Exekuční srážky z příjmů: Dlužníkům zůstává v roce 2016 víc

Nezabavitelná část příjmu, kterou musí exekutor dlužníkovi stůj co stůj ponechat, je od ledna vyšší. Naše kalkulačka vypočítá, kolik vám měsíčně zůstane na život.
Exekuční srážky z příjmů: Dlužníkům zůstává v roce 2016 víc

Exekutor má v zásadě tři cesty, jak z dlužníka vydobýt věřitelovu pohledávku: srážky ze mzdy a dalších příjmů, obstavení účtu, zabavování a následný prodej majetku dlužníka v dražbě.

Nejbolavější pro dlužníka bývá mobiliární exekuce. Reportáž, která zachycuje, jak to vypadá, když exekutorovi muži přijdou zabavovat k vám domů, jsme přinesli před časem:

Mobiliární exekuce by ale měla přijít na řadu, teprve když ostatní možnosti vymáhání selžou. Nejjednodušší, nejčastější a od loňska vždy první zkoušenou metodou exekuce jsou srážky ze mzdy nebo jiného typu měsíčního příjmu, Od letošního ledna mají nová pravidla: exekutor vám musí na život nechat víc.

Nezabavitelná částka v roce 2016

Měsíční srážky exekutor provádí z následujících příjmů: mzda, náhrada mzdy, odstupné, důchody, stipendia, nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, podpora v nezaměstnanosti, příjem z dohody o pracovní činnosti a dávky státní podpory, které se nevyplácejí jednorázově (tedy například přídavek na dítě nebo rodičovský příspěvek). Loni na seznam přibyly také příjmy z dohody o provedení práce, výsluhových příspěvků vojáků z povolání nebo příslušníků bezpečnostních složek a ze zvláštních příspěvků k důchodu – které pobírají například lidé perzekuovaní za komunismu nebo účastníci národního boje za vznik a osvobození Československa (a někteří pozůstalí).

Ze všech jmenovaných příjmů vám musí exekutor ponechat pouze nezabavitelné minimum na živobytí. A právě nezabavitelná částka se od ledna 2016 zvýšila. Nově dělá 6179 korun měsíčně. Odvíjí se od životního minima (které se neměnilo) a normativních nákladů na bydlení (které se zvýšily). Zájemcům nabízíme podrobnější výpočet v boxu.

Nezabavitelná částka v roce 2016: o 61 korun víc

Nezabavitelná částka je tvořena dvěma třetinami součtu životního minima jednotlivce, tedy sumy 3410 korun, a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu v nájemním bytě v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel, a to bez ohledu na to, v jaké obci skutečně dlužník žije. Zmíněná částka normativních nákladů dělá od ledna 5858 korun. Loni dosahovala 5767 korun.

Když budete postupovat podle nastíněného postupu, dopočtete se k výsledku 6179 korun. Přesně tolik letos dělá (měsíční) nezabavitelná částka. Loni byla o 61 korun nižší: dosahovala 6118 korun. Rozdíl není velký. Ale když je na tom člověk mizerně, hodí se každá kačka.

Když dlužník někoho živí, typicky dítě a manželku nebo manžela, přičte se mu k nezabavitelné částce ještě suma na (každou) vyživovanou osobu – rovná se čtvrtině z nezabavitelné částky dlužníka. V roce 2016 jde o 1545 korun. Na manželku nebo manžela se zmíněná suma připočte, i když má dotyčný vlastní příjem. Když se ze mzdy exekučně sráží oběma manželům, započte se částka na vyživované dítě oběma. Pokud jste ale kvůli výživnému v exekuci, částka na vyživovanou osobu, vůči které máte na výživném dluh, se vám k nezabavitelné částce nepřipočte.

Ale pozor: nezabavitelná částka je teprve výchozím údajem výpočtu.

Co exekutor sebere ze mzdy

Když se exekučně sráží ze mzdy či jiných příjmů, vychází se vždy z příjmu čistého. Odečte se od něj vaše nezabavitelná částka, včetně částek za všechny vyživované osoby. Když je zbylá část čisté mzdy (nebo jiných příjmů) nižší (nebo rovna) než 9268 korun, zaokrouhlí se směrem dolů na částku dělitelnou třemi. Případný zbytek (koruna nebo dvě) zůstává dlužníkovi. Když je rozdíl mezi čistou mzdou a nezabavitelnou částkou vyšší než 9268 korun, je výsledná suma zabavitelná celá.

