Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 14. 9. 2011 | 28 komentářů
Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně
Vymahač, zaměstnanec inkasní agentury, advokát, soudce a exekutor. Soupiska záchranného týmu pro zoufalé věřitele. Kterého ze zmiňovaných borců ale nasadit do boje? Kdo z nich vám může skutečně pomoci, když jdete k zemi po faulu dlužníka?

Češi se topí ve finančních trablech. Počet dlužníků se prudce zvyšuje a nedobytnost pohledávek jakbysmet. „Přibývá subjektů, které nejsou schopny své závazky plnit. A přibývá i těch, kteří disponují tak omezeným majetkem, že není možné uspokojit pohledávku jeho prodejem,“ říká advokátka Jana Poddaná z právnické kanceláře Havel, Holásek a Partners.

A tak přibývá starostí i věřitelům – hlavně těm z řad drobných podnikatelů a živnostníků. Platby za faktury se opožďují nebo nedorazí vůbec. „Věřitelé následkem toho sami balancují na hraně druhotné platební neschopnosti,“ říká Rostislav KovářPrávní poradny věřitele. Chybí jim cash flow a zápasí o vlastní existenci. Právě malé a střední firmy jsou přitom základem naší ekonomiky, v Evropské unii tvoří asi 99,8 procenta všech podnikatelských subjektů. „Tolerance firem vůči dlužníkům se snižuje,“ uvádí Kovář. Věřitelé začínají důsledně vymáhat i částky, nad kterými dříve mávli rukou. „Výsledky průzkumu inkasních agentur ukazují, že došlo k výraznému poklesu průměrné výše jednotlivé pohledávky, která se meziročně propadla o 36 procent, na 14 620 Kč,“ potvrzuje ředitel Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek.

Správná strategie vymáhání? Chybují i top manažeři

Dluží vám někdo peníze a dělá mrtvého brouka? Pak se nabízejí dvě strategie: vymáhat pohledávku u soudu, nebo se vydat cestou mimosoudní. V posledních letech v Česku dochází k výraznému příklonu k druhé variantě. „Ještě před dvěma třemi lety byla situace zcela jiná. Dominující strategií věřitelů bylo využívání soudní cesty, včetně rozhodčích soudů s následnou činností exekutorů,“ uvádí Asociace na ochranu věřitelů. Teď však sílí trend vymáhat pohledávky mimosoudně. Věřitelé si slibují, že se tak celý proces urychlí.

Alfou a omegou je volba správné taktiky vymáhání. Podle Asociace na ochranu věřitelů ale právě při tom dělají chyby jak drobní věřitelé, tak top manageři velkých společností. Strategická chyba vás ovšem může připravit o nemalé peníze. Většinou je rozhodujícím kritériem výběru správce pohledávek cena. Větší pozornost by se ale měla věnovat specifikům konkrétních pohledávek a typu dlužníka.

V čem se liší inkasní agentura a firma na vymáhání pohledávek?

Inkasní agentury přistupují k vymáhání pohledávek „průmyslovým způsobem“, který zahrnuje tři fáze: mimosoudní inkaso, soudní vymáhání a exekuci.
Firmy na vymáhání pohledávek se zabývají pouze první fází tohoto procesu – mimosoudním vymáháním. Jsou v něm však důslednější než inkasní agentury, využívají individuální přístup k dlužníkovi. Za určitých okolností tedy může být jejich práce efektivnější.

(Zdroj: Asociace na ochranu věřitelů)

Velká část věřitelů ani netuší, že je velký rozdíl mezi inkasní agenturou a firmou na vymáhání pohledávek (více v boxu vpravo). Vzniká ve vašem podnikání pravidelně větší množství menších pohledávek podobného charakteru? Pak je pro vás správnou volbou inkasní agentura. Platí to například pro místní úřady nebo firmy nabízející spotřebitelské půjčky. Profesionální inkasní agentury mají propracovaný mechanismus „automatizovaného“ vymáhání, využívají především písemné upomínky a telefonáty specializovaného call centra. „Nejefektivnější jsou inkasní agentury u pohledávek do 50 000 Kč,“ uvádí Asociace na ochranu věřitelů. Nespornou výhodou inkasních agentur je kompletní servis – o vaše pohledávky se starají od první upomínky až do ukončení exekuce.

