Jak porazit inflaci? Akcie nepomohou!

Milan Tomášek | rubrika: Analýza | 3. 3. 2011 | 20 komentářů
Jak porazit inflaci? Akcie nepomohou!
Proti inflaci se obecně doporučuje bojovat nákupem nemovitostí, hmotného majetku, komodit, ale i akcií. U některých položek je to v současné době diskutabilní. Jednou z nich jsou akcie. Těm se nejlépe daří, pokud je míra inflace nízká, stabilní a nejlépe do 2 %. Jakmile překročí hranici 5 či 6 %, výnosy klesají a zaostávají za inflací, akcie reálně ztrácejí.

Česká populace si na investování stále zvyká. Postupně se učí, že kromě velmi konzervativních nástrojů existuje něco, jako jsou akcie či podílové fondy. Důkazem je struktura majetku v podílových fondech, kde jasně dominují peněžní a dluhopisové fondy. A to dlouhodobě. Pozitivní zprávou je, že jejich podíl postupně klesá. Ovšem do poměrů, které jsou v západních zemích, máme stále velmi daleko.

Takže na jedné straně jsou tu skoro „zaručené“ ultra nízké výnosy u konzervativních typů investic, na straně druhé investoři požadují a ohlížejí se po vyšších výnosech. A jsme jednou nohou u akcií. Investovat do nich znamená počítat s tím, že doba vaší investice se nebude počítat v měsících, ale v letech. Obecně se doporučuje do nich investovat nejméně na pět let. Proč? Je to díky tomu, že v krátkém období není zisk vůbec jistý a platí úměra: čím delší období, tím vyšší pravděpodobnost toho, že bude vaše investice v zisku. V odborných příručkách se říká, že dlouhodobý výnos akcií je okolo 8 %. Je to hodně, nebo málo? Pokud chceme poměřovat své investiční výsledky a úspěchy, je nutné je relativně srovnávat.

K tomu se používá několik možných ukazatelů. Tím základním je sledování, zda výnosy pokrývají inflaci, skrytého to nepřítele vašich peněz. Inflace je jakousi skrytou daní, která neustále ukrajuje z kupní síly vašich peněz. Je vyjadřována jako procentuální změna cen spotřebitelského koše zboží a služeb za určité období. Vzhledem k tomu, že máme měnový systém, který je založen na nekrytých penězích, inflace je permanentní jev. Pokud to zjednoduším, inflace vzniká v ekonomice tehdy, pokud množství peněz roste rychleji než produkce zboží a služeb. Optimální situací je, pokud se dokáže držet stabilně v nízkém pásmu. To má potom pozitivní vliv na růst hospodářství, spotřebu, nezaměstnanost, ale i na kapitálové trhy.

Anketa

Investujete do akcií?

Kdy akcie pokoří růst cen

V této souvislosti bych se rád zmínil o tom, jak inflace ovlivňuje výsledky na akciovém trhu. Velmi často se setkávám s tím, že proti inflaci se obecně doporučuje bojovat nákupem nemovitostí, hmotného majetku, komodit, ale i akcií. Souhlasím s tímto výčtem, ačkoliv u některých položek je to v současné době diskutabilní. Jednou z nich jsou akcie. Opravdu fungují jako pojistka proti inflaci?

Pro tuto odpověď jsem sledoval chování jednoho z nejstarších akciových indexů, kterým je americký Dow Jones. A k čemu jsem dospěl? Potvrdilo se, že akcie rostou a výše růstu závisí na míře inflace, avšak neplatí zde lineární závislost! Je tu patrné něco jiného. Akciím se nejlépe daří, pokud je míra inflace nízká, je stabilní a nejlépe do 2 %. Jakmile překročí hranici 5 či 6 %, výnosy klesají a zaostávají za inflací, akcie reálně ztrácejí. Bližší a detailní pohled nabízí tabulka a graf níže. Data jsou od roku 1900 do roku 2010 bez započítání dividend.

Hrozbou je vysoká inflace, ale i deflace

Dow Jones Index

Dow Jones a inflace

Pojďme však uvažovat do budoucna. Rodí se nám tu toužebně očekávaná důchodová reforma, která jednoznačně povede k vyšší preferenci dlouhodobých investicí, k nimž jednoznačně patří akcie. Souběžně s tím se pohybujeme v prostředí, kdy se centrální banky ve vyspělých zemích chovají velmi expanzivně, základní úrokové sazby drží na rekordně nízkých hodnotách a nebrání se využívat vysoce nestandardních nástrojů ve formě skupování dluhových nástrojů (to je přesně proces, kterým se zvyšuje množství peněz v ekonomice, což zvyšuje hrozbu vyšší inflace v budoucnu) na trhu. Jejich cílem je opět nastartovat růst ekonomiky, který je založen na růstu objemu úvěrů v ekonomice.

