Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 15. 10. 2010 | 5 komentářů
Rozvíjející se trhy lákají. Víte ale, do čeho vlastně investujete?
Akcie emerging markets jsou v kurzu. Zatímco americké a evropské akcie jsou v průměru na desetiletém horizontu v mínusu, emerging markets akcie vzrostly za stejné období o 10 % p.a. Víte, co vlastně kupujete při investici do emerging markets?

Řada investorůsází na tzv. emerging markets,neboli rozvíjející se země. Vědí ale, co si vlastně kupují? K rozboru struktury portfoliaemerging markets nám poslouží index MSCI Emerging Markets, respektive ETF iShares, který tento index kopíruje. Jde o kapitalizační index, váhy jednotlivých akciív portfoliu jsou tedy pravidelně upravovány podle tržní kapitalizace.

Regionální struktura

Regionální rozložení portfolia je velmi široké. Největší podíl v indexu emerging markets zaujímá Čína, spolu s Tchaj- wanem dohromady činí téměř 30 %. Následuje Brazílie s 16 %. Na třetím místě by většina lidí očekávala Indii a pak Rusko. Nicméně větší podíl patří Jižní Koreji a před Rusko se dokonce vměstnala ještě Jihoafrická republika.

Regionální rozložení portfolia iShares Emerging Markets

Regionální rozložení portfolia iShares Emerging Markets

 

Česká republika, jež je taktéž řazena mezi rozvíjející se trhy, zaujímá v indexu zanedbatelné půl procento – konkrétně jsou v indexu zahrnuty akcie ČEZ, Komerční banka, Telefoniky O2a CME.

Podrobnou mapu, které země jsou řazeny mezi emerging markets a které mezi tzv. frontier markets, najdete zde.

Oborová struktura

Sektorové rozložení indexu je také vyvážené. Zhruba třicetiprocentní podíl připadá na „komoditní“ akcie, tedy sektory energie a materiály. Čtvrtinu portfolia tvoří finanční služby. Poměrně významný čtrnáctiprocentní podíl mají informační technologie, zejména díky Tchaj-wanu a Indii.

Sektorové rozložení portfolia iShares MSCI Emerging Markets

Sektorové rozložení portfolia iShares MSCI Emerging Markets

 

Největší pozice

Celkově má fond iShares v majetku přes 400 akciových titulů. Snaží se maximálně postihnout celou šíři rozvíjejících se trhů, věrohodně kopírovat index MSCI. Největší společností v tomto indexu je dle tržní kapitalizace Samsung Electronics. Žádná další akcie nemá v portfoliu větší váhu než 2 %. Ačkoliv kdyby se sečetly běžné a prioritní akcie, tak by dvouprocentní hranici překročily i brazilské společnosti Petroleo Brasileiro a Vale do Rio Doce.

Deset největších pozic v portfoliu iShares MSCI Emerging Markets

Samsung Electronics2,19 procenta Jižní Korea
China Mobile1,98 procentaČína
Gazprom1,74 procentaRusko
America Movil1,65 procentaMexiko
CIA Vale do Rio Doce1,61 procentaBrazílie
Banco Itau1,57 procentaBrazílie
Taiwan Semiconductor1,50 procentaTchaj-wan
Petroleo Brasileiro1,50 procentaBrazílie
1,31 procentaIndie
Industrial and Commercial Bank of China 1,22 procentaČína
Zdroj: iShares, 1. 9.2010

Podílové fondy většinou tupě kopírují index

Většina podílových fondůzaměřených na rozvíjející se trhy se snaží držet benchmarku, kterým zpravidla bývá index MSCI Emerging Markets. Jejich portfolia obsahují celkově méně akcií, ale většinou zahrnují všechny největší akcie a navíc v podobném poměru jako index. Díky vyšší nákladovosti pak pochopitelně ve výkonnosti zaostávají za indexovým fondem.

Fond, který chce být lepší než index, musí aktivně vybírat akcie, musí se snažit z univerza stovek akcií vybrat jen ty nejlepší. Mezi fondy veřejně nabízenými v ČR zaměřenými na rozvíjející se trhy se bohužel nenajde jediný, kterému by se to v minulosti dařilo. Většinou je to dáno tím, že mají příliš široké portfolio a pouze tupě kopírují index.

Aktivně spravované jsou fondy Pioneer a Franklin Templeton

Existují ale i výjimky, které jsou aktivně spravovány. Za pozornost stojí určitě fondy Templeton emerging markets a Pioneer Emerging markets. V minulosti měly sice horší výsledky než index, ale v následujících letech by tomu mohlo být naopak, neboť v uplynulých letech akcie rostly a padaly svorně napříč celým trhem, to pak bývají efektivnější indexové investice. Ovšem nyní jsme ve fázi, kdy se některým akciím bude dařit, zatímco jiné budou zaostávat. A právě v takových fázích je lepší sáhnout po aktivně spravovaných fondech.

Nicméně neodpustím si poznámku na závěr, oba zmíněné fondy by měly ještě více koncentrovat své jinak velmi dobré portfolio. 80 akcií v portfoliu je zbytečně moc. Poloviční počet titulů by byl efektivnější.

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

29. 9. 2010 | František Mašek | 2 komentáře

Investice: Pozor na přílišné riziko, ale i přehnanou hru při zdi

Češi obvykle hrají na jistotu – boj o jejich peníze tak často vyhrají finanční instituce s nejlépe úročeným spořicím účtem či termínovaným vkladem. Jejich výnosy jsou ale nízké. Proč... celý článek

Jak dobře koupit a prodat akcie

20. 9. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jak dobře koupit a prodat akcie

Najít ideální okamžik ke koupi nebo prodeji akcií či třeba zlata, je bez křišťálové koule, stroje času, nebo štěstí, téměř nemožné. Štěstí je ale možné jít naproti - ani laikovi neuškodí,... celý článek

Rozvíjející se versus vyspělé trhy: Kam dlouhodobě investovat peníze?

7. 9. 2010 | Martin Exner | 3 komentáře

Rozvíjející se versus vyspělé trhy: Kam dlouhodobě investovat peníze?

Při současném trendu, kdy se drobní investoři snaží hlavně neprodělat, je možnost rozložení portfolia do více regionů vítanou příležitostí pro diverzifikaci. Podívejte se, jak doporučují... celý článek

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

6. 1. 2010 | Milan Tomášek | 1 komentář

Kapitálové trhy v roce 2010. Co můžeme očekávat?

Nervy drásající rok 2009 je pryč. Investoři na něj budou nahlížet jako na jeden z nejpodivnějších a zároveň nejvýnosnějších. Rok 2010 by mohl být klidnější, ale méně výnosný.

Partners Financial Services