SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

Aleš Tůma | rubrika: Co se děje | 27. 4. 2015 | 112 komentářů
V roce 2011 jsme psali o podivné nabídce fondů slibujících vysoké zisky z čínských realit. Sice to nějakou dobu trvalo, ale na naše varování došlo. A mnohem víc.
SHEDLIN. Investice v Číně nebo Emirátech? My vás varovali!

O co šlo? Německé uzavřené „fondy“ SHEDLIN slibovaly exkluzivní investiční příležitost s výnosy 14 a více procent ročně. No nekupte to. Nalákat se nechaly tisíce Němců a Rakušanů a zatím neznámý počet Čechů. Ty lákali zejména poradci společností Ertrag & Sicherheit a Lloyd Morgan.

Jaká je realita? Správcovská firma SHEDLIN Capital vstoupila v listopadu loňského roku do insolvence. Pro jednotlivé „fondy“ to nemusí znamenat přímé ohrožení, protože jsou právně samostatné. Jenže v některých už ani není co ohrožovat, protože peníze klientů kamsi vysublimovaly už mnohem dřív.

Protože článek je dlouhý, hlavní poučení shrneme už na začátku: když vám mladý asertivní kravaťák slibuje vysoké výnosy z exkluzivních investic na rozvíjejících se trzích a tváří se při tom děsně světově a sofistikovaně, nenechte se zaslepit. Za pozlátkem se totiž může skrývat obsah zcela jiné barvy a vůně. Ostatně, o manipulativních prodejních technikách těchto „poradců“ jsme psali několikrát.

fond v uvozovkách

Co je to vlastně fond?

Proč ty uvozovky kolem slova „fond“? Inu, jsou fondy a fondy. Jako fond se dá označit jakýkoliv vehikl, který shromažďuje prostředky od klientů a dál je investuje. Nejčastěji se setkáte s otevřenými podílovými fondy. Standardním fondům zákon ukládá kromě jiného dodržovat i určitou míru diverzifikace. Naproti tomu fondy SHEDLIN byly v podstatě s.r.o., investující do určitého projektu. Na tom není ještě nic špatného, ale pro nabízení takového fondu v Česku bylo třeba povolení ČNB. Už jeho absence měla být pro investory prvním varovným znamením. Na to jsme poukázali v roce 2011 a tím jsme považovali záležitost za uzavřenou – prodejci této úžasné investice bohužel nikoliv.

Čína: relativní úspěch?

Obavy ze splasknutí čínské realitní bubliny se zatím nenaplnily, byť se varovná znamení stále objevují. Nenaplnily se ale zřejmě ani slibované výnosy (v tomto případě 15 procent ročně).

Zakladatel SHEDLINu Robert Schmidt ještě loni v létě sliboval, že do konce roku dostanou investoři svůj kapitál zpátky. Teď už ve vedení firmy není; nefungují ani její webové stránky.

S žádostí o vyjádření jsme proto kontaktovali společnost Charlemagne Capital. To je poměrně známý správce aktiv se specializací na rozvíjející se trhy, kterého si SHEDLIN najal na správu nemovitostních projektů ve městech Wu-si a Nan-ťing.

„Fond prodal jedno aktivum a další prodej očekáváme letos v červenci. Všechny informace by se investoři měli dozvědět na valné hromadě, která je plánována na květen,“ napsal nám Michael Russell, který má věc v Charlemagne na starosti. Peníze z prodeje nemovitostí zatím firma na radu právníků zadržuje na účtu.

Pochopitelně jsme se zajímali, jaký byl dosažený výnos z celé transakce. S touto i dalšími otázkami nás už ovšem Russell odkázal zpět na SHEDLIN. Německého právníka Ralfa Landwehra, který dříve seděl v dozorčí radě, a nově byl jmenován ředitelem firmy, jsme kontaktovali přes jeho sekretářku, ale odpověď zatím nepřišla (pokud přijde, doplníme ji).

Snad se ledy pohnou po zmiňované valné hromadě. Zatím tu nějaká naděje na zisk je, byť se zpožděním oproti původně plánované čtyřleté splatnosti. Daleko větší průšvih byla investice na Blízkém východě.

Nejdražší kus betonu na světě

Největší a v Německu nejvíce propagovaný projekt firmy byla stavba nemocnice v Abú Dhabí. Podle časopisu Spiegel přilákal fond SHEDLIN Middle East Health Care slibem minimálně čtrnáctiprocentního ročního výnosu vklady ve výši téměř sta milionů eur.

