Banky se přestávají bát neplatičů. Až na Českou spořitelnu.

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 17. 8. 2010
Banky se přestávají bát neplatičů. Až na Českou spořitelnu.
Dvě z trojice největších českých bank snížily náklady na riziko a očekávají do konce roku určitou stabilizaci a mírné zlepšování v segmentu úvěrů po splatnosti. Třetí z bank, Česká spořitelna je opatrnější a skeptičtější. Záleží však, zda se české ekonomice jisté oživení podaří.

Největší české banky se letos cítí podstatně jistěji než vloni. Vykazují nejen velice slušné zisky, které předčily očekávání analytiků. Jinak vnímají i hrozbu nesplácení úvěrů, a to jak od firem, tak i od domácností. Vývoj počtu neplatičů a úvěrů po splatnosti velké bankovní domy pro letošek vidí pozitivněji než v minulém roce.

Oproti prvnímu pololetí předchozího roku letos dvě ze tří největších českých bank, Komerční bankaa ČSOB, snížily letošní náklady na riziko, tedy opravné položky na nesplácené úvěry. Letošek byl podle Moniky Klucové z Komerční banky lepší mimo jiné i proto, že první čtvrtletí roku 2009 bylo ovlivněno významnou tvorbou opravných položek kvůli selhání jednoho velkého firemního klienta. A takto velký neplatič z řad velkých firem se letos neobjevil.

Výrazné snížení opravných položek na rizikové úvěry v první polovině letošního roku odpovídá podle analytika finanční skupiny FIODavida Brzka pokračujícímu zlepšování ekonomické situace České republiky. „Toto zlepšení se projevuje především u korporátního segmentu, kde zlepšení podmínek převažuje nad nadále smíšenou situaci v retailovém segmentu. Hospodářská situace v českých podnicích se zlepšila hlavně díky oživení ekonomiky v Německu, na kterou je řada českých firem exportně orientována,“ domnívá se Brzek.

Česká spořitelnašla nicméně na rozdíl od obou zmiňovaných konkurentů opačným směrem a náklady na riziko v prvním letošním pololetí naopak razantně zvýšila. Jinak její experti odhadují i vývoj rizikových úvěrů. „Pokud mluvíme o úvěrových produktech celkově, dá se předpokládat, že počet nesplácených úvěrů se bude ještě mírně zvyšovat, a to zejména v souvislosti s přetrvávající zvýšenou nezaměstnaností,“ uvádí Jan Holinka z tiskového centra České spořitelny a dodává: „Naše tvorba opravných položek a rezerv odráží vývoj kvality úvěrového portfolia ovlivněného současnou ekonomickou situací.“

Komerční bankaČSOBČeská spořitelna
20101765 mil.Kč1,787 mld. Kč5 327 mil. Kč
20092660 mil.Kč2,769 mld. Kč3827 mil. Kč
2008913 mil. Kč2,769 mld. Kč1457 mil. Kč

Přestože ekonomické oživení bude v druhé polovině roku postupně polevovat, opětovný růst opravných položek u korporátních klientů Brzek neočekává. Složitější to bude podle něj u domácností, kde riziko díky přetrvávající vysoké nezaměstnanosti zůstává na vyšší úrovni a může být do budoucna potencionální hrozbou. „Náš základní scénář však počítá se stabilizací a postupným poklesem, který byl k vidění již například u retailového portfolia Komerční banky,“ konstatuje Brzek.

Za předpokladu pokračujícího ekonomického oživení by se tak měl trend stabilizace a mírného zlepšování míry selhání v segmentu občanů potvrdit i ve druhé polovině roku, domnívá se mluvčí Komerční banky Monika Klucová. Relativně vyšší míru selhání mají podle ní nezajištěné spotřebitelské úvěry, naopak podíl hypoték v prodlení je relativně nízký.

