Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 17. 8. 2010 | 2 komentáře
Světová ekonomika zatáhnula za brzdu
Finančním trhům minulý týden vládl pesimismus. Z tohoto rozpoložení je nedostaly ani čísla o růstu ekonomiky eurozóny. Údaje z Ameriky totiž dávají tušit, že se růst už brzy zbrzdí.

Uplynulý týden byl plný čísel. V centru pozornosti byl hlavně hrubý domácí produkt některých zemí. Japonská ekonomika podle dnešních čísel vzrostla méně, než se čekalo. Naopak ekonomika eurozóny (podle pátečního předběžného odhadu evropského statistického úřadu) ve druhém čtvrtletí tohoto roku mezikvartálně vzrostla o 1 %. To je na první pohled dobrá zpráva, neboť se počítalo s nižším růstem. Mile překvapilo především Německo, jehož hrubý domácí produkt předběžně vzrostl o 2,2 % oproti minulému čtvrtletí. Na druhém konci v žebříčku podle výkonnosti ekonomiky se nachází s 1,5% mezikvartálním propadem Řecko. Na tyto dramatické rozdíly poukazující na nesourodost eurozóny zareagovaly finanční trhy hned. Prémie výnosu řeckých dluhopisů vůči německým dosáhla hladiny 800 procentních bodů, kde byla naposledy v červnu tohoto roku. Neboli když už je někdo ochoten koupit řecký dluh, požaduje vysoký výnos, a tím pádem se Řecku prodražuje financování a umocňují problémy.

Ekonomika eurozóny však rozhodně neroste tak rychle, aby zahnala pesimismus, který v uplynulém týdnu vládl finančním trhům. A hlavně nemusí mít z čeho růst v budoucnosti. Primárním zdrojem obav na finančních trzích je americká ekonomika. Při jejím zpomalování nečeká nic dobrého ani Evropu a hrubý domácí produkt je pouhým pohledem do minulosti, zatímco budoucnost bude horší. Ostatně ani statistiky z Ameriky nepřinesly nic dobrého. Americké maloobchodní prodeje za červenec vzrostly o 0,4 %, zatímco finanční trh doufal v mírně vyšší růst. To všechno nás utvrzuje v tom, že světová ekonomika už zatáhnula za brzdu.

V kontextu špatných amerických statistik se minulý týden napjatě čekalo na úterní zasedání americké centrální banky. Ta už sice nemá kam snižovat úrokové sazby, ale přeci jen našla cestu, jak do ekonomiky napumpovat peníze: nákupem státních dluhopisů. Ochota americké centrální banky podpořit likviditu na finančních trzích investory sice uklidnila, ale špatnou náladu otočit nedokázala.

Světové trhy

Světové akciové trhyse v minulém týdnu řítily dolů. Ztráty se pohybovaly mezi dvěma a pěti procenty. Odepisovaly si akcie napříč všemi sektory. Hospodářské výsledky společností už neplnily titulky optimistickými zprávami, a tak se pozornost investorů přesunula jinam. A sice na stav světové ekonomiky nebo přesněji řečeno na její chatrný výhled. Na finančních trzích převládal strach z dalšího vývoje světových ekonomik a investorům se nechtělo do žádných rizikových investic, a tedy ani do nákupu akcií. Nejmenší ztráty ze sledovaných akciových indexů si odepsal pražský index PX, o němž bude řeč v následující kapitole.

Pražská burza

Pražská burza měla k dispozici zprávy z domácí ekonomiky – především předběžný odhad hrubého domácího produktu, který zveřejnil Český statistický úřad. Důležitější byly ale zprávy podnikové a vývoj v zahraničí. Klesaly akcie v zahraničí, klesala tedy i pražská burza.

