O přeplatky na dani je třeba se přihlásit

Eva Sovová | rubrika: Jak na to | 12. 8. 2008 | 7 komentářů
O přeplatky na dani je třeba se přihlásit
Na přeplatky daně z příjmu finanční úřady neupozorňují. Přeplatek se vrátí jen na písemnou žádost poplatníka. Kdo se o peníze nepřihlásí, nechává je zbytečně ležet na státním účtu. Změny nepřinese ani daňová reforma.

Paní Marta letos v březnu podala daňové přiznání. Vyšlo jí, že na zálohách daně z příjmu fyzických osob přeplatila za rok 2007 přes dvacet tisíc korun. V daňovém tiskopise vyplnila kolonku s žádostí, aby finanční úřad poslal peníze na její účet. V kopii formuláře, který si nechala orazítkovat v podatelně finančního úřadu, už ale žádost nevyplnila. Ani v červnu peníze na její účet nedorazily.

„O vrácení přeplatku jste nepožádala, proto jsme peníze nevrátili,“ zní stanovisko z finančního úřadu. Při pohledu na "kopii" daňového přiznání, které zůstalo paní Martě doma, bylo vše jasné. Omylem odevzdala ten formulář, ve kterém zůstala kolonka s žádostí o vrácení přeplatku nevyplněná. "Kdo si o přeplatek nepožádá, tomu peníze podle zákona nevracíme," tvrdí příslušný Finanční úřad.

Hlídejte si přeplatky na dani z příjmu

  • Zkontrolujte si, zda jste letos požádali o vrácení přeplatku.
  • Zkotrolujte si, zda vám finanční úřad přeplatek již vrátil.
  • Pokud jste zapomněli o přeplatek požádat, napiště žádost.
  • Žádost formulujte obecně, neuvádějte konkrétní sumu.

Nevyplnit žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu se nevyplácí. Finanční úředníci na chybu neupozorňují, ani na to, zda má daňový poplatník na účtu nějaký daňový přeplatek. Podle zákona (č.337/1992 Sb.) je totiž jen na poplatníkovi, aby si výši přeplatků každoročně hlídal a sám se rozhodoval, jak s přeplatkem na dani z příjmu naloží.

Jestliže poplatník o přeplatek nepožádá, finanční úřad má za to, že si chce peníze na svém kontě nechat. Třeba pro případ, že v příštím období bude muset na daních z příjmu pro změnu doplácet. Nebo že je u finančního úřadu nechává úmyslně z nějakých osobních důvodů. "Třeba ve snaze vyhnout se dělení majetku v rámci rozvodu," poznamenává Radek Ležatka z Ministerstva financí ČR.

Zapomnětlivci tak mohou nechat na státním účtu ležet po řadu let i poměrně značné částky. Letos se k 30. červnu 2008 nevrátilo celkem 5,169 miliardy korun daňových přeplatků. "Tuto částku tvoří jednak přeplatky, které jsou nevratitelné a dále přeplatky, o které si daňoví poplatníci záměrně nebo omylem nepožádali," potvrzuje Radek Ležatka.

Podle Ministerstva financí vrátily letos finanční úřady na žádost fyzických osob, které podaly daňové přiznání, na přeplatcích celkem 15 miliard korun. Vracejí se ale jen částky, které přesáhnou 50 korun. Nižší suma, i když o ni poplatník požádá, se v kalendářním roce nevrací, je takzvaně nevratitelná. V takovém případě je třeba ohlídat, kolik takových nevratitelných částek mohlo za několik let na kontě přibýt. Z přeplatku se nevrátí také peníze, které lidé finančnímu úřadu dluží z minula, nebo na jiných daních.

Kdo nechce nechat ležet na finančním úřadu zbytečně ani korunu, může to kdykoliv napravit. Jednoduše tak, že odevzdá na podatelně svého finančního úřadu dodatečnou žádost o vrácení přeplatku. Užitečné přitom je, neuvádět v žádosti konkrétní sumu. Pokud by byl totiž přeplatek ve skutečnosti vyšší, úřad by vrátil jen tu částku, o kterou si dotyčný požádal.

Převratnou změnu a zjednodušení celého mechanismu nepřinese ani chystaná reforma daňového systému. "Návrh nového daňového řádu, který je součástí projektu reformy daňového systému 2010, zachovává stávající model," říká Radek Ležatka z Ministerstva financí. Jinými slovy – o přeplatek daně z příjmu se bude muset nadále žádat, daňový poplatník se nedočká žádného vyúčtování a bude jen na něm, jak si přeplatky ohlídá.

Je správné, že na přeplatek finanční úřady neupozorňují? Zapomněli jste si někdy o přeplatek daně z příjmu fyzických osob požádat? Podělte se o názor.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 8. 2008 7:05, DanS

POkud by se jednalo o nedoplatek, také se finanční úřad neozve. Požaduje to doplatit s penálem za několik let, aby vydělal.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 8. 2008 13:15

Kdo neplatí daně porušuje zákon. Kdo porušuje zákon musí být potrestán. Finanční úřad z toho nemá ani korunu. Peníze jdou státu, obcím nebo krajům. DPME

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně: cena za sociální práva

6. 6. 2008 | Jiří Havel | 11 komentářů

Daně: cena za sociální práva

Základy sociálního státu vznikaly na konci 19. století. Každý pracující měl mít určitá sociální práva a stát jim tato práva měl zajistit. Peníze na to získával a stále získává z daní.... celý článek

Daň z příjmu oslaví 160. narozeniny

4. 6. 2008 | Jan Pekař

Daň z příjmu oslaví 160. narozeniny

Když se řekne daň z příjmů, málokdo si vybaví, že se na českém území začala platit v roce 1849. Už předtím však v tehdejším Rakousku existovala daň z výdělku. Další daňovou revoluci... celý článek

Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

6. 5. 2008 | Jan Pekař | 10 komentářů

Čeští daňoví poplatníci si možná polepší

Změny v procesním právu, které navrhuje Ministerstvo financí ČR, patří k těm nejzajímavějším částem daňové reformy. Pokud by se podařilo prosadit nový zákon podle ministerského návrhu,... celý článek

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

5. 3. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

Hospodaření státu za první dva měsíce letošního roku vypadá lépe, než loni. Rozpočtové příjmy výrazně vzrostly tam, kde to ministerstvo financí čekalo nejméně – na dani z příjmu fyzických... celý článek

Partners Financial Services