Jiří Rusnok: Dopady malé důchodové reformy na státní důchody

V dalším, již šestém pokračování videorozhovorů o penzijních systémech a penzijní reformě bude Jiří Rusnok mluvit zejména o loňské tzv. malé důchodové reformě a jejích důsledcích: prodloužení věku odchodu do penze a sjednocování důchodového věku u obou pohlaví.
Jiří Rusnok: Dopady malé důchodové reformy na státní důchody

V další části rozhovoru s Jiřím Rusnokem se budeme věnovat tomu, jaký je v našem penzijním systému vztah mezi platy, odvody do systému a přiznaným starobním důchodem.

Graf hned v úvodu prezentace ukáže, jak neustále klesá výše náhradového poměru, tedy poměru mezi přiznaným důchodem a předchozí mzdou. Sestupnou tendenci se nepodařilo změnit žádnému premiérovi, který zde po roce 1989 vládl. Současný náhradový poměr průběžného důchodového systému činí zhruba 40 procent a vyhlídky do budoucna nejsou vůbec růžové. Podle některých ekonomů mohl být už za dvacet let pouhých 20 procent. Ještě jednou: vaše penze bude pětina toho, co dnes vyděláváte! Kde hledat příčinu sešupu?

Vhodný moment pro nutné změny v systému, ve kterém obyvatelstvo stárne a počet důchodců závislých na prvním pilíři se výrazně zvyšuje, je už dávno pryč. Problém je, že ani právě probíhající důchodová reforma nijak výrazně neřeší demografickou situaci, která tu může za pár desetiletí nastat.

Malá důchodová reforma a změny v prvním pilíři

Současný důchodový systém v České republice se vyznačuje velkou mírou solidarity. Lidé s výrazně vyšším příjmem, než je běžný průměr, dostávají v důchodu skoro stejně jako ti, kteří si během svého produktivního věku moc nevydělávali, a tím pádem do státní kasy neodváděli na sociálním pojištění příliš mnoho. Nález ústavního soudu z dubna 2010 přinesl takzvanou „malou důchodovou reformu“, která posílila „zásluhovost“ při výpočtu starobního důchodu. Od letošního října se tak pravidla pro výpočet důchodu změnila. Malá důchodová reforma však přinesla také další změny, jako například prodloužení věku odchodu do důchodu a postupné sjednocení důchodového věku u mužů a žen. Jiří Rusnok se ve svém dnešním výkladu věnovat především tomu, jaké změny znamená malá důchodová reforma pro první pilíř penzijního systému.

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok (1960) vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. Pracoval ve Státní plánovací komisi, na Federálním ministerstvu pro strategické plánovaní a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Šest let působil jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Byl náměstka ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 pak ministrem financí a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu.

Dnes je prezidentem Asociace penzijních fondů České republiky a současně předsedou představenstva a generálním ředitelem penzijního fondu ING. V letech 2006–2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.

Předchozí díly

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Rusnok: Důchodová reforma přichází pozdě!

3. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Jiří Rusnok: Důchodová reforma přichází pozdě!

Na důchodovou reformu jsme měli dvacet let, kdy náš penzijní systém ještě netlačila bota. Jiří Rusnok vám v dalším pokračování svého výkladu o plánovaných změnách v penzijním systému... celý článek

Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

26. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

Ve čtvrtém pokračování série videorozhovorů s Jiřím Rusnokem se budeme zabývat stávajícím českým důchodovým systémem. Mimo jiné se dozvíme, jak jsou na tom čeští důchodci ve srovnání... celý článek

Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

19. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

Za pár měsíců startuje to nejpodstatnější z penzijní reformy. A pak bude třeba jednat. Někdo s rozhodnutím, zda se dá ke druhému pilíři, může trochu vyčkat, někdo se musí rozhodnout... celý článek

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

12. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

V druhé části unikátního videovýkladu Jiřího Rusnoka o změnách v důchodovém systému se dozvíme, ve kterých zemích funguje druhý pilíř penzijního systému na bázi zaměstnaneckých fondů... celý článek

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

5. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

První díl exkluzivní série videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem na téma změn v penzijním systému se bude zabývat tím, jak se od sebe odlišují druhé pilíře důchodových systémů nejen... celý článek

Partners Financial Services