Pak se počítá se třetinami:

  • Z první třetiny zbytku čisté mzdy se zaplatí nepřednostní pohledávky (a také přednostní pohledávky, pokud k jejich pokrytí nestačí druhá třetina).
  • Z druhé třetiny se uspokojují přednostní pohledávky. Když takové pohledávky nejsou, vyplácí se tato částka dlužníkovi (povinnému).
  • Třetí třetina se vždy vyplácí dlužníkovi (povinnému).
  • Suma přesahující hranici 9268 korun, tedy plně zabavitelná část zbytku čisté mzdy, se přičte ke druhé třetině zbytku čisté mzdy v rozsahu, který je třeba k uspokojení přednostních pohledávek, zbytek se přičte k první třetině.

Které pohledávky mají přednost

Přednostní pohledávky jsou:

  • pohledávky výživného
  • pohledávky náhrady újmy způsobené poškozenému ublížením na zdraví
  • pohledávky náhrady újmy, způsobené úmyslnými trestnými činy
  • pohledávky daní, poplatků a jiných obdobných peněžitých plnění
  • pohledávky náhrady přeplatků na dávkách nemocenského pojištění, důchodového pojištění a úrazového pojištění
  • pohledávky pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pohledávky pojistného na veřejné zdravotní pojištění
  • příspěvek na úhradu potřeb dítěte svěřeného do pěstounské péče
  • pohledávky náhrady přeplatků na podpoře v nezaměstnanosti a podpoře při rekvalifikaci
  • pohledávky náhrady přeplatků na dávkách státní sociální podpory
  • pohledávky regresní náhrady podle zákona o nemocenském pojištění
  • pohledávky náhrady mzdy, platu nebo odměny a sníženého platu nebo snížené odměny, poskytované v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény

Abychom to shrnuli: z příjmů vám může exekutor zabavit součet vypočtené první třetiny, případně dvou třetin (první a druhé) a částky přesahující 9268 korun. Nechat vám naopak musí součet vypočtené třetí třetiny (případně druhé a třetí třetiny) a základní nezabavitelné částky. A taky korunu nebo dvě, zbylé po zaokrouhlení na částku dělitelnou třemi.

Kdo počty nerad, může jednoduše použít naši kalkulačku. Po zadání vstupních údajů snadno vypočítá, kolik vám měsíčně exekutor musí nechat.

Pozor, sráží se předem

O exekuci, která probíhá srážkami ze mzdy nebo jiných příjmů, je důležité vědět, že příslušné sumy jsou z příjmu dlužníka sráženy ještě před jejich výplatou, obvykle u zaměstnavatele – postižený je tedy vlastně nárok na příjmy. Jakmile jsou vám peníze vyplaceny, přecházejí do jiného režimu. Přestávají mít charakter příjmů, z nichž se sráží podle pravidel popsaných výš, a stávají se zkrátka vaším majetkem, který exekutor může zabavit v podstatě celý.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2016 10:26, Kamil

Žijeme někde ve středověku. Nezabavitelná částka sotva stačí na přežití. Člověk člověku vlkem. Obávám se, že ani doktor Husák by se nezachoval hůře než současná garnitura.

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekuce v kostce: I exekutor může být bit

4. 1. 2016 | Václav Kvapil | 9 komentářů

Exekuce v kostce: I exekutor může být bit

O soudních exekutorech se někdy mluví jako o nedotknutelných osobách, kterým je dovoleno všechno. Samozřejmě to tak není. Exekutoři jsou mimo jiné členy profesní komory a podléhají... celý článek

Přes sto tisíc exekucí neplatí. Zastavíme je, říká právník

21. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Přes sto tisíc exekucí neplatí. Zastavíme je, říká právník

Boj o vrácení poplatků za vedení úvěru prohrál. Teď vede další s úvěrovými společnostmi a exekutory. „Upozorňoval jsem na to už na konci roku 2013, kontaktoval jsem i různé politiky,... celý článek

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

26. 8. 2015 | Václav Kvapil | 4 komentáře

Exekuce v kostce: Nejdůležitější pojmy

Mnoho dlužníků se stále domnívá, že být exekutorem je nejlepší výdělečná činnost vůbec – exekutor si sám nařizuje exekuci a pak realizuje svou činnost – onu pověstnou státem posvěcenou... celý článek

Reportáž. V kůži exekutora

2. 12. 2014 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Reportáž. V kůži exekutora

Devět hodin ráno v centru Prahy. Dívám se skrz prosklené, modře lemované dveře činžáku na dobré adrese. Vlastně až příliš dobré – vzhledem k tomu, proč jsme tady. Očima přejíždím jména... celý článek

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

4. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 46 komentářů

Exekutor Vrána: Já, anebo radši Ukrajinec, co láme prsty?

Druhý díl rozhovoru s nejobávanějším českým exekutorem. Proč Tomáš Vrána zarytě odmítá zveřejnit výdělky svého úřadu? O kolik zakázek by přišel, kdyby byla zavedena místní příslušnost... celý článek

Partners Financial Services