Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?

Za dluhy na nucené práce! Co si o tom myslíte?
Za katr vás pošlou raz dva. Stačí chybička a i Mirek Dušín maže za mříže. Zato leckterý prevít z Bratrstva kočičí pracky dluží, kam se podívá, z věřitelů si dělá šoufky a běhá vesele na svobodě, že prý nic nemá. Nemáš? Tak vydělej, však už tě donutíme!

V historii se s dlužníky nemazlili. Ve starověku pro ně měli dlužní otroctví: Neplatíš? Marš zametat schody, a až to bude, hlas se o další práci. Z jiných časů zas známe obrázky plesnivého chleba v plesnivém vězení pro dlužníky – barvitě to vylíčil Charles Dickens, který v něm sám nějakou dobu strávil. Ne snad pro své dluhy, ten, koho věřitelé do vězení poslali, byl jeho otec. Šla tam s ním ovšem celá rodina, tehdy to tak chodívalo.

Nemajetní v obleku od Bosse

Dnes se ovšem v našich končinách považuje uvěznění kvůli dluhům za záležitost v rozporu s lidskými právy. Spoustě chudáků to zachraňuje krk, ale tisíce věřitelů jsou pak pro srandu králíkům a svým dlužníkům.

Minulý čtvrtek šlo o... šlo o skutečný problém. Ptali jsme se vás, co si myslíte o tom, jak by bylo možné vyřešit disproporci mezi penězi vybranými obcemi za držení psů a penězi vynaloženými na úklid po těchto psech. Na levé straně nerovnice je totiž podstatně méně.

V diskusi pod článkem Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte? to tentokrát vřelo. Došlo dokonce až na mazání agresivních a vulgárních příspěvků. O to raději bychom nabídli knížku Janě za její příspěvek do debaty; publikovala ho první školní den tři minuty po začátku první školní přestávky. Ocenili jsme, že se na věc dokázala podívat z více úhlů a nezapomněla při tom ani na stařečky a nemocné lidi, kteří čtyřnohého přítele nemají jen z nějakého rozmaru či módy.

To se vám tedy povedlo vymyslet téma...

+12
+
-

Pravda, jsou v Česku dva trestné činy, které člověka v souvislosti s dluhy do vězení mohou dostat: trestný čin poškozování věřitele a poměrně nový trestný čin předlužení. V praxi ovšem věc funguje tak, že různí vychytralci vesele sekají dluhy, aniž mají v úmyslu je splácet. Na účtu mají nulu a vila, limuzína i poršátko jsou psané na manželku.

Kvůli takovým je rozhodně načase znovu koncept vězení pro dlužníky či dlužního otroctví oživit. A samozřejmě trochu modernizovat. Jako ideální kříženec dlužnického vězení a otroctví se jeví nucené práce.

Každý podle svých možností, každý podle potřeb svého věřitele

Nikdo neříká, že by ve vězení musel panovat zvlášť přísný režim (panuje vůbec dnes v nějakém vězení?) nebo že by hříšník musel žít jen o chlebu a o vodě. Občas by dostal i řízek. Hrachová kaše by byla jen za špatné chování. Jen o chlebu a vodě by totiž trestanec nemusel mít dost sil na to nejdůležitější; o trest tu jde přece až ve druhé řadě. V první řadě jde o splácení dluhů. Odpracovat si je. A k tomu si ještě vydělat na chleba, vodu, řízek, hrachovou kaši, střechu nad hlavou a plat bachaře.

Samozřejmě – není nutné, aby byl vězeň nucený do jakékoli práce. Je zbytečné, aby se snažil vydělat si lepením pytlíků nebo počišťováním ulic, když dokáže třeba slušně programovat nebo radit s daněmi. Ale pokud nic jiného neumí či nechce dělat, hrubá manuální práce se vždycky najde. Jen to asi může znamenat, pokud jste nasekali dluh pořádný, že už se nikdy z nucených prací nevrátíte.