V minulém týdnu si index PX odepsal 2,2 %. Největší zásluhu na tomto propadu měly akcie Erste Bank a NWR, které jsou o víc jak 4 % níž než před týdnem. Naopak dařilo se akciím Komerční banky, která stále ještě těžila z dobrých hospodářských výsledků předminulého týdne. Právě její akcie mají největší zásluhu na tom, že indexu PX se dařilo lépe než jeho kolegům a neodepsal si větší ztráty. V porovnání se světovými akciemi si ostatně „malé“ ztráty (1,6 %) odepsaly i akcie energetické společnosti ČEZ, která zveřejnila své hospodářské výsledky (viz kapitola SPAD). Domácí podnikové zprávy tedy udržely index PX v menších ztrátách, než jaké byly k vidění na zahraničních akciových trzích.

SPAD

Jedinou společností, která minulý týden zveřejnila své hospodářské výsledky, byla energetická společnost ČEZ.

Hospodářské výsledky společnosti ČEZ dopadly v podstatě tak, jak se čekalo. Zisk na úrovni EBITDA (zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace) meziročně poklesl o 8 % na 19,86 mld. Kč. Zisk na provozní úrovni dosáhl hodnoty 14,1 mld. Kč, zatímco trh čekával 14,6 mld. Kč. Čistý zisk byl naproti tomu mírně nad odhady trhu a meziročně poklesl na 11,25 mld. Kč.

S poklesem čistého zisku se počítalo. Průměrná prodejní cena velkoobchodní elektřiny totiž klesla z 62 eur za megawatt hodinu v roce 2009 na 54 euro za megawatt hodinu v tomto roce. Společnost ČEZ se tento pokles snažila vykompenzovat vyšší produkcí elektrické energie. Na čistém zisku se také negativně projevil nárůst nákladových úroků a vyšší kursové ztráty. Výnosy rostly hlavně díky rostoucí poptávce po elektřině a díky dlouhodobému trendu ve formě vyššího využití jaderných elektráren.

Jednou z nejsledovanějších součástí hospodářských výsledků je budoucí výhled. Společnost ponechala výhled hospodaření beze změny a nadále předpokládá čistý zisk 46,7 mld. Kč a ukazatel EBITDA na 88,7 mld. Kč v celém roce 2010. To je dobrá zpráva a mnohé investory uklidnilo, že si společnost věří a že se nenaplnily obavy ze snižování výhledu hospodaření. Hrozbou pro druhé pololetí tohoto roku je totiž vyšší než očekávaný povinný odkup elektřiny z obnovitelných zdrojů, což by se mohlo projevit v poklesu obchodních marží.

Akcie ČEZ si v týdenním porovnání odepsaly 1,6 %. Za pokles však může spíš všeobecně špatná nálada na akciových trzích než zklamání nad výsledky společnosti. Z většího nadhledu budou akcie ČEZ růst. Společnost má v následujícím roce našlápnuto k meziročnímu růstu zisku.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

16. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

Po růstu akcií manažeři fondů a analytici doufají, že se drobní investoři ukládající peníze do dluhopisů, konečně vrátí na trh. Jejich víra je založena na tom, že akciové trhy předcházejí... celý článek

Kvůli létu spekulanti na burze pláčou

13. 8. 2010 | B.I.G. Expert

Kvůli létu spekulanti na burze pláčou

České akcie nerostou. Může za to léto a silná koruna. Až se na podzim investoři na burzu vrátí, měla by se pražská burza konečně pohybovat v podobné relaci jako zahraniční trhy.

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

11. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Investoři si stále častěji chtějí spravovat své peníze sami

Investoři si musí uvědomit, že finanční trh se chová nepředvídatelně a modely, které platily před krizí, není možné nyní aplikovat. Být konzervativní v současné době znamená spořit... celý článek

Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

9. 8. 2010 | František Mašek

Prémiové vklady nabízejí jistotu i šanci na vyšší výnos

Finanční krize přiměla řadu Čechů k tomu, aby s penězi nakládali ještě opatrněji než dřív. To nahrává prémiovým vkladům, které nabízejí bezpečnou investici a zároveň příležitost, jak... celý článek

Partners Financial Services