidaly více než deset procent. Technologický Nasdaq za posledních 11 měsíců dokonce narostl o pěkných 24 procent. Kam až trhy porostou?

Akcie: slabý dolar straší trhy

26. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: slabý dolar straší trhy

Série geopolitických zpráv a vybírání zisků ovlivňovaly obchodování po celý týden. Hlavním strašákem všech světových trhů se však stal oslabující dolar vůči euru.

Akcie: deflace straší Ameriku

19. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: deflace straší Ameriku

Obavy Fedu z deflace a jejího vlivu na ekonomické oživení dostávají reálnější podobu, když v uplynulém týdnu byl ohlášen pokles PPI i CPI. Příliš se nedařilo ani dalším ukazatelům,... celý článek

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

12. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: Fed i ECB ponechala úroky nezměněny

V uplynulém týdnu investory nepotěšil ani Fed ani ECB poté, co ponechaly úrokové sazby na stejné úrovni. Trh tak přišel o impuls, který jej mohl výrazně rozhýbat.

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

5. 5. 2003 | David Petráček

Akcie: trhům pomohly ekonomické zprávy

Trhy vstoupily do nového týdnu rázně, avšak tento vývoj jim nevydržel a z pohledu týdenní statistiky se akciové trhy pohybovaly kolem nulových hodnot.

Partners Financial Services