Za ty byla postavena zřejmě nejdražší základová deska všech dob, psal časopis s nadsázkou už v roce 2013 (!). Nemocnici dodnes připomíná jen staveniště s nápisem German General Hospital na ceduli obroušené větrem a pískem.

Původně bylo otevření luxusní kliniky pro léčbu srdečních, oběhových a ledvinových problémů plánováno už na rok 2011. O dva roky dříve investory lákala první vzorová ordinace. Její prezentace na webu zmátla i autora těchto řádek, takže v prvním článku psal, že projekt funguje – budiž mu částečnou omluvou jeho zrezivělá němčina.

Práce na stavbě kliniky se ale zastavily. V čem byl problém? Na rozdíl od Číny, kde si najal profesionály, se tady SHEDLIN spojil s trojicí jakýchsi hochštaplerů, kteří byli z vedení projektové společnosti později vyhozeni. Tak to aspoň uvádí Spiegel.

Prodejci horkého vzduchu

Ale pozor, to neznamená, že by šéf SHEDLINu Schmidt byl nějaký svatoušek. Firma lákala investory, včetně těch českých, ještě v době, kdy už šlo do tuhého. Podle Spiegelu došly v blízkovýchodním projektu poprvé peníze v roce 2011. Jenže propagační videa firma na YouTube nahrála až poté.

Měli tyto informace prodejci, kteří tuto skvělou investici klientům nabízeli? To je otázka. Řadový „poradce“ pravděpodobně jen věřil propracovanému brainwashingu, a co vlastně klientům prodává, mu nejspíš bylo srdečně jedno.

Jistě, každá investice má rizika a někdy se tato rizika naplní. Ertrag & Sicherheit i další distributoři mohli prostě být nevinnými obětmi. Jenže v Česku tuto investici nabízeli bez řádného povolení. SHEDLIN navíc na webu ani nezveřejňoval účetní výkazy. Pokud tedy zástupci E&S nabízeli fondy v dobré víře, musela tato víra být skutečně hluboká.

Jaká je budoucnost investic v Abú Dhabí? To je v rukou Alláha. A už zmíněného právníka. „Projekt ještě není mrtev, všechny peníze ještě nejsou ztraceny,“ řekl Landwehr rakouskému deníku Kurier. Vše ale nasvědčuje tomu, že ztráta bude blízká stu procent.

Kdo je Lloyd Morgan

Lloyd Kafka

Už v minulém článku o E&S jsme zmínili i další firmu podobného ražení s úžasným názvem Lloyd Morgan Assets Developing Company. Do této společnosti mimochodem přešla i část českých zástupců E&S. „Poradci“ Lloyd Morgan propagovali některé fondy Shedlin ještě v roce 2013, kdy o nich v Praze uspořádali seminář; pozvánku má redakce k dispozici. Zřejmě to dostali befélem, Lloyd Morgan i SHEDLIN totiž patří do skupiny ovládané zmíněným Robertem Schmidtem. Pokud vám celá tato kauza přijde taková absurdní až surreálná, asi to není náhoda. Firma má totiž jako motto citát Franze Kafky.

Do třetice všeho dobrého

Ani další projekty SHEDLIN neproběhly úplně tak, jak bylo plánováno. Redakce má k dispozici podklady od klienta z Česka, který v roce 2012 investoval nemalou částku do fondu Shedlin Infrastructure 1. Ten sliboval výnosy až 21 procent ročně (!) z investic do solární energetiky.

Teď dostal klient dopis, kterým je vyzýván k hlasování na valné hromadě, která má (teď!) schválit účetní závěrky za roky 2011–2013. Dopis poskytuje i určitý obrázek o tom, co se vlastně stalo. Investice měla směrovat do elektráren ve východní Evropě. Firma uzavřela smlouvu o koupi už hotového projektu v Bulharsku, k převodu elektrárny ale nakonec nedošlo. Firma to vysvětluje změnami státní politiky, které vedly ke sporům o ocenění projektu a zamítnutí bankovního úvěru.

Namísto zisků se tak zatím zřejmě kumulují ztráty, jen v roce 2013 firma prodělala půl milionu eur při celkových aktivech cca 4,4 milionu.

