Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

Ve čtvrtém pokračování série videorozhovorů s Jiřím Rusnokem se budeme zabývat stávajícím českým důchodovým systémem. Mimo jiné se dozvíme, jak jsou na tom čeští důchodci ve srovnání se svými vrstevníky z jiných evropských zemí.
Jiří Rusnok: Důchod v poměru ke mzdě je u nás nižší než v Evropě. Proč?

Penzijní reforma se v tomto týdnu stala díky Václavu Klausovi ještě ostřeji sledovaným tématem než byla dosud. Prezident v pondělí vetoval zákon, který měl znamenat technické dokončení celé reformy a definitivně otevřít cestu druhému pilíři, jehož spuštění je plánované na leden 2013. „Vládní projekt důchodové reformy, především vytvoření jejího takzvaného druhého pilíře, se navrhuje spustit v době, kdy finanční krize odhalila rizika a podlomila důvěru v dlouhodobé kolektivní investování, kdy se obdobné systémy ve světě a především v zemích okolo nás dostaly do těžké krize a jsou zpětně znárodňovány či podstatně modifikovány a kdy celková ekonomická situace a především její perspektiva není příznivá,“ zdůvodňuje svůj krok Václav Klaus. 

Anketa

Převálcují prezidenta a jeho veto?

Teď musí kabinet premiéra Petra Nečase sehnat podporu alespoň 101 poslanců, aby bylo prezidentské veto přehlasováno. To byla mimochodem druhá Klausova výtka: penzijní reforma by podle něj měla být stvrzena širší shodou, jinak hrozí, že hrozí, že se změnou vlády přijde i změna systému.

Zástupci penzijních fondů prohlašují, že rozhodnutí prezidenta Klause nemá na vznik druhého pilíře žádný vliv a že dál pokračují v přípravách na jeho spuštění.

Stejně bude pokračovat i naše série videorozhovorů s bývalým ministrem financí Jiřím Rusnokem, který se ve svém výkladu věnuje problematice penzijních systémů. Tématem čtvrtého pokračování je struktura penzijního systému v České republice. Řeč bude především o tom, jaké výdaje jsou potřeba k financování průběžného prvního pilíře. A dostaneme se i k tomu, proč jsou důchody v Česku ve vztahu k předchozí mzdě nižší, než je běžný průměr v Evropské unii.

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok (1960) vystudoval Národohospodářskou fakultu VŠE. Pracoval ve Státní plánovací komisi, na Federálním ministerstvu pro strategické plánovaní a Federálním ministerstvu práce a sociálních věcí. Šest let působil jako poradce a vedoucí sociálně-ekonomického oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů. Byl náměstka ministra práce a sociálních věcí, od dubna 2001 do července 2002 pak ministrem financí a do března 2003 ministrem průmyslu a obchodu.

Dnes je prezidentem Asociace penzijních fondů České republiky a současně předsedou představenstva a generálním ředitelem penzijního fondu ING. V letech 2006–2009 byl předsedou Výboru pro finanční trh, poradního orgánu bankovní rady ČNB. Od roku 2009 je prezidentem Rady pro veřejný dohled nad auditem.

Předchozí díly

Tip redakce! Vyzkoušejte naše kalkulačky

Nikdo neříká, že právě pro vás je nejlepší druhý nebo třetí pilíř penzijního systému. Co ale říkáme: první pilíř, tedy státní důchod, vám asi ke spokojenému stáří stačit nebude. Bude to chtít něco dělat. Spočítejte si to nakonec sami:

Sada penzijních kalkulaček na Peníze.cz

► Jaký by mohl být váš budoucí důchod: hrubý výpočet na základě hrubých dat

► Výpočet výše důchodu: přesná data – přesný výpočet

► Důchodový věk: kdy půjdete do důchodu: o kolik let vás připraví reforma?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

19. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

Za pár měsíců startuje to nejpodstatnější z penzijní reformy. A pak bude třeba jednat. Někdo s rozhodnutím, zda se dá ke druhému pilíři, může trochu vyčkat, někdo se musí rozhodnout... celý článek

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

12. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Jiří Rusnok: Penze, druhý pilíř a zaměstnanecké fondy

V druhé části unikátního videovýkladu Jiřího Rusnoka o změnách v důchodovém systému se dozvíme, ve kterých zemích funguje druhý pilíř penzijního systému na bázi zaměstnaneckých fondů... celý článek

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

5. 9. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Video. Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijního systému napříč Evropou

První díl exkluzivní série videorozhovorů s ekonomem Jiřím Rusnokem na téma změn v penzijním systému se bude zabývat tím, jak se od sebe odlišují druhé pilíře důchodových systémů nejen... celý článek

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

28. 8. 2012 | Patrik Nacher | 34 komentářů

Patrik Nacher: Ne chystanému druhému pilíři penzijního systému!

Plánovaný druhý pilíř penzijního systému je nepromyšlený, z ekonomického hlediska pro lidi nevýhodný, jednoznačně neflexibilní a pro většinu občanů neefektivní.

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Vladimír Bezděk: Důchodový systém: solidarita, nebo kapitál?

Přinášíme sérii videorozhovorů s Vladimírem Bezděkem, ekonomem, členem NERVu, předním odborníkem na důchodové systémy. Stále se říká, že k penzijní reformě se nevede dostatečná veřejná... celý článek

Partners Financial Services