Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

První díl exkluzivní série videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem na téma změn v penzijním systému se bude zabývat tím, jak se od sebe odlišují druhé pilíře důchodových systémů nejen v evropských zemích. Jinde se totiž druhým pilířem myslí docela něco jiného...
Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou
Na začátek příštího roku chystá vláda dokončení dalšího kroku důchodové reformy, která bude znamenat zásadní změny v systému dobrovolného spoření na stáří. Finanční server Peníze.cz si pro vás na následujících dvanáct týdnů připravil sérii videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem, který byl od dubna 2001 do července 2002 ministrem financí České republiky, do března 2003 pak ministrem průmyslu a obchodu. V současné době působí ve funkci prezidenta Asociace penzijních fondů České republiky a je zároveň předsedou představenstva a generálním ředitelem penzijního fondu společnosti ING. Ústředním tématem výkladu Jiřího Rusnoka budou právě změny, které náš důchodový systém v blízké době čekají.
 
Postupně se dozvíme, jak bude vypadat nově zaváděný druhý pilíř důchodového systému a jaké novinky čekají pilíř třetí, který rovněž dozná výrazných změn. Řeč tak bude mimo jiné i o tom, jak bude probíhat transformace současných penzijních fondů, v čem se od nich budou lišit nově vzniklé účastnické fondy, jak budou fungovat fondy druhého pilíře, takzvaného dobrovolného důchodového spoření, a také jakými způsoby si budete moci na konci spořicí fáze vybírat z druhého pilíře peníze. Jiří Rusnok se bude snažit problematiku změn v důchodovém systému uvádět v širších souvislostech, takže se dočkáme srovnání toho, jak vypadají penzijní systémy v zahraničí a jak se od nich bude odlišovat ten náš. Povíme si také něco o demografickém vývoji v České republice a neschopnosti všech polistopadových vlád řešit problém se stárnutím populace.

Reformní opáčko: účastnické a transformované fondy

Současné penzijní fondy umožňují po patnácti letech ukládání peněz výplatu takzvané výsluhové penze, ta může dosahovat až poloviny celkem naspořené sumy. Vstupovat do současných fondů lze jen do konce letošního listopadu (možnost přestupovat mezi nimi už není). Od příštího roku se jim bude říkat fondy transformované. Možnost vyplácení předdůchodových dávek se jich netýká. Důležitou podmínkou, kterou musí podle zákona dodržet, je garance ročního nezáporného zhodnocení. To znamená, že svým klientům nesmí investicemi vklady znehodnotit, pokud se jim to „povede“, ztrátu dorovnají aspoň na nulu ze svého.  

Nově vzniknou fondy, kterým se bude říkat účastnické. Jejich pravidla budou do značné míry odlišná. I jejich účastníkům například stát bude poskytovat státní příspěvky; neplatí u nich ale garance nezáporného zhodnocení. Je sice pravda, že díky tomu mohou investovat odvážněji a dosahovat lepšího zhodnocení – současné fondy v posledních letech často sotva vyrovnávají inflaci, na druhou stranu může být jejich výnos i minusový. Z účastnických fondů nelze vyplácet výsluhovou penzi.

Přestoupit od transformovaného k účastnickému fondu půjde kdykoli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2012 8:48, Vít Suchý

Wow, Bingo ! Doufám, že pan Rusnok omezí PR balast a skutečně národu vysvětlí to podstatné, co se reformy týká, například :

1) Kdo rozhodl, že se akumulační fáze reformy nelogicky zúčastní výhradně penzijní fondy, tj., proč nebyla reforma pojata tak, že se nejdříve definují vlastnosti a funkce finančních produktů, vhodných pro spoření na stáří a poté dá se volnost trhu předložit širokou nabídku veřejnosti ?

2) Kdo je fyzicky odpovědný za zásadní legislativní pochybení, že minimálně první půlrok reformy, po tzv.přechodné období podle §201 odst.b) zák. 427/2011Sb. budou moci prodávat klientům investiční penzijní fondy i osoby bez požadované kvalifikace ? V nejcitlivějším období reformy – prvním půlroku, určeném pro vstup osob nad 35 let do pilíře typu „Never comeback“ budou statisíce občanů vystaveny potenciálnímu podvodnému jednání prodejců se svolením státu ...

3) Proč neexistuje právní opravný prostředek pro zrušení vstupu do investičních penzijních fondů II. pilíře ? Neodporuje tato úprava ústavnímu právu ČR ? Nějakou nepatřičnou pojistku či nevhodně pořízené zboží mohu v určité lhůtě vrátit, ale z investičního penzijního fondu II. pilíře nelze nikdy vystoupit zpět…

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2012 13:26, Petr

Rusnok, voni si daj mokrej hadr na hlavu a pak zalezou do sklepa a tam si daj pořádnou facku, aby je nikdo neviděl a neměli vostudu VÍME ??

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

22. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Budou předdůchody v praxi fungovat?

Co si myslí Tomáš Prouza, Lukáš Kovanda, Martin Prokop a další osobnosti ze světa financí o zavedení takzvaných předdůchodů?

Sněz o knedlík víc, umři o 37 minut dřív. Státní web vysvětluje reformy

8. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 7 komentářů

Sněz o knedlík víc, umři o 37 minut dřív. Státní web vysvětluje reformy

Ministerstvo práce a sociálních věcí má nové stránky o důchodové reformě. Vypadají skoro normálně. Jenomže namísto řešení problémů přinášejí jen úřednické ptydepe. A trable těm, kteří... celý článek

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

31. 5. 2012 | Petr Dašek | 24 komentářů

Petr Borkovec: Výše naší penze záleží jen na nás

„O stáří se s klienty bavíme už při prvním setkání. Ptáme se, jak představují svou penzi a svůj život, kdy chtějí přestat pracovat. Většinou zjistíme, že jejich představy o důchodu... celý článek

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

3. 4. 2012 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Devět měsíců do startu penzijní reformy. To zas bude porod!

Na ultrazvuku už byly pohyby znát dlouho: nedávno se zvýšil věk odchodu do důchodu, změnil se výpočet důchodů, není možné přestupovat mezi stávajícími penzijními fondy. Opravdu se ale... celý článek

Partners Financial Services