Koncept se dá samozřejmě ještě rozpracovat, toto berte jako prvotní návrh. Pravděpodobně by nemusel jít do vězení ten, kdo prokáže, že dluhy splácí, možná by do vězení nemusel jít ten, kdo vyhlásí osobní bankrot. Dá se předpokládat, že po odpracování poloviny dluhu by bylo lze ve splácení druhé polovičky pokračovat na svobodě. A tak dál a tak dál. Projekt je zatím v plenkách a další rozpracování návrhů budiž na vás. Tedy pokud se vám nápad na zavedení nucených prací zamlouvá.

 

Je čas zavést nucené práce pro chronické a úmyslné dlužníky? Co si o tom myslíte? Bylo by je čím zaměstnat? Prodaly by manželky nemajetných dlužníků vily a limuzíny, aby manžely vyplatily, nebo by šofér přestal mít ve vile na starosti jen garáž?

Dlužní otroctví: ať dělá pro mě

-105
+
-

Nucené práce: ať dělá

-39
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 12. září získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-121
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 3. 2015 17:23 | ?

To uz by musela farat nase cela vlada a jejich kamaradicky, ne ti, ze kterych udelali chudaky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2014 19:54 | jifrs

Mne se fakt nezamlouvalo dělat vpp když dexekuced mám kůlu podvodu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2013 14:46

Ja bych byl pro navrh,any byl obstaven majetek manzela, deti, rodinnych prislusniku. Pokud ani to nepomuze , tak verejne prospesne prace a domaci vezeni, dokud dluznik dluh nesplati. Ve vezeni, neni povinnost pracovat a zbytcne by dluznici zatezovali statni kasu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 3. 2013 16:00 | Modrýdilinák

Je to k smíchu.Nechcete navrhnout prodej orgánů dlužníků,případně jejich dětí?Osobně znám několik dlužníků co si půjčili vysoké částky a dnes se z Kazachstánu a Uzbekistánu smějí,protože tyto země je nikdy nevydají...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 6. 2012 14:17

to nedává smysl
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 2. 2012 3:12

pres leti sem si pucil 30tisic od trebicskeho lichvare.delal sem vyskove prace tak nemel byt problem dluh splatit.bratr mi moje penize za praci utratil a tak sem sel splacet dluh praci.splacim 9let a dluzim celi milion.gdiz od sefa prachi dostanu je jen na urok za 500/5000.rodice prisli o barak kvuly mim dluhum na zdravotni a socialni.delam 400h mesicne tak snad se z toho dostanu.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 12. 2011 12:42 | ehmm

Dlužník i věřitel by měli být ve vyrovnaném vztahu: Věřitel půjčuje a nechává si zaplatit úroky a měl by nést tedy i podíl na riziku, že půjčil někomu, koho dostatečně neprověřil, že je schopen splácet dluh. Čili platit dluhy ANO, ale trestat za neplacení dlužníka ztrátou jeho osobní svobody, či celého majetku je nelidské a vytváří nadřazené postavení věřitele nad dlužníkem.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2011 8:28 | Yarda

Asi by to bylo morálnější než současná peaxe, kdy se dluh prodá vymahačské společnosti, z pár stovek to vyleze na deseti- a statisíce a toho dlužníka to vyřídí na zbytek života.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 9. 2011 21:39 | Břetislav

Dobrý den,

vznik nucených prací za nesplácení dluhů se mi líbí, jen je potřeba patřičná legislativa.
Dále bych institut nucených prací rozšířil na lidi, jež brali a dávali úplatky, což v případě České republiky by znamenalo postih mnoha korupčníků na všech ministerstvech a úřadech a firmách, napříč politickým i nepolitickým spektrem.
Ale zpět k tématu, odsouzený delikvent za mrhání našimi společnými penězi (státní kasou) by dostal náramek nebo čip pod kůži a byl by sledován satelitem. Dostával by např. úkoly jak vypracovat projekt rekultivace v severních Čechách nebo by pracoval přímo na rekultivacích manuálně. Když by svoje úkoly, práci pro nás, pro společnost, pro stát neplnil, byl by zařazen do režimového pracovního tábora s větší, či menší ostrahou.
Otázkou je delikventovo zestátnění majetku, v případě manželství nebo registrovaného partnerství by došlo k majetkovému rozdělení na polovic a delikventova půlka by se zestátnila.
Těším se na další příspěvky a reakce....:-)
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2011 11:00 | franta