Za „individuální přístup“ si připlatíte

Pokud jsou vaše pohledávky různorodé a některé sahají až k vysokým sumám, může automatizovaný přístup inkasní agentury selhat. Pokud je třeba pracovat s dlužníkem individuálně, vyplatí se oslovit firmu na vymáhání pohledávek. Individuální přistup však znamená vyšší náklady. „Většinou se pohybují od desíti do třiceti procent částky zaplacené dlužníkem. V případech, kdy se jedná o mnohomilionové pohledávky, může tato sazba klesnout i pod pět procent, zatímco u zvláště složitých případů může překročit čtyřicet procent,“ uvádí Asociace na ochranu věřitelů. Nevýhodou je, že „vymahačské“ firmy nedokáží obvykle řešit velké množství pohledávek naráz. S věřiteli spolupracují buď na základě mandátních smluv, nebo smluv o postoupení pohledávek. V případě mandátní smlouvy jedná firma s dlužníkem na základě plné moci jeho jménem. V případě smlouvy o podstoupení pohledávky se firma stává novým věřitelem. Vy se můžete od procesu vymáhání distancovat. Pokud ale bude firma neseriózní, hrozí, že své peníze už nedostanete.

Která cesta vymáhání je pro vás ta pravá?

Pokud řešíte jen omezený počet různorodých pohledávek, vyplatí se využít firmu na vymáhání pohledávek. Při jejím výběru ale buďte maximálně obezřetní.
Pokud vám vzniká pravidelně větší množství drobných pohledávek podobného typu, je ideálním řešením inkasní agentura. Pro jistotu ale vybírejte ze členů Asociace inaskních agentur.
Pokud vám dlouhodobě vzniká větší počet různorodých pohledávek, máte tři možnosti. Pohledávky ve výši do 100 000 až 150 000 korun může úspěšně řešit inkasní agentura. Vyšší pohledávky předejte spíš firmě specializované na vymáhání. A pohledávky, které jsou z nějakého důvodu sporné a komplikované, řešte raději s právníkem soudní cestou.

(Zdroj: Asociace na ochranu věřitelů)

Firmy na vymáhání pohledávek mají pochybnou pověst a řada z nich právě neproslula profesionalitou. V Česku je prostředí vymahačů stále živnou půdou pro kriminální živly. „Celková podnikatelská úroveň firem na vymáhání pohledávek je v České republice nižší než u inkasních společností,“ hodnotí Asociace na ochranu věřitelů.

Vsadit na inkasní agenturu, nebo na právníka?

Inkasní agentury mohou získat klientovy peníze rychleji, soudní cesta je zdlouhavá,“ říká Vladimír Gazárek. Zásadní je podle něj také tzv. „efekt třetí strany“. „Inkasní agentura vystupuje vůči dlužníkům jako nezávislý profesionální subjekt. Takže je omezeno riziko narušení obchodních vazeb mezi věřitelem a dlužníkem,“ vysvětluje. Služby inkasních agentur jsou podle něj navíc levnější než služby právníka.

Kontruje mu právník Rostislav Kovář: „V lidech je zakořeněno, že právníci jsou drazí. Není to ale úplně pravda. S advokátem se dá individuálně dohodnout.“ A dodává, že existují i advokátní kanceláře s důmyslným motivačním systémem. „Věřitel před vymáháním pohledávky uhradí jen symbolický administrativní poplatek. Ostatní náklady na vymáhání nese dlužník, což je pro advokáta dostatečným impulsem k rychlému zpracování žaloby,“ vysvětluje Kovář. Pružnému vymáhání pohledávek pomáhá také elektronický platební rozkaz. „Stačí, když klient naskenuje všechny dokumenty k případu a pošle je advokátovi. Doba do vydání rozhodnutí soudem se pohybuje od tří do sedmi měsíců,“ říká Kovář. A kdy peníze uvidíte?„Obvykle je třeba počítat s půlroční až roční lhůtou, která se ale protáhne, když dlužník ani na základě nařízení soudu nezaplatí a věc se předává exekutorovi,“ uvádí Kovář.

