Aleš Tůma: Na míru šitá atomovka

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 28. 2. 2011 | 2 komentáře
Aleš Tůma: Na míru šitá atomovka
Kdo považuje banky a pojišťovny za veskrze nudné instituce, hluboce se mýlí. Ve skutečnosti jsou mimořádně kreativní

Například ve vymýšlení exotických strukturovaných produktů, běžných v zahraničí a stále populárnějších v ČR. I mně v e-mailové schránce přistála nabídka „20% emerging markets autocallable note“ neboli dluhopisu s výnosem až 20 % za rok, odvozeným od akcií rozvíjejících se trhů. Kdo by nebyl nadšen, bezpečný dluhopis s tak vysokým výnosem, to je přece skvělé!

Výnosy s airbagem

Ponechme stranou, že emitentem byla banka, kterou její vláda musela během finanční krize zachránit. Po záchranné injekci by měla být solventní, dejme tomu, že úvěrové riziko je tedy nulové.

Jak je to s výnosem? Ten je navázán na akciový index. Pokud je k výročnímu datu index nad stanovenou úrovní, investor dostane výnos a dluhopis je předčasně splacen (odtud slovíčko „autocallable“). V opačném případě nedostává nic a za čas se rozhodování opakuje. Typicky klient má šanci na výnos rovnající se počtu let krát kuponová sazba, tj. např. velmi sympatických 5x20 %, ale možných kombinací a způsobů výpočtu výnosu je prakticky nekonečné množství. Takže pokud je předčasná splatnost ve 3. roce, investor dostává 3x těch 20 %.

Není-li dluhopis předčasně splacen, dojde až do splatnosti, kde se přidává další podmínka: pokud index klesl o méně než o X procent (typicky 40 či 50 %), klient dostane zpět jistinu, ale bez výnosu. Pokud je pokles hlubší, nese klient ztrátu v plné výši. Pro podobné konstrukce se používá označení „airbag“ - při poměrně pravděpodobné malé nehodě vás spolehlivě ochrání. Když ovšem najedete v plné rychlosti do zdi, což sice není pravděpodobné, ale stát se to může, máte smůlu.

Anketa

Víte, co jsou strukturované dluhopisy?

Kdo s koho

A co z toho má banka? Co když bude muset klientovi vyplatit výnos ve výši mnoha desítek procent? Inu, není nic jednoduššího než zajistit si pozici sjednáním jiného kontraktu s opačnými podmínkami. Riziko je potom téměř nulové a výnos z poplatků jistý.

Potom stačí produkt dostatečně lákavě marketingově zabalit, případně jej prodávat jako ví-aj-pí nabídku speciálně pro klienty privátního bankovnictví, což v nich vzbudí falešný pocit výjimečnosti, a odbyt je zajištěn.

Aby nevznikla mýlka, toto není žádný výkřik proti finančním derivátům. Warren Buffett je sice označuje za „zbraně hromadného ničení“ a pro správného levicového intelektuála je slovo derivát skoro stejně sprosté jako deregulace, ale faktem je, že deriváty jsou v mnoha případech velmi užitečné. Jenom by každý investor měl chápat, co přesně kupuje, na jaký vývoj trhu spekuluje, a jak se produkt bude chovat v jiné situaci.

Pokud je na jedné straně německá penzistka nebo český živnostník a na druhé straně tým specialistů na oceňování opcí s doktoráty z kvantové fyziky, na koho si vsadíte, že v průměru vydělá více?

Autor je analytik společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

14. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to ale vlastně celé dopadne?

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

8. 2. 2011 | Fabiano Golgo | 5 komentářů

Banky úmyslně komplikují poplatky, říká Warren Buffett

Přesně to si myslí nejbohatší muž planety Warren Buffett. Investorský guru, přezdívaný "věštec z Omahy", to řekl v exkluzivním rozhovoru pro server www.bankovnipoplatky.com.

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

26. 1. 2011 | František Mašek | 8 komentářů

Investice: Horních deset tisíc obvykle tolik neriskuje

Zatímco milion korun má prý k dispozici čtvrt milionu Čechů, počet „horních deset tisíc“, kteří mohou investovat nejméně 10 milionů, činí ve skutečnosti asi 17 tisíc. Obvykle jim jde... celý článek

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

15. 10. 2010 | Jan Traxler | 5 komentářů

Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a.... celý článek

Jak Češi přišli o miliony kvůli pádu Lehman Brothers

2. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Jak Češi přišli o miliony kvůli pádu Lehman Brothers

Koupili si za miliony dluhopisy, které nemohly prodělat. Přesto nejspíš přišli o celou investici. Tuto drahou lekci z investování na kapitálových trzích dostaly desítky Čechů, kteří... celý článek

Partners Financial Services