Jsou dluhy nechtěné. To může nastat, když přeceníte ekonomický výhled. Nebo např. po rozvodu s manželkou, pokud nejste na to připraveni, atd. Pak jsou lidé, kteří dělají dluhy úmyslně a to se má trestat dle zákonů. Myslím si, že je problém i v pojetí věznění. Vždyť ti vězni se tam kolikrát mají lépe než na svobodě. To má být za trest a ne za odměnu. Ale není dlužník jako dlužník.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 9. 2011 9:46

A co třeba dluhy z pronájmu bytu?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2011 12:01 | Bodlák

Kdo četl Dickense,ten ví, že ve staré Anglii existovalo vězení pro dlužníky.Nápravný ústav pro ty, kdo chytračí by byl nesmírně výchovný element při nápravě charakterů,zvláště pokud by si celý dluh musel odpracovat nejen dlužník,ale i ti, kdo z jeho dluhů profitovali.Hned by bylo méně poarazitů a raději by se každý spoléhal na vlastní práci a odměnu za ni, ne za příživu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2011 9:50 | Simir7

Dobrý den.Podívejte se do Německa jak je to z dluhama,a jak platí zákony a hodně to napoví.............Dluhy v Česku to je byznys,a pěkná zlodějna...................sim ir7.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2011 15:04 | nox

Tohle je nerealizovatelne. Tezko pujde kazdemu dluznikovi sehnat nejakou alespon trochu odpovidajici praci. Navic by uroky, pokuty a naklady exekuci patrne casto rostly rychleji nez nucenou praci ziskany vydelek. Dale by to znamenalo vzit praci nekomu, kdo si ji treba vazi, dela ji rad a snazi se ji delat dobre a dat ji jinemu, nad kym je treba stat celou smenu s bicem. Jaka by asi byla kvalita odvedene praci a naklady na jeji kontrolu si domysli kazdy sam.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 9. 2011 14:47 | Eligio

A co je to vlastně zač, ten nedobrovolný daňový nevolník ? Znáte i dobrovolného nevolníka daňového ? Pobavte mě.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Zobrazit všech 31 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

1. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Miliony utopené ve psích... Co si o tom myslíte?

Z politických mydlenic nad „reformami“ už jsme unaveni. Mávněme protentokrát nad výstřelky papalášů rukou a vraťme se nohama na zem. Tam totiž leží problém všedního dne, který občana... celý článek

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

25. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 50 komentářů

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

Neplatíš daně? Nechce se ti makat? Zapomeň, že budeš v tomhle státě do něčeho kecat! Místopředseda véčkařů chce omezit volební právo jen na „ekonomicky aktivní občany“. Je to šance,... celý článek

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

11. 8. 2011 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

Létáte? Souhlasili byste se zavedením váhového limitu, do kterého by se počítala nejen hmotnost bagáže, ale zároveň i jejího majitele? A kolik by se mělo za jeho překročení platit?... celý článek

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

Viděli jste někdy lochnesku? Těžko. Přesto dost lidí věří, že existuje. Prostitutky vidíme na každém druhém rohu. Zákonodárci se však tváří, že neexistují. Nebo aspoň neuznávají, že... celý článek

Spotřebitelská půjčka – a trest: produkty pro dlužníky

15. 3. 2011 | Petra Dusová | 3 komentáře

Spotřebitelská půjčka – a trest: produkty pro dlužníky

Půjčovat si na dovolenou nebo novou televizi není zločin, za který se chodí do vězení. Za zločin na zdravém rozumu však takovou půjčku skoro vždy označit lze. Lehkomyslné, nezodpovědné... celý článek

Partners Financial Services