Elektřina na burzách zběsile zlevňuje. Vyděláváte i vy?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 15. 3. 2016 | 3 komentáře
Ceny silové elektřiny stále klesají. Za posledních pět let zlevnila elektřina obchodovaná na burzách zhruba o polovinu. Domácnosti ale slevu na fakturách příliš nepocítí, pokud se nebudou aktivně zajímat o výběr tarifu. Dodavatelé totiž u běžných produktů cenu neměnili. Vývoj ale zohledňují v některých akčních nabídkách. Vyplatí se o nich přemýšlet?
Elektřina na burzách zběsile zlevňuje. Vyděláváte i vy?

Od začátku letošního roku silová elektřina obchodovaná na energetických burzách zlevňuje. „Kontrakty na dodávku elektřiny Cal17 pro příští rok v České republice se nyní pohybují kolem 22 eur za megawatthodinu. To je obrovský pokles, před rokem byly ceny kolem 30 eur za megawatthodinu,“ říká Jiří Gavor, analytik a jednatel společnosti ENA. Za zlevňováním elektřiny je podle něj především pokles cen paliv, zejména uhlí a zemního plynu. Prudce klesla i cena emisních povolenek, které cenu elektřiny také formují. Rostoucí výroba dotované elektřiny z obnovitelných zdrojů s minimálními proměnnými náklady tento trend ještě prohlubuje.

Anketa

Máte levnější kilowatthodinu než před pěti lety?

Zlevňování silové elektřiny ale nemůže pokračovat donekonečna. Brzy by se mohlo zastavit. „Současné variabilní marže uhelných elektráren jsou zhruba tři eura za megawatthodinu. Moc prostoru k dalšímu poklesu tedy nevidím. Z pádu cen silové elektřiny zatím profitují odběratelé, pokud ale dojde k předčasnému odstavení výrobních kapacit klasických fosilních elektráren, cena se pro konečné odběratele navýší – třeba ne ve formě silové elektřiny, ale ve formě podpor pro dotované zdroje,“ míní analytik.

Jak vydělat na levné elektřině

Ačkoli celý loňský rok, kdy dodavatelé nakupovali elektřinu na letošek, ceny silové elektřiny klesaly, v ceníkách běžných produktů se zlevnění neprojevilo. U tradičních tarifů, které se zpravidla vážou ještě ke smlouvě na dobu neurčitou, většina energetických společností zachovala stejné ceny jako loni. Spotřebitele se ale snaží oslovit novými produkty, které přinášejí oproti standardní nabídce levnější proud. Háček je „pouze“ v tom, že smlouva je většinou na dobu určitou – na dva nebo na tři roky, ale může být dokonce i na pět let. A odběratelé poučení z předchozích let dobře vědí, že na fixaci v případě dalšího zlevňování příliš nevydělají.

Každý z dominantních dodavatelů elektřiny představil koncem loňského nebo počátkem letošního roku tarif, ve kterém spotřebitelé mohou odebírat elektřinu levněji než v běžném tarifu. Stačí se podívat do ceníků dodavatelů – v následující tabulce vidíte ceny elektřiny v distribuční sazbě D02d u běžného tarifu a u akční nabídky, která reflektuje pokles burzovní ceny silové elektřiny.

Srovnání běžných a akčních produktů

Dodavatel

Běžný tarif

Akční nabídka

ČEZ

1213 Kč/MWh
60 Kč/měsíc

(tarif Comfort)

1091,7 Kč/MWh
60 Kč/měsíc

(tarif Garant)

E.ON

1299 Kč/MWh
58 Kč/měsíc
(tarif Klasik)

1 260 Kč/MWh

58 Kč/měsíc
(tarif Variant)

PRE

1192 Kč/MWh

79 Kč/měsíc

(tarif Klasik 24)

1 628Kč/MWh

0 Kč/měsíc

(tarif Garant 2016)

Zdroj: Ceníky dodavatelů, ceny silové elektřiny bez daně, akční produkty se pojí se smlouvou na dobu určitou

Každý z dominantních dodavatelů přitom připravil hned několik produktů, které spotřebitelům nabízí. „Klesající cenu elektřiny na trhu jsme zohlednili v nabídce všem, kteří dosud měli poměrně málo výhodný tarif na dobu neurčitou,“ říká tiskový mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. Od loňského listopadu do konce ledna dodavatel nabízel produkt Spektrum, který nyní nahradil akční produkt Garant 2016. V distribuční sazbě D02d s ním zaplatí odběratelé vyšší cenu za megawatthodinu než u klasického produktu, dodavatel jim ale neúčtuje poplatek za měsíční plat.

