Konec jedné ertragédie. Zatím v Rakousku

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 1. 9. 2016 | 22 komentářů
Poradenská společnost Ertrag und Sicherheit, před jejímiž praktikami jsme opakovaně varovali od roku 2011, se hroutí pod náporem žalob klientů. Tedy její rakouská odnož. Kdy domelou boží mlýny v Česku?
Konec jedné ertragédie. Zatím v Rakousku

O úpadku společnosti informovala rakouská média. Do insolvence vstoupila společnost Ertrag & Sicherheit Vermögensberatung, která poskytovala služby na území Rakouska.

Důvod? Firma je předlužená kvůli žalobám investorů na náhradu škody z pochybných investic. Závazky vzniklé z těchto sporů přesahují (zatím) devět milionů eur, majetek firmy je mnohem menší.

Podle listu Kurier společnost vede spor také s pojišťovnou, u které měla sjednané pojištění profesní odpovědnosti. Ta pochopitelně za škody vzniklé nabídkou podvodných investic nechce plnit.

Skutečně inovativní investice

„Společnost byla dodnes jedním z vedoucích rakouských podniků v oblasti majetkového poradenství a specializovala se na dlouhodobé budování majetku a inovativní financování,“ cituje Kurier z insolvenčního návrhu.

Co znamená inovativní financování v praxi? Firmě zlomily vaz především investice do falešného zlata společnosti EVVE a do vytunelovaných fondů SHEDLIN. Škála pochybných praktik je ale daleko pestřejší – kromě evergreenu, tedy manipulativního prodeje investic se zdvojenými počátečními poplatky, má redakce k dispozici například i informace o klientech, kteří si na rizikové investice od E&S vzali úvěr.

Masivní ztráty zaznamenali někteří klienti E&S i při investicích do produktů společnosti ICM – redakci jsou známy případy, kdy byla investice prezentována v duchu názvu firmy – výnos a jistota – jako bezpečná a výnosná, i když šlo ve skutečnosti o vysoce rizikové strukturované produkty.

Oběť podvodu? V nejlepším případě nezodpovědný amatér

Kurier naznačuje, že přinejmenším v případě falešného zlata byl i samotný Ertrag obětí. Zprostředkování takové investice ale vyžadovalo přinejmenším naprostý nedostatek odborné péče nebo jen zdravého selského rozumu.

Drobná zmínka o této nabídce, tehdy bohužel bez uvedení názvu, je k nalezení v našem letitém, ale stále aktuálním článku o rozpoznávání podvodů. Už tehdy (2010!) byl EVVE netransparentní subjekt, který sliboval fixní výnosy z investic do kolísavé komodity – to samo o sobě bývalo mělo spustit varovná světýlka. V očích zástupců Ertragu se ale místo varovných světýlek rozsvítily spíš dolárky…

Co včil? A co na to ČNB?

Co z toho plyne pro situaci v Česku a české klienty? Zatím nic. V Česku firma aktuálně prodává pouze fondy Evolution. Roční náklady těchto pozoruhodných fondů sice ve dvou případech sežerou přes pět procent průměrné hodnoty investice…, ale stejně jako u normálních fondů platí, že jde o samostatný subjekt, který není nijak ohrožen případným úpadkem zprostředkovatele.

Kdysi dávno v Česku působila přímo krachující rakouská firma, poté poradci E&S fungovali pod brokerpoolem Jung DMS, aktuálně jsou zástupci E&S Investments, s.r.o. Ta je sestrou rakouské firmy, obě pak patří pod společnost E&S Holding.

Struktura holdingu Ertrag und Sicherheit. Firma v insolvenci vlevo dole. Zdroj: www.es-investments.cz

I pokud by se dostala do insolvence matka, na českou dceru to nemusí mít okamžitý vliv. Krom toho, že si její poradci zřejmě budou chvíli připadat lehce bezprizorní jako trubci bez úlu. Firma je ale jednoduše jedním z aktiv holdingu. Nakonec ji může získat nový vlastník, firma se může vesele přejmenovat a její poradci budou klidně moci bez jakékoliv úhony dál působit na trhu. Česká národní banka, která na trh dohlíží, za celá dlouhá léta proti E&S nijak nezasáhla – a teď už je pro mnoho poškozených klientů pozdě.

Rozklíčujte!

Vaše peníze jsou asi nějak sexy. Kdekdo po nich pálí, kdekdo se o ně uchází. Někdo to s nimi i s vámi myslí vážně, někdo je podfukář. A často to není jednoduché rozpoznat. Klíč k určování podvodných firem pro vás připravil Pavel Kohout.

Klíč k určování finančních podvodníků

Padlá sestra, padlá matka, padlá celá rodina

A co mají dělat klienti fondů SHEDLIN, kterých v Česku není zrovna málo? Na rakouské firmě už si zřejmě nic nevezmou. Na svém českém „poradci“, který si za provize koupil třeba BMW, toho zřejmě také moc nevysoudí. Pokud nenastane nějaký zázračný zvrat v celém případu, zřejmě jim zůstane jen velmi drahá lekce do života.

Stejně jako pod minulými články, i pod tímto asi brzy najdete nekončící příval diskuzních příspěvků „spokojených klientů“ či „zkušených investorů“. Ve skutečnosti spíš zástupců E&S, kteří budou tvrdit, že je to celé jen naše Schadenfreude, že jsme eine Simulantenbande a že se jejich skvělou firmu snažíme jen očernit snůškou pomluv.