Jak vybírat inkasní agenturu

Mimosoudní vymáhání vám opravdu může peníze vrátit rychleji. Rychlý zisk se ale někdy váže na pořádný risk. Rozhodující je, jakou inkasní agenturu si vyberete. „Nejčastější chybou věřitelů je vybírat partnera pro inkaso pouze podle výše provize,“ upozorňuje Vladimír Gazárek. „Agentura, která inkasuje příliš nízké provize, nemá dostatek prostředků na intenzivní upomínání dlužníka a nemůže být v inkasu tak úspěšná,“ pokračuje. V konečném efektu pak sice zaplatíte nižší provizi, ale také se vám vrátí méně peněz. I tato rada však má své úskalí. „V poradně se setkáváme s případy, kdy lidé zaplatili agentuře dopředu velký obnos a ona pak už neměla žádnou motivaci jejich peníze vymáhat,“ upozorňuje právník Kovář.

Anketa

Při vymáhání dluhů byste spoléhali

Při výběru inkasní agentury je třeba dbát na její renomé a sledovat reference od dalších klientů,“ říká advokátka Poddaná. Pozor si dávejte také na agentury, které sice dosahují při vymáhání úspěchů, ale využívají k tomu nepřiměřené metody. „Pokud agentura používá neetické postupy jako vyhrožování, zastrašování, matení dlužníků, porušování zákona o ochraně osobních údajů, představuje velké riziko pro reputaci věřitele,“ varuje Gazárek. Solidní agentura by podle něj neměla mít potíž doložit všechny úkony, které při vymáhání provedla. Zajímejte se také, zda je členem Asociace inkasních agentur. „Pak je zaručeno, že dodržuje náš etický kodex,“ tvrdí šéf asociace Gazárek.

Úvodní exkurzi do strategií vymáhání máme za sebou. Teď záleží jen na vás, koho ze soupisky „záchranářů“ se rozhodnete do boje o své peníze vyslat. Věříte víc advokátům, vymahačům, nebo inkasním agenturám? Nebo vymáháte na vlastní pěst?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2022 20:24, Pavla

Dobrý den,chci se zeptat,když mi kamarádka dluží 13 000 Kč,bez podložení nějakého úpisu a je to už tak 8 let ale v kontaktu jsme a telefonují ji pořád a smskuji a pořád to odkládá,jestli si můžu najmout právníka když nemám žádné podklady k tomu,a jestli mám šanci to vyhrát.dekuji

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 7. 2016 11:38, lovcidluzniku.eu - vymahame i nepodlozene pohledav

Vymáháme DLUHY HOTLINE: +420 722 646 404 E-MAIL: info@lovcidluzniku.eu WEB:www.lovcidluzniku.eu Vymáhání i nepodložených pohledávek. Pátrání po majetku vašeho dlužníka. Fyzická ochrana osob, včetně osobní ozbrojené ochranky. Převoz peněz, asistence u rizikových obchodů.. Řešení nestandardních situací, eliminace vyděračů atd… Sanace a okamžité převzetí, předlužených firem a společností. Právní zastoupení při soudních sporech . Nově nabízíme službu, vystěhování neplatícího nájemníka.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

8. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

Za katr vás pošlou raz dva. Stačí chybička a i Mirek Dušín maže za mříže. Zato leckterý prevít z Bratrstva kočičí pracky dluží, kam se podívá, z věřitelů si dělá šoufky a běhá vesele... celý článek

Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?

30. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 23 komentářů

Solidní nájemník je ohrožený druh. Jak vyzrát na neplatiče, „útěkáře“ a kazisvěty?

Jak se bydlí zadarmo? Podvodným nájemníkům snadno. Nakvartýrují se vám do bytu, aniž mají v úmyslu za něj platit. Chvíli pobudou a pak zmizí jak pára nad hrncem. A klidně si ještě něco... celý článek

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

13. 7. 2011 | Petra Dlouhá | 47 komentářů

Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti.... celý článek

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

15. 9. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

Recese dlužníkům nepřeje. I ti poctiví, kteří se nyní mohou dostat do potíží se splácením kvůli ztrátě zaměstnání či nemoci. Banky navíc přestávají být benevolentní a s vymáháním neotálejí.... celý článek

Mají vymahači dluhů právo obtěžovat dlužníky v zaměstnání?

23. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 26 komentářů

Mají vymahači dluhů právo obtěžovat dlužníky v zaměstnání?

Čím dále více problémových dlužníků ignoruje výzvy k zaplacení dluhů. Vymahači proto přitvrzují a začínají chodit za dlužníky do práce, aby je dostali před kolegy pod tlak. Mají na... celý článek

Partners Financial Services