Společnost E.ON, jejímž domovským územím jsou jižní Čechy, připravuje akční produkty během celého roku. „Tyto nabídky reflektují aktuální pokles ceny na velkoobchodní burze. Aktuálně jde například o produktové řady Variant, které jsou určeny stávajícím i novým zákazníkům. V závislosti na dalších faktorech jako využití elektřiny nebo spotřeba přináší roční úsporu až v řádech tisíců korun,“ dodává Lucie Beránková, Product Management ECE. V běžné distribuční sazbě D02d je megawatthodina u produktu Variant levnější o 39 korun.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Co na to alternativní dodavatelé?

Za dominantními dodavateli nezaostávají ani menší energetické společnosti. Místo akčních produktů, které by postavily vedle svých tradičních tarifů, spíš zlevňovaly přímo. „Vývoj velkoobchodních cen promítáme do nabídky zákazníkům, a v důsledku toho jsme opětovně na přelomu roku 2015/2016 snížili ceny elektřiny i zemního plynu, a to ve všech produktech,“ říká Tereza Kubátová, marketingová specialistka společnosti EP Energy Trading.

S ohledem na pokles silové ceny elektřiny na burzách připravil největší alternativní dodavatel, společnost Bohemia Energy, novou produktovou řadu Energie A++, která domácnostem přináší elektřinu a plyn za velkoobchodní ceny. „Jejich výši, která je stejná s aktuálními cenami na velkoobchodním trhu pro následující den dodávky, tak určuje trh, nikoli dodavatel. Navíc, tyto ceny si každý zákazník může kdykoli sám ověřit. Informace jsou totiž veřejně dostupné,“ dodává Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy.

Ještě jsou tu elektronické aukce

Vývoj ceny elektřiny na energetické burze reflektují výsledky elektronických aukcí energií, do kterých se mohou zapojit domácnosti i firmy. Například domácnosti, které odebírají elektřinu v distribuční sazbě D02d mohou s ohledem na aktuální vývoj na burzách vysoutěžit megawatthodinu elektřiny i pod cenu 900 korun. Podobně jako s akčními nabídkami se i s cenami z elektronických aukcí pojí smlouva na dobu určitou (standardně na dva roky). Ovšem s tím rozdílem, že se automaticky neprodlužuje. 

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Domácnosti v hromadné aukci: Za plyn ušetří i deset tisíc korun

24. 2. 2016 | Jana Poncarová | 13 komentářů

Domácnosti v hromadné aukci: Za plyn ušetří i deset tisíc korun

Masová akce může být maso. Přesvědčit se o tom mohli odběratelé, kteří se sdružili v celorepublikové aukci energií. Víc než 66 tisíc domácností stálo dodavatelům za to, aby stočtyřicetkrát... celý článek

Je čas vyměnit jistič?

8. 2. 2016 | Jana Poncarová | 43 komentářů

Je čas vyměnit jistič?

Domácnosti šetří, kde se dá. Starou ledničku vymění za úspornou. Na střechu rodinného domku si namontují solární panel – když už ne pro výdělek, tak aspoň pro pocit nezávislosti. A... celý článek

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

25. 1. 2016 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Cena kWh elektřiny 2016: Zjistěte, kolik a za co platíte

Na faktuře za elektřinu se docela přesně dočtete, kolik energie jste za zúčtovací období spotřebovali. Tak prostý údaj, jako je cena kilowatthodiny, nám ale dodavatelé pořád nějak zapomínají... celý článek

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

9. 11. 2015 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Nová zelená úsporám podporuje fotovoltaiku na střechách

Kolem solárních elektráren se nějakou dobu chodilo po špičkách. Stát osekal podporu a drobným investorům se moc nevyplatilo o fotovoltaických panelech uvažovat. Nová zelená úsporám... celý článek

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

5. 8. 2015 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Devět miliard na nové kotle: Řeknete si o dotaci?

900 milionů korun určených na dotační program Nová zelená úsporám zmizelo za rekordní dva měsíce. Nejvíc se žádalo o podporu při zateplování rodinných domů. Úřady jsou ovšem letos štědré.... celý článek

Partners Financial Services