Ta snůška je ale ve skutečnosti už docela tlustý šanon, který stále tloustne dál. A teď, když padla jejich sestra, se už dost těžko mohou tvářit, že jsou čistí jako jeptiška.


Upozornění: Autor je analytikem finančněporadenské společnosti Partners, tento web provozuje její dceřiná společnost Partners Media

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 2. 2017 19:35, Martin V.

Dobrý den,

Udivuje mě ta naprostá nesoudnost bývalých manažerů i běžných poradců ES.
Nejen že hodili 30let historie za hlavu a bývalou společnost už téměř neznají, ale nadále běhají se stejnými lživými výmysly o jedinečnosti jejich přímého přístupu k investicím na straně společnosti Phoenix Investor a privátním bankovnictvím od 50 EUR měsíčně na straně tipařů Private Bank.

Phoenix Investor a jeho poradci i nyní nabízí exkluzivní doživotní servis a přímé investice za poplatek „pouhých“ 2.200,- EUR na rodinu.
Žádná jiná změna ve společnosti neproběhla. Stejní manažeři (pan Kurhajec a Křížek), kteří přivedli do ES produkty ICM, EVVE nebo Shedlin, nyní haní vše, co bylo a slibují čisté z nebe a novou zářnou budoucnost pro všechny své ovečky.

A evidetně se jim daří… Do stejné řeky vstoupilo už skoro 400 přeběhlíku z ES.
Není od věci zmínit, že tito poradci ještě poslali do insolvence svoji bývalou společnost tak, aby to už mohli těžko udělat klienti, kteří byli stejnými poradci přesvědčeni do investic do krachujících projektů.

Jak může někdo věřit poradci, který svého klienta převedl z fondu Franklin Templeton do ztrátového (alespoň pro klienta – poradci ES a ICM byli v plusu) Evolutionu a pak dále třeba do ICM se ztrátou 50% a více, když mu nyní opět vypráví o jedinečnosti Franklin Templeton.

Hlavně že mají všichni doplněný diplom z VŠ investičního poradce a poté prodávají pouze to, co jim pan Kurhajec a další manažeři nadiktují.

Insolvence je dohledatelná zde:

https://isir.justice.cz/isir/ueu/evidence_upadcu_detail.do?id=E8BC2384EB1E4478B18F9D66DC4DFBCA

Zajímavé čtení o pasivních příjmech a objemech vrchních velitelů ?

Další skupina si pak zakládá na privátním bankovnictví a to už – světe div se – od 50,- EUR měsíčně.
Jako jediní na našem trhu dokáží tyto „zázraky“ nové doby.? a koho privátní bankovnictví neuživí, tak ten prodává ve velkém kávu v dalším MLM.

Někdo z ES navíc podle všeho prodal databázi klientů a tak mají naše čísla společnosti, které si zaplatily za neveřejnou databázi od krachující společnosti.

Potápějící loď se snaží každý vyrabovat podle svých možností!!!!

Něco mi říká, že tato videa už jsou pouze labutí písně:

https://www.youtube.com/watch?v=MYIkgB3ean0

https://www.youtube.com/watch?v=3EvJZqbiuw4

čas 3:25 pan Kurhajec tomu nevěří

Máte někdo další zajímavé informace či zkušenosti o utečencích z ES a jejich nových společnostech?

S pozdravem

Icm. Martin V.

Icm.martinv@gmail.com

+73
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ertrag & Sicherheit pod tlakem stovek žalob investorů vyhlašuje bankrot

1. 9. 2016 | Martin Viktora | 3 komentáře

Ertrag & Sicherheit pod tlakem stovek žalob investorů vyhlašuje bankrot

Nejedná se ovšem o českou zprostředkovatelskou firmu, nýbrž o její rakouskou sestru téhož jména. Nepodařené investice, kvůli kterým se rakouská společnost dostala na kolena, ovšem svým... celý článek

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

27. 4. 2015 | Aleš Tůma | 112 komentářů

SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

V roce 2011 jsme psali o podivné nabídce fondů slibujících vysoké zisky z čínských realit. Sice to nějakou dobu trvalo, ale na naše varování došlo. A mnohem víc.

Portfolio strukturovaných produktů od ICM: Další z pohádek o snadném výdělku

27. 10. 2014 | Martin Tománek | 119 komentářů

Portfolio strukturovaných produktů od ICM: Další z pohádek o snadném výdělku

Klasické pohádky staví na relativně malé skupině motivů, které se opakují po celém světě. Kouzlo je v tom, že tyto motivy a jejich obměny dovolují nekonečné množství kombinací. A s... celý článek

Ertrag und Sicherheit: Výnos a solidní nejistota podruhé

2. 12. 2013 | Aleš Tůma | 657 komentářů

Ertrag und Sicherheit: Výnos a solidní nejistota podruhé

Před více než dvěma lety jsme psali o praktikách finančních poradců firmy Ertrag & Sicherheit. Změnilo se od té doby něco? Ano, změnilo. Přitvrdili.

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

8. 8. 2011 | Aleš Tůma | 12 komentářů

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

Finanční poradci prodávají v Česku uzavřené fondy slibující zajímavé výnosy z čínských nemovitostí. Skvělá nabídka? Ne bez otazníků.

Partners Financial Services