Podíl rizikových úvěrů v celkovém portfoliu největších bank se zásadně neliší. Česká spořitelnaměla k 30. červnu 2010 dle nového reportingu celkem 6,2 procenta rizikových úvěrů. A pokud se vycházelo z původního reportingu, který zohledňoval jen podíl úvěrů 90 a více dní po splatnosti, činil by tento podíl podle Jana Holinky k 31. březnu letošního roku celkem pouze 4,2 procenta ze všech úvěrů, v celé skupině České spořitelny pak 7 procent. (Jedná se o úvěry, které jsou více než 90 dnů po splatnosti a úvěry, které nejsou po splatnosti, ale jejich plné splacení je nepravděpodobné). A pokud se bude počet nesplácených úvěrů podle expertů České spořitelny zvyšovat, dá se předpokládat, že to bude spíše u nezajištěných úvěrů, protože hypotéky obecně patří k nejlépe spláceným úvěrovým produktům.

Podíl úvěrů pod zvláštním dohledem, které zahrnují i půjčky v prodlení, na celkovém portfoliu Komerční banky byl ke konci letošního prvního pololetí 6,6 procenta. U ČSOB je tento podíl ještě níže, a to jak pod úrovní českého bankovního sektoru, tak i níže než u dvou zmiňovaných bank. Podíl rizikových úvěrů dle metodiky České národní banky (ČNB) činil u ČSOB 5,5 procent. „Celkové ztráty ze znehodnocení se meziročně snížily o 30 procent, z toho ztráty ze znehodnocení úvěrů a pohledávek vykázaly 32procentní pokles,“ potvrzuje mluvčí ČSOBPavla Hávová.

Anketa

Jak se budou podle vás do konce roku 2010 vyvíjet rizikové úvěry?

Růst úvěrů 90 a více dní po splatnosti je podle Hávové zhruba z poloviny dán růstem hypoték po splatnosti, kde, jak se předpokládalo, přichází dopad krize později než v korporátním segmentu a SME. Nicméně na hypotéky se podle Hávové obecně tvoří nižší opravné položky, takže dopad těchto nesplácených úvěrů na růst nákladů na riziko byl omezený.

Ani UniCreditBanknevykazuje extrémně vysoká čísla ohledně neplatičů. Podíl takovýchto dlužníků je podle mluvčího banky Tomáše Pavlíka dokonce trvale nízký. Například meziroční nárůst nesplácených hypotečních úvěrů (dle doby prodlení 90 a více dní) činí zhruba 30 úvěrů, podotýká Pavlík.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

9. 7. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

Za výběr z bankomatu v zahraničí si tuzemské banky účtují až stokorunové poplatky. Výběry z bankomatů v rámci některých bankovních skupin jsou však mnohem výhodnější. Podívejte se,... celý článek

Čipové karty nejsou tak bezpečné, jak se předpokládalo

30. 4. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Čipové karty nejsou tak bezpečné, jak se předpokládalo

Držitelé čipových karet očekávají, že jejich platební karta je zabezpečena tak, že téměř znemožňuje zneužití při ztrátě. I u tohoto typu karet ovšem existuje bezpečnostní chyba. Tuzemské... celý článek

Dluh z kreditky zaplatíte i přes bankomat

12. 4. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Dluh z kreditky zaplatíte i přes bankomat

Dvě banky umožňují, abyste ve vybraných bankomatech zaplatili dluh z kreditní karty v hotovosti. U dalších tří bank lze přes bankomat vkládat peníze na účet. Počet těchto vkladomatů... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

29. 10. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

Zablokujete-li kartu kvůli ztrátě, nebudete za to od listopadu nic platit. To je jedna ze změn, které se dotknou majitelů i vydavatelů platebních karet díky novému Zákonu o platebním... celý článek

Jaké platební karty si vzít s sebou na dovolenou

2. 6. 2009 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jaké platební karty si vzít s sebou na dovolenou

Před odjezdem na dovolenou se vyplatí dobře rozmyslet, které platební karty nechat doma a které si vzít s sebou. Může to jejich držitelům usnadnit nejen placení a čerpání některých... celý článek

Partners Financial Services