Benzina končí. Polský vlastník přejmenuje i zbytek sítě

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 8. 2023 | 1 komentář
Benzina končí. Polský vlastník přejmenuje i zbytek sítě

Zdroj: Benzina Orlen

Přejmenování čerpacích stanic Benzina výrazně zrychlí. Do konce letošního roku ponese název Orlen a logo orla už téměř 90 procent této sítě, oznámila dnes skupina Orlen.

Viditelnější proměna začala v roce 2019, kdy se síť přejmenovala na Orlen Benzina a na prvních čerpacích stanicích se vedle tradičního loga Benzina s koníkem začal objevovat také orel symbolizující polskou skupinu, do které síť pump patří. Polski Koncern Naftowy Orlen (PKN Orlen) byl od roku 2005 většinovým akcionářem české rafinérské skupiny Unipetrol, v roce 2018 se stal jejím jediným vlastníkem.

Orlen Benzina je s 436 stanicemi a 23% tržním podílem největším prodejcem pohonných hmot v Česku. V současnosti je logo orla dominantní na zhruba padesátce z nich. „Do konce roku ponese logo orla zhruba 370 čerpacích stanic. Přejmenování celé sítě bychom měli dokončit na přelomu let 2024 a 2025,“ říká Zbigniew Leszczyński, člen představenstva skupiny Orlen Unipetrol zodpovědný za maloobchodní aktivity.

Orlen BenzinaFoto: Orlen

Nová tvář s orlem.

„Rebranding na českém trhu je součástí mezinárodní unifikace sítě Orlen, do které patří více než tři tisíce našich čerpacích stanic v šesti evropských zemích,“ dodává. Vedle Česka a Polska působí na Slovensku, v Maďarsku, Litvě a Německu (značka Star), dokončuje nákup čerpacích stanic v Rakousku (síť Turmöl společnosti Doppler Energie).

„Vnímáme rozdílné pozice značky Orlen na jednotlivých trzích. Například na Slovensku a v Maďarsku, kde naše působení není tak dlouhé, dávalo z obchodního i marketingového hlediska smysl celou síť přejmenovat rychle. V Česku jsme ale vzhledem k historii a velikosti zdejší sítě šli postupnými kroky. Nyní již nazrála doba k akceleraci a dokončení celého procesu. Český trh je na tuto změnu připraven a značka Orlen je české veřejnosti již dostatečně známá a zákazníky akceptovaná,“ vysvětluje Leszczyński.

Značka Benzina vznikla v roce 1953, navázala na značku Benzinol používanou od roku 1949 po znárodnění a sloučení soukromých čerpacích stanic do státem vlastněné sítě. V roce 1995 se většina těchto pump – jako „červená Benzina“ – stala součástí skupiny Unipetrol. Zbytek sítě – staré pumpy známé jako „zelená Benzina“ – přešel v roce 2001 pod Čepro, státního distributora pohonných hmot, který ji přejmenoval na EuroOil, přebarvil na modro a zásadně zmodernizoval.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-142
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services