Radost z moderních technologií: Informace jsou munice na „spasitele“

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 17. 4. 2012 | 2 komentáře
Radost z moderních technologií: Informace jsou munice na „spasitele“
Na internetu se čím dál častěji dají najít informace, které dávají lidem šanci hodnotit práci svých zastupitelů. Využijeme tvrdá data k tomu, abychom žádali tvrdou práci? Záleží jen na nás.

Díky poznámce Marka Antoše na Twitteru jsem objevil zajímavý nový web: www.rozpocetobce.cz. Sama o sobě je to velmi zajímavá aplikace, která ukazuje detaily obecních rozpočtů už od roku 2000, takže si každý obyvatel všech více než 6200 obcí může udělat přehled o tom, jak se mění příjmy a výdaje jeho obce – a hlavně do detailu zjistit, za co jeho zastupitelé utrácejí.

Veřejná kontrola je v zájmu politiků

Tento výborný projekt ukazuje nový trend, který se pomalu prosazuje i v České republice – dostupnost dat přestává být problém a je jen na každém, jestli se bude chtít zajímat, nebo strčí hlavu do písku. Ještě před pár lety bylo dat málo a většině lidí, kteří se chtěli o lokální dění okolo sebe zajímat, nezbývalo nic jiného než chodit na zasedání zastupitelstva a vyžádat si potřebné podklady osobně. Dnes začíná být dat k dispozici víc, a hlavně přístupných odkudkoliv, takže lze jednoduše srovnávat a spojovat se s jinými lidmi, kteří mají podobný zájem.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Řada politiků (zejména na lokální úrovni) se tváří, že je taková veřejná kontrola otravuje a bere jim čas na „důležitější“ věci. Jenže rozumní politici by měli být rádi, že se lidé zajímají a starají. S těmi, kdo se ptají a chtějí diskutovat, se dá najít společná řeč – a především máte jistotu, že půjde o věcnou diskusi. Mnohem víc by se politici měli bát těch, kteří se s hlavou v písku o nic nestarají.

Zvítězí data nad marketingem?

Zatím sice tito pohodlní lidé nemají nijak extremistické názory a ve velké většině volí tradiční zaběhnuté strany. Ovšem desetina voličů minulé volby hlasovala pro stranu, o které věděla jen to, že o sobě říká, jak spasí svět. Ta strana sice nespasila ani sama sebe, ale v příštích volbách může být hůř. Pokud budeme počítat s volbami až v řádném termínu, tedy za dva roky, budeme volit v situaci, kdy na všechny velmi tvrdě dopadnou česká úsporná opatření, aniž by se ještě stihly projevit jakékoliv pozitivní změny.

V tu chvíli bude spousta lidí ochotna naslouchat dalšímu spasiteli – a úspěch strany s líbivou spasitelskou rétorikou, mediální figurkou v čele a dostatečně vysokým marketingovým rozpočtem ukazuje, že potenciálních obětí bude dost. A pokud nová spasitelská strana najde odvahu trochu víc zahrát na nacionalistickou či rasistickou strunu, může se pro ni rozhodnout i mnohem víc než deset procent voličů.

Anketa

Půjdete se podívat na rozpočet své obce?

Po spasitelích, kteří dokážou jako mávnutím kouzelného proutku vyřešit všechny problémy české společnosti, ale touží především ti, kteří se o nic nezajímají a jen „vědí“, že je všechno špatně. Proto by mělo být v zájmu klasických politiků, aby podporovali zájem lidí o to, co se děje, aby zveřejňovali všechny dostupné informace a aby s lidmi skutečně komunikovali – i když to bere čas a komplikuje pohodlný a poklidný život. Jinak by se totiž mohli divit, až se zvedne masa, která sice nic neví – ale má ve všem absolutně jasno a ani na okamžik nepochybuje o zjevené pravdě svého spasitele. 

Vědění je síla! Víte, kam jdou vaše daně? Je to síla...

Kam jdou vaše daně? Možná má leckdo z vás na jazyku peprnou odpověď. Interaktivní grafika na Peníze.cz určitě nebude tak pregnantní, ale výstižná je určitě.

Nedoporučujeme osobám se slabšími nervy!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

6. 3. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Radši přísnější kontroly než vyšší daně

Ministr financí neustále hledá nové příjmy do státního rozpočtu. Vedle zvyšování daní a omezování výdajů by ale měl využít další zdroj, který by mu přinesl nové peníze – a voliči by... celý článek

Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

2. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Zub (ne)vytrhneme, dáseň (ne)umrtvíme, školné (ne)zavedeme, důchody (ne)snížíme

V řadě zemí i během vleklé krize přibývá šťastných lidí. Český případ to nebude. Vládní reformy a pseudoreformy budou mít pochybný vliv na ekonomiku – zato poměrně jasný dopad na víru... celý článek

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

24. 2. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Člověče, koncepce: pravidla deskové hry

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

10. 1. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

Ministr Kalousek v neděli varoval před nutností omezovat výdaje a zvyšovat daně. V dnešní ekonomické situaci je to pochopitelný krok a každý rozumný politik ho jistě podpoří. Teoreticky... celý článek

Konec společenské smlouvy?

15. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Konec společenské smlouvy?

Poslední dvě desetiletí byla ve vyspělých zemích velmi poklidná, od podzimu je ale všechno jinak. A zdá se, že protesty na Wall Streetu jsou jen špičkou ledovce.

Partners Financial Services