Investoři všech zemí, ozvěte se

Jaké z těchto úspěchů plyne poučení, to jsme si řekli na začátku. Ještě dodatek – ani to, že se někdo ohání mnohaletou tradicí a postavením na rakouském či německém trhu, nezaručuje, že vám kvalitně poradí. Ostatně, kauza SHEDLIN ukazuje, že čuňárny se dějou i na západ od našich hranic.

Zbývá tedy jen dodat, že o dalším vývoji situace se pokusíme sehnat co nejlepší informace. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 112 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2015 19:58, Hladové kobylky http://www.es-investments.cz

Každá firma by se měla porovnávat podle dosažených výsledků.
Proto vystavuji účet od začátku působení na českém trhu:
1) BNP Paribas WS ONE Asset Allocation = zrušeno
2) BNP Paribas WS ONE First Selection = funguje do současnosti
2) ESCORP NOBLE METAL INVESTMENTS = zrušeno ( ESCORP.EU )
3) HALEBRIDGE ASSET MANAGEMENT AG = zrušeno po upozornění ČNB
3) SHEDLIN CAPITAL AG = insolvence
4) EVVE = insolvence ( EVVE.ORG )
5) TEMPLETON = ukončení spolupráce a přesun do EVOLUTION FUNDS
5) CAIAC = EVOLUTION FUNDS ??? funguje přes rok od 14.2.14

6) ICM MENEŽOVANÉ PORTFOLIO = od 50 TIS. EUR ( FUNGUJE ) ???
6) ICM AKCIOVÉ KOŠE = od 100 TIS. EUR ( FUNGUJE ) ???
extrémně rizikové akcie v koších viz. odkaz
7) ICM INDIVIDUÁLNÍ PORTFOLIO = od 1 MILIONU EUR ( FUNGUJE ) ???

ODKAZY:

http://www.hanfa.hr/-57-upozorenje-potencijalnim-ulagacima-u-investicij.html

https://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2010/20101206_varovani_halebridge.html

http://www.nbs.sk/sk/informacie-pre-media/tlacove-spravy/spravy-vseobecne/detail-tlacovej-spravy/_upozornenie-investorom-spolocnosti-shedlin

http://sachwertpolice.info/shedlin-capital-ag-meldet-insolvenz-an-sind-auch-bald-die-fonds-mit-100-millionen-an-anlegergeldern-betroffen/

https://evve-tms.insolvenz-solution.de/

http://www.caiac.li/de/
http://i-c-m.li/products/

http://www.penize.cz/dluhopisy/292113-portfolio-strukturovanych-produktu-od-icm-dalsi-z-pohadek-o-snadnem-vydelku

+222
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 5. 2015 21:37, pozorovatel

Tak děkujeme za přiznání, že ovlivnujete tuto debatu, celkově tento web a podporujete tak lživou rétoriku!!! Nic jiného jsem ani nečekal a jen jste konečně všem přiznal pravdu!!! Myslím, že se tomu říká ovlivnování veřejného mínění a to zde za pomoci estébáckých metod! ANO ... ZOPAKUJI TOTO ZNOVU - JE TO NA MÍSTĚ! JAK VY MŮŽETE VĚDĚT, KDO VÁM ODPOVÍDÁ NA NĚJAKÉM MAILU, KDYŽ (JAK JE PRÝ Z TEXTŮ PANA MARTINA V. JISTĚ) DOTYČNÉHO NEZNÁTE A NEMŮŽETE TEDY ZNÁT PRAVDU?!!! OVLIVNUJETE TUTO DEBATU OČIVIDNĚ A TENDENČNĚ!!!

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (112 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ertrag und Sicherheit: Výnos a solidní nejistota podruhé

2. 12. 2013 | Aleš Tůma | 657 komentářů

Ertrag und Sicherheit: Výnos a solidní nejistota podruhé

Před více než dvěma lety jsme psali o praktikách finančních poradců firmy Ertrag & Sicherheit. Změnilo se od té doby něco? Ano, změnilo. Přitvrdili.

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

8. 8. 2011 | Aleš Tůma | 12 komentářů

Reality v Číně – chystá se nový Immofinanz?

Finanční poradci prodávají v Česku uzavřené fondy slibující zajímavé výnosy z čínských nemovitostí. Skvělá nabídka? Ne bez otazníků.

Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

23. 5. 2011 | Aleš Tůma | 221 komentářů

Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Partners Financial Services