Takže na jedné straně tu máme přirozené tlaky na likvidaci dluhů v ekonomice (stačí se podívat na trápení periferie Evropy), na straně druhé sledujeme v přímém přenosu velmi expanzivní politiku s cílem inflaci opět nastartovat, zvýšit nominální růst ekonomiky a snížit míru zadlužení. Z toho vyplývají dva možné scénáře. Čím bude vyšší inflace, tím větší máte šanci, že akcie porostou, ale tím menší máte jistou, že pokryjí inflaci. A naopak. Pokud dojde k deflaci (záporná inflace), vaše šance na růst akcií jsou již pouze z 50 %.

Co si z toho všeho odnést na závěr? Ve světě probíhá svým rozsahem ojedinělý experiment expanzivní měnové politiky, který skončí buď vysokou inflací, nebo likvidací neefektivních dluhů (povede k deflaci). Investování do akcií v těchto případech nepovede k lepším výsledkům, proto je nutné svá portfolia obohatit o nová aktiva, jako jsou například komodity, které zajistí růst hodnoty v těchto krajních případech. Pamatujme si, že akcie mají nejraději prostředí nízké a stabilní inflace do 2 %. Držet jen akcie a dluhopisy je málo.

Jak si vedl akciový index Dow Jones v závislosti na míře inflace

Míra inflacePočet pozorováníPrůměrný výnosPrůměrná inflaceVolatilita výnosůŠance na ztrátuPrůměrné zhodnocení v dobrých letechPrůměrné zhodnocení ve špatných letech
záporná163,52 %-3,5 %27,32 %50 %23,46 %-16,42 %
0-2 %299,56 %1,1 %24,51 %38 %22,59 %-11,75 %
2-4 %336,84 %2,9 %20,07 %36 %19,10 %-10,53 %
4-6 %139,41 %4,8 %17,16 %23 %15,91 %-12,27 %
nad 6 %206,06 %10,7 %17,71 %30 %15,56 %-16,11 %
Zdroj: ČP Invest

Autor je investiční stratég společnosti ČP INVEST

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 3. 2011 8:19, eďa

Letošní inflace okolo 6% je po zvýšení DPH o 10% na každodenní spotřební koš více než reálná. Znamená, mimo jiné, že hodnota úspor střadatelů, jejich účtů, důchodových fondů, akcií, státních a povodňových dluhopisů, obligací, p. poukázek atd. nominálně nepoklesne, ale poklesne jejich hodnota také o 6%. O 6% si toho střadatel za pouhý rok koupí méně jen proto, že někdo změnil jeden či více nastavených parametrů. Pak mi někdo vysvětlete, k čemu je dobré spořit, když inflační daň za pár let zbaští nikoliv nominál - číselné množství bankovek, ale jejich hodnotu? V dalších letech příjde další změna některého z parametrů k udržitelnosti průběžného financování systému, to je nevyhnutelná jistota, a inflace překročí dvouciferné číslo. Ach ta naše slepota česká.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 3. 2011 9:29, chk

zrejme mas lepsi info nez CNB. klobouk dolu. a nebo jsi jenom zvanil, kterej pinda bez jakychkoliv realnych podkladu...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ustojí světová ekonomika i akciové trhy prudký růst cen ropy?

25. 2. 2011 | B.I.G. Expert | 1 komentář

Ustojí světová ekonomika i akciové trhy prudký růst cen ropy?

Růst cen ropy, vyvolaný hlavně nepokoji v Libyi i dalších arabských zemích, zvyšuje obavy z návratu recese a z dalšího hlubšího poklesu akciových trhů. Akcie mají ovšem řadu dalších... celý článek

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

17. 2. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Spořicí účty ani fondy peněžního trhu vám penzi nezachrání

Zlatou éru vkladních knížek dávno odvál čas, Češi však dál nakládají s penězi velmi konzervativně. Pokud vůbec investují, obvykle do fondů peněžního trhu či zajištěných fondů. Loni... celý článek

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

20. 1. 2011 | Jan Traxler | 2 komentáře

Komodity: naskočíte do rozjetého Pendolina?

Rostoucí ceny komodit lákají. Stále více lidí je pokládá za zajímavou investici, která by měla ochránit jejich jmění před očekávanou inflací. Přichází však pozdě. Znovu opakuji, naskakovat... celý článek

Akciové trhy v loňském roce – fakta a čísla

14. 1. 2011 | Jan Traxler

Akciové trhy v loňském roce – fakta a čísla

Akciové trhy mají za sebou druhý růstový rok v řadě. Tentokrát byl nárůst pozvolnější než v roce 2009, přesto se vývoj značně lišil od Srí Lanky se skokem o 74 % až po Řecko s pádem... celý článek

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

10. 1. 2011 | František Mašek | 3 komentáře

Vítězové a poražení: Atraktivní zůstávají komodity. Čekají nás i další léta růstu akcií?

Nejlepší investicí byly loni mongolské akcie. Exotické trhy ale nejsou pro každého. Pokud má pravdu portfoliomanažer Lászlo Birinyi, americké akcie čeká ještě několik let růstu, letos... celý článek

Partners Financial Services