Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 8. 8. 2011 | 12 komentářů
Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?
Finanční poradci prodávají v Česku uzavřené fondy slibující zajímavé výnosy z čínských nemovitostí. Skvělá nabídka? Ne bez otazníků.

Mnoho Čechů si ještě líže rány utrpěné při investici do Immofinanz. Rozlet této realitní firmy skončil spolu s realitní bublinou – problém byl v tom, že mnozí poradci akcii prodávali málem jako garantovanou investici.

Reality ale navzdory konci bubliny nejsou mrtvé. Přinejmenším ne podle německé společnosti Shedlin Capital, jejíž investiční fondy se nabízejí i u nás. Jedinečnou příležitost mají skýtat rozvíjející se trhy, konkrétně Čína, Blízký východ či Latinská Amerika.

„Story“ Číny už zlidověla – je to nejpočetnější země a brzy i nejsilnější ekonomika světa, zkrátka předlužený Západ převálcuje. Číňané bohatnou a stěhují se do měst. To znamená, že je třeba stavět, stavět, stavět.

A na tom lze vydělávat, vydělávat vydělávat. V propagačním videu je všechno krásné. Stejně tak v internetových diskuzích, kde se to hemží nadšenými (anonymními) klienty. Některé reportáže z Číny ale malují úplně opačný obrázek. Na něm se skví realitní bublina, ve srovnání s kterou byla americká jen bublinka z bublifuku:

Zdroj: YouTube

Čína prochází realitním boomem, to je nepochybné. Ovšem byty ve velkých městech se prodávají za astronomické částky. Venkovan, který se právě přistěhoval přes půl země za lepším životem na východním pobřeží, nemůže zaplatit 6 000 eur za metr čtvereční bytu v Šanghaji (to nemůže ani autor tohoto článku, nechutně dobře placený za sprosté a bezdůvodné pomlouvání konkurence).

TIP REDAKCE

O nemovitostní bublině v Číně psal pro Peníze.cz před nedávnem výstižně Milan Tomášek. V jeho článku Města duchů, odvrácená strana čínského zázraku najdete také odkazy na zasvěcené pohledy dalších analytiků, psané pro Finmag. Přečtete si, jak vidí Čínu Jan Traxler a Martin Tománek.

Je to bublina, není to bublina?

Abychom jen nestrašili – analytická společnost Lombard Street Research v nedávném článku tvrdí, že Čína se od „subprime“ USA výrazně liší. Velká část nové výstavby bytů je financována z úspor, ne na úvěr. Byty zkrátka plní roli slamníku či prasátka. Firma z toho vyvozuje, že v Číně nehrozí dramatická vlna nucených prodejů a korekce cen nemovitostí o více než 20 procent je nepravděpodobná.

Každopádně na trhu, kde jsou celá „velkoměsta duchů“, v nichž nikdo nebydlí, je něco špatně. Alokace kapitálu v ekonomice je narušená. Úspory, které by mohly financovat třeba nové firmy, místo toho leží v rychle chátrajících panelácích, jejichž kvalita se blíží kvalitě produkce některých českých developerů. To není dlouhodobě udržitelný ekonomický model.

Rizik si je správce fondu vědom a tvrdí, že regionální rozdíly jsou obrovské a zdaleka ne všechny realitní trhy jsou přehřáté jako Šanghaj.

Investice skrytá pod burkou

Tím ale informační otevřenost končí. V materiálech je uvedený jeden vzorový projekt ve městě Wuxi (Wu-si) s předpokládaným vnitřním výnosovým procentem 15 procent ročně. Najdeme tu i zmínky o diverzifikaci do dalších plánovaných projektů, ale žádné finanční výkazy či výroční zprávu. Poslední rozvaha uvedená v prospektu je z roku 2008.

Podobně tajnůstkářský je i druhý fond s názvem Middle Eeastern Healthcare. Jím financovaný projekt nemocnice v Abú Dhabí funguje, ale opět bez podrobnějších veřejně dostupných finančních informací.

Diverzifikace a motivace

Immofinanz nepřipomínáme náhodou. Mnoho poradců, kteří jej prodávali, poučky o diverzifikaci nikdy neslyšelo nebo je hodili za hlavu, takže klienti investovali značné částky do jediné akcie. Fondy Shedlin uvádějí minimální investici 15 tisíc eur. Snadno lze spočítat [zvlášť s naším převodníkem měn, pozn. red.], jak velkého klienta musí poradce najít, pokud budeme za optimální podíl realit v portfoliu považovat kupříkladu 15 procent. Odolají poradci pokušení hodit v zájmu provize diverzifikaci za hlavu a „bouchnout“ fond klientovi bez ohledu na to, jak moc nebo málo likvidních aktiv klient má?

Autor článku se setkal s případem klienta, jehož poradce neodolal. V jiném případě zase poradce klientovi tvrdil, že peníze může kdykoliv vybrat. Přestože uzavřené fondy z podstaty věci podílníky na požádání nevyplácejí.

Neregistrované partnerství

Anketa

Investovali byste do čínských nemovitostí?

Nabídek netradičních investičních fondů je na trhu více. Lze se setkat i s nabídkou společnosti Venture Plus, opět z Německa, která nabízí investování do začínajících firem. Venture kapitál je běžně záležitost pro větší investory (na způsob pořadu Den D), tato firma nabízí možnost investovat od řádově tisícikorun. Daní za to je ale nemožnost z investice vystoupit.

