Jiří Rusnok: Jak bude fungovat druhý pilíř důchodového systému

Potřebuje náš penzijní systém druhý pilíř? Proč je účast v něm pouze dobrovolná? A jak bude vypadat vyvedení peněz na soukromé účty v investičních společnostech (opt-out)? Odpovědi se dozvíte ve videu s bývalým ministrem financí Jiřím Rusnokem.
Jiří Rusnok: Jak bude fungovat druhý pilíř důchodového systému

V již sedmém pokračování série videorozhovorů s předsedou Asociace penzijních fondů ČR Jiřím Rusnokem bude řeč o nově zaváděném druhém pilíři důchodového systému. Dozvíte se o všech změnách, které by měly podle plánů vlády vstoupit v platnost 1. ledna 2013.

Výrazné komplikace však vládnímu kabinetu premiéra Petra Nečase způsobil během září prezident Václav Klaus, který vetoval technickou normu již dříve schválených zákonů, vztahujících se k důchodové reformě. Petr Nečas tak nyní musí pro prosazení reformy získat podporu alespoň sta a jednoho poslance. To by vzhledem k nejisté situaci uvnitř ODS ale nemuselo být zas tak jednoduché. Spouštění druhého pilíře by se pak mohlo odsunout až na rok 2015. Zástupci penzijních fondů však svorně tvrdí, že i nadále počítají se startem druhého pilíře prvního ledna příštího roku. Stačit by totiž teoreticky mohla i ministerská vyhláška, která by nahrazovala zamítnutou technickou normu.

Anketa

Bude od příštího roku druhý pilíř?

Opozice v čele s ČSSD však tuto variantu rázně odmítá. Pochybnosti má i nazlobený ministr financí Miroslav Kalousek, který na konci září v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil: „Nemyslím si, že to je možné realizovat jenom na základě vyhlášky, jak říkají penzijní fondy. Většina poslanců ale již několikrát projevila jasnou politickou vůli spustit penzijní reformu k 1. 1. 2013. Pevně doufám, že ta většina stále existuje. Pokud ne, tak na prvního ledna 2013 bude mít každý občan právo vstoupit do druhého pilíře a stát nebude schopen mu to zajistit.“

Jak by měl fungovat druhý pilíř důchodového systému?

Jiří Rusnok ve svém dnešním výkladu upozorňuje na to, že na rozdíl od mnoha zemí světa, jsou senioři v České republice takřka výhradně závislí na prvním důchodovém pilíři. Situace, kdy domácnosti důchodců financují své životní potřeby z pětadevadesáti i více procent jen ze státního důchodu, je podle něj dlouhodobě neúnosná. „Posilování prvků spoření na důchod není žádným úletem zběsilých liberálů, ale pouze návratem k normálu,“ říká Jiří Rusnok, který bude dále vysvětlovat, jakým způsobem dojde k vyvedení peněz (opt-outu) na soukromé účty u investičních společností. Věnovat se budeme také podmínkám, za kterých jde do systému vstoupit, a důvodům, proč je účast v druhém pilíři pouze dobrovolná.

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok (1960) vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. Pracoval ve Státní plánovací komisi, na Federálním ministerstvu pro strategické plánovaní a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Šest let působil jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Byl náměstka ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 pak ministrem financí a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu.

Dnes je prezidentem Asociace penzijních fondů České republiky a současně předsedou představenstva a generálním ředitelem penzijního fondu ING. V letech 2006–2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.

Předchozí díly

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2012 13:46, xls

Rusnok bývalý, Kalous současný, k tomu ještě Kočárníka, Sobotku a nevím, kdo tam byli další ministři financí. Doufám, že se dočkám takové performace, jejímž výsledkem by byl následující graf graf: pověsit je na pouliční lampy do výšky odpovídající částce, kterou stát pod jejich "odborným" vedením prošustroval. Nemám teď při ruce čísla, jak by kdo visel vysoko, ale osobně tipuji, že nejvýše by byl nejlepší ministr financí na světě.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2012 11:27, Luboš

Měl jsem tu čest, že jsem v 90 letech dostal pozvánku na simpozium finanční skupiny "Aegon".
Co jsem se dozvěděl?!, třeba to, že v základu všechny finanční subjekty (banky atd.) procují skoro stejně. Podstatný rozdíl je ten, jaké mají knowhow. Třeba to, co si spousta lidí neuvědomuje je to, i když si spoří na důchod ze státním příspěvke, že ne každý tento státní příspěvek dostane. To proto, že je tam podmínka, že musíte nepřetžitě spořit až do důchodového věku. Pokud toto spoření přerušíte na půl až jeden rok je to možné, ale potom musíte tu chybějící částku za dané období vložit. Pokud tak neučiníte, tak veškeré státní příspěvky se vrací státu i s úroky.
Žádný penzijní fond Vám toto zajisté nezdělil. Navíc všechny penzijní fondy u nás jsou výnosy pod státní inflací, což znamená, že jim peníze půjčujeme se zárukou, že o ně nepřijdeme, ale bez jakých koliv výnosů
U AEgonu si můžete spořit na důchod také, ale bez státního příspěvku s výnosy 6%>, přerušit můžete kdykoliv a nemusíte nic doplácet a peníze se vám stále úročí.
Nevědomost a neinformovanost vás připravuje o peníze.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Rusnok: Důchodová reforma přichází pozdě!

3. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Jiří Rusnok: Důchodová reforma přichází pozdě!

Na důchodovou reformu jsme měli dvacet let, kdy náš penzijní systém ještě netlačila bota. Jiří Rusnok vám v dalším pokračování svého výkladu o plánovaných změnách v penzijním systému... celý článek

Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

26. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

Ve čtvrtém pokračování série videorozhovorů s Jiřím Rusnokem se budeme zabývat stávajícím českým důchodovým systémem. Mimo jiné se dozvíme, jak jsou na tom čeští důchodci ve srovnání... celý článek

Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

19. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

Za pár měsíců startuje to nejpodstatnější z penzijní reformy. A pak bude třeba jednat. Někdo s rozhodnutím, zda se dá ke druhému pilíři, může trochu vyčkat, někdo se musí rozhodnout... celý článek

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

12. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

V druhé části unikátního videovýkladu Jiřího Rusnoka o změnách v důchodovém systému se dozvíme, ve kterých zemích funguje druhý pilíř penzijního systému na bázi zaměstnaneckých fondů... celý článek

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

5. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

První díl exkluzivní série videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem na téma změn v penzijním systému se bude zabývat tím, jak se od sebe odlišují druhé pilíře důchodových systémů nejen... celý článek

Partners Financial Services