Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

Za pár měsíců startuje to nejpodstatnější z penzijní reformy. A pak bude třeba jednat. Někdo s rozhodnutím, zda se dá ke druhému pilíři, může trochu vyčkat, někdo se musí rozhodnout do půl roku. Jen nejstarší si mnou ruce, že už se jich to netýká a nemusí shánět informace, o co jde a jak to bude fungovat.
Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

Od 1. ledna 2013 nás čeká zavedení druhého pilíře důchodového systému, takzvaného důchodového spoření (nejde ovšem o spoření, nýbrž o investovánípodílových fondech) a výrazné změny v již existujícím pilíři třetím, tedy penzijním připojištění (což je opět investování ve fondech).

Pokud jde o druhý pilíř, pro účast v něm se člověk může rozhodnout do pětatřiceti let. Lidé starší budou mít po prvním lednu přesně půl roku na to, aby se rozhodli. Pro zodpovědné rozhodnutí je pochopitelně potřeba mít dost informací. A protože zkušenosti s novými penzijními společnostmi, o které by bylo možné rozhodování opřít, těžko vzniknou během půl roku, je potřeba čerpat aspoň teoretické znalosti.

Pořád jen číst? To je potřeba vidět!

Teorie je samozřejmě pořádně nudná, proto jsme rádi, že ji můžeme aspoň trochu oživit. Po sérii videorozhovorů o penzijní reformě s ekonomem Vladimírem Bezděkem, kterou jsme přinesli na konci loňského léta, vám změny penzijního systému obdobným způsobem zkusí přiblížit další „penzijní odborník“. Ve dvanácti pokračováních pohovoří o principech fungování důchodových systémů a změnách, které u nás brzy zažijeme, Jiří Rusnok, bývalý ministr financí a současný šéf penzijního fondu ING.

Ve třetím pokračování videorozhovoru bude řeč o dvou základních principech financování důchodového spoření. Těmi jsou dávkově definovaný systém – Defined Benefit (DB) – a příspěvkově definovaný systém – Defined Contribution (DC). Zatímco v prvním z nich není výše budoucího důchodu závislá jen na zaplaceném pojistném a je známý vzorec, podle kterého se důchod dá kdykoli vypočítat, u příspěvkově definovaného systému je určeno pouze to, kolik bude člověk do systému platit, koncová částka závisí na míře zhodnocení úspor. Investiční riziko tak v tomto případě nese účastník spoření.

V některých zemích se můžeme setkat s jakýmsi mixem těchto dvou způsobů financování důchodových systémů. Jde o zdánlivě příspěvkový systém – Notional Defined Contribution (NDC), ve kterém se pojistné používá na úhradu existujících důchodů, ale „papírově“ se eviduje na individuálních účtech plátců do systému...

Jak to je a jak to bude u nás? Předejme slovo odborníkovi...

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok (1960) vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. Pracoval ve Státní plánovací komisi, na Federálním ministerstvu pro strategické plánovaní a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Šest let působil jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Byl náměstka ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 pak ministrem financí a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu.

Dnes je prezidentem Asociace penzijních fondů České republiky a současně předsedou představenstva a generálním ředitelem penzijního fondu ING. V letech 2006–2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.

Předchozí díly

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2012 11:13, xls

Srovnávat české podmínky se zahraničními (možná) fungujícími systémy dle mého názoru moc cenu nemá. Tady je k tomu připočítat český zmrdofaktor, tj. pravděpodobnost ukradení/vytunelování/rozkrade nímajiteli a "znárodnění" politiky, a to v horizontu desetiletí.
Že z toho pak něco po letech opravdu vypadne je pak asi stejně pravděpodobné, jako že když na zahradě zakopu balík pětitisícovek, tak že v příštím roce na podzim tam budu mít stroj, který budu stejnými balíky obsypán.

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

12. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

V druhé části unikátního videovýkladu Jiřího Rusnoka o změnách v důchodovém systému se dozvíme, ve kterých zemích funguje druhý pilíř penzijního systému na bázi zaměstnaneckých fondů... celý článek

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

5. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

První díl exkluzivní série videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem na téma změn v penzijním systému se bude zabývat tím, jak se od sebe odlišují druhé pilíře důchodových systémů nejen... celý článek

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Panevropský penzijní systém: zajímavá alternativa pro důchodovou reformu?

6. 5. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Panevropský penzijní systém: zajímavá alternativa pro důchodovou reformu?

Diskuse o konečné podobě penzijní reformy pokračují. Jednu ze zajímavých alternativ k vládnímu návrhu představuje panevropský penzijní systém. Byl by ale stravitelný pro naši stávající... celý článek

Partners Financial Services