Žádný z uvedených fondů není registrovaný u České národní banky. Přitom spadají do kategorie takzvaných speciálních fondů, které mají v Evropské unii menší volnost pohybu než fondy standardní. Jejich působení v Česku musí regulátor povolit. Každý zahraniční fond tu pak musí mít kontaktní banku a plnit informační povinnost.

V případě fondů Shedlin zjevně právníci došli k závěru, že se mohou českému dohledu vyhnout, protože jej nabízejí zástupci zahraniční firmy (Ertrag & Sicherheit), která zde může v rámci volného obchodu volně působit. Co jiného ale představuje veřejnou nabídku fondu v ČR než fakt, že řada českých poradců se nabídkou fondů Shedlin chlubí na svých webových stránkách?

Abychom předešli obvinění z pomlouvání nevinných – z výše uvedeného nevyplývá, že jde o tunel či podvod, a rozhodně není záměrem článku vyvolávat paniku. Investor do jakéhokoliv cenného papíru či fondu ale musí znát rizika, a tudíž má právo na informace. Měl by se tedy distributora fondu ptát

  • kde je do češtiny přeložený prospekt fondu obsahující veškeré relevantní informace včetně upozornění na rizika a
  • kde jsou hospodářské výsledky. Veřejně dostupné materiály fondu obsahují v roce 2011 pro uplynulé roky 2009 a 2010 stále pouze předpověď...

Autor je analytikem Partners for Life Planning

Aktualizováno o vyjádření České národní banky!

Redakce se obrátila na nejpovolanější: poslali jsme do České národní banky následující modelový příklad s dotazem, zda jde o porušení zákona o kolektivním investování:
Zahraniční investiční zprostředkovatel nebo obchodník s cennými papíry podniká legálně v České republice. Nabízí však investorům speciální fond, který nemá povolení ČNB k veřejné nabídce v ČR.

Vyjádření z ČNB přišlo jednoznačné:

Osoba legálně podnikající v České republice v oblasti cenných papírů může aktivně nabízet jen cenné papíry fondů s povolením k nabízení v České republice. Každý, kdo nabízí fond bez povolení, jedná v rozporu se zákonem o kolektivním investování. Horní hranice pokuty, která mu může být udělena, je 20 milionů korun.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 2. 2015 9:35, Martin V.

Dobrý den,

jmenuji se Martin V. a byl jsem několik let klientem společnosti ES. Za
tuto dobu jsem díky nekvalitnímu (přesněji řečeno žádnému) poradenství
přišel o dost peněz. Vše vyvrcholilo "VIP produktem" od společnosti ICM.
Na diskuzi o tomto produktu uvádím veškerou svou historii:


http://www.penize.cz/diskuze/292113-portfolio-strukturovanych-produktu-od-icm-dalsi-z-pohadek-o-snadnem-vydelku

Díky zatajování rizik, neprofesionálnímu poradenství a dalším pochybení ze
strany ES i ICM jsem vstoupil do produktu, kde jsem za dobu více jak dvou
let dosáhl reálné ztráty cca 20.000,- EUR. Již nyní se mi ozvali další
klienti, kteří jsou na tom podobně a to za mnohem kratší období (cca jeden
rok a propad 2-3 košů).

Snažil jsem se věc komunikovat s odpovědnými osobami v ES a ICM, ale
bohužel jsem se dočkal pouze zesměšňování a odmítání jakékoli diskuze.
Proto jsem se rozhodl, že podniknu další kroky vůči těmto společnostem a
to prostřednictvím stížnosti na ČNB, návrhu na zahájení řízení u
finančního arbitra a další možné právní kroky.

V poslední době se mi ozvalo již několik klientů s podobným osudem a chutí
řešit danou situaci. V případě, že kdokoli další má podobné zkušenosti,
může mě kontaktovat na níže uvedeném emailu.

Děkuji všem za podporu, kterou mi poskytujete..

S pozdravem

Icm Martin V.
icm.martinv@gmail.com

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 8. 2011 13:52, j. fišer, třebíč

jakákoli investice v době světové krize je riziková, obzvlášt kdesi daleko v zahraničí

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co vám o sobě fondy neříkají

24. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Co vám o sobě fondy neříkají

V podílových fondech má prý peníze milion a čtvrt Čechů. Jiní investují sami – fondy prý nabízejí za hodně peněz málo muziky, nemluvě o tom, že některé informace, jsou-li vůbec k mání,... celý článek

Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

23. 5. 2011 | Aleš Tůma | 221 komentářů

Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

28. 4. 2011 | František Mašek | 19 komentářů

Nejlepší život s Best Life? ČNB varuje!

Potřebujete peníze, chcete vypovědět životní pojištění nebo hledáte zajímavou investici? Pardubická firma Best Life nabízí odkup životního pojištění až za trojnásobek odkupní hodnoty!... celý článek

Města duchů – odvrácená strana čínského zázraku

7. 4. 2011 | Milan Tomášek | 10 komentářů

Města duchů – odvrácená strana čínského zázraku

Odkaz Járy Cimrmana praví, že budoucnost patří aluminiu. Tuhle budoucnost už máme skoro za sebou, dnes platí, že budoucnost patří Číně. Čínský ekonomický zázrak však má – jako ostatně... celý článek

Nehraje s vámi finanční poradce „Kliente, nezlob se!“?

30. 3. 2011 | Radek Petráš | 41 komentářů

Nehraje s vámi finanční poradce „Kliente, nezlob se!“?

Když se zeptáte sta lidí na ulici, jestli chtějí finančního poradce, devětadevadesát jich odpoví, že ne, a jeden neodpoví vůbec. Důvody těch devětadevadesáti: „Už finančního poradce... celý článek

Partners Financial Services