Daně: cena za iluzi jistoty

Petr Mach | rubrika: Polemika | 6. 6. 2008 | 16 komentářů
Daně: cena za iluzi jistoty
Lidem nevadí platit vysoké daně, protože rádi žijí v iluzi, že se o ně za to stát postará. Bojí se, že by si nedokázali služby státu zajistit jinak. Tato obava je ovšem zbytečná.

Pracující člověk odvádí státu přes 50 procent svých výdělků. Na druhé straně máme od státu řadu věcí zdarma (základní školství) nebo se slevou (jízdenky na metro).

Nejprve si pro pořádek uveďme, kolik platíme na daních.

Máte-li hrubou mzdu 30 tisíc korun měsíčně, dostane od vás stát na daních minimálně 21 225 korun. Zaměstnavatel za vás platí sociální pojistné 7 800 a zdravotní pojištění 2700 korun (takže vaše superhrubá mzda – skutečná hodnota vaší práce – je 40 500 korun). Ze mzdy se vám strhává sociální pojistné 2 400, zdravotní pojištění 1 350 a daň z příjmu4 005 korun. Domů si odnášíte čistou mzdu 22 245, na DPH ale zaplatíte 2 970 korun. A to jsme v našem příkladu nebrali v úvahu další daně, které platíte – clo, daň z piva, benzínu, cigaret.

Stát tak od vás dostává každý měsíc 21 225 plus spotřební daně. Platí z toho starobní důchody, zdravotnictví, školství, přídavky na děti, dávky v nezaměstnanosti, invalidní důchody, dotuje divadla a městskou dopravu.

Jak by vypadala Česká republika bez daní?

Vaše čistá mzda by byla o 45 % vyšší – v našem příkladu s hrubou mzdou 30 tisíc korun byste si místo 22 245 odnášeli domů celých 40 500 korun. Zboží a služby by byly v průměru o 20 % levnější: věci zatížené 19% sazbou DPH by byly o 16 % levnější, jídlo zatížené 9% sazbou by bylo o 8 % levnější. Nebyly by cla a spotřební daně: na banánech by nebylo dovozní clo 16%, benzín by stál 13 korun za litr.

Na zdraví byste se museli ale pojistit sami, jako když jedete do zahraničí nebo byste platili plnou cenu, jako když jdete k lékaři se svým psem. Důchod byste nedostávali od státu, ale museli byste se sami pojistit nebo si naspořit – tak jako když si platíte stavební spoření nebo penzijní připojištění. Vaše úspory by nepodléhaly státnímu přerozdělování – co si naspoříte, to máte. Za školu by se platilo, tak jako dnes platíte za autoškolu nebo za kurz angličtiny. Stát by nemohl dotoval zemědělce, divadla, filmaře ani Kaplického knihovnu.

Svět bez daní neznamená anarchii, ale ideál, ke kterému se chtějí zastánci minimálního státu přibližovat. Stát potřebujeme – potřebujeme platit parlament, diplomacii, armádu, policii, soudy. Většina těchto výdajů se ale zaplatí z poplatků – máme soudní poplatky, platby za pobyt ve věznici i správní poplatky za vystavení pasu, máme pokuty. Daně by na fungování státu stačily velmi nízké, blížící se nule.

Stát bez daní by měl jednu velkou výhodu. Občané by na tom v součtu byli daleko lépe, protože by nebylo potřeba platit byrokratický aparát, který přerozdělování provádí – od krajských úředníků přes ministerstva po bruselskou byrokracii.

Přesto většina lidí takový systém nechce. Bojí se odpovědnosti. Raději platí vysoké daně, protože chtějí žít v iluzi, že mají důchody, zdravotnictví a školství zdarma. Mnozí lidé mají obavu, že by se sami o sebe nedokázali postarat. Věřím ale, že když si lidé umí na trhu zajistit bydlení, stravu a najít si práci – tedy uspokojovat bez pomoci státu tyto základní potřeby, že by totéž dokázali i pokud jde o ty ostatní.

Mám vizi České republiky jako země s nízkými daněmi. Byl bych pro, aby odpovědnost za zdraví, zabezpečení na stáří, vzdělávání i kulturu byla ponechána na jednotlivcích. Nebo abychom se tomuto ideálu alespoň o kousíček přiblížili a příští rok slavili den daňové svobody o pár dnů dříve než letos.

Autor je výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku

Dokázali byste si nakoupit vhodné zdravotní pojištění či důchodové pojištění sami, nebo je lepší, když tyto služby poskytuje stát? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+63
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 6. 2008 13:47, Marta

Vždy je na výběr, buď sociální "jistoty" nebo "zodpovědnost každý za sebe a svou rodinu". Osobně mi vadí rozhazování státní kasy, fakt, že z mojí práce mi mi zůstane něco nad polovinu, z níž živím vlastní děti, fakt, že na svůj důchod (dožiju-li se), si musím ušetřit sama, fakt, že při tomto tempu brzo budu potřebovat zdravotnictví a sociální záchrannou síť (bude-li jaká), nicméně v tomto na výběr nemám. (Pomíjím debaty vlastního táty, že celý život platil daně a dnes si platí i léky... )

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 6. 2008 8:12, joj

Stát by nemohl dotoval zemědělce, divadla, filmaře ani Kaplického knihovnu. bez toho by se občané ..
a hlavně bez knihovny

-60
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

daň, důchod, zdravotnictví

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Svět bez daní II: stát je pryč, pomozte si sami

5. 6. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Svět bez daní II: stát je pryč, pomozte si sami

Říkávalo se, že v každé vesnici by měl být lékař, učitel a farář. Ve světě bez sociálního systému by se k tomu patrně přidal i léty a společností prověřený finanční poradce. Lidé by... celý článek

Jak oškubat husu, aby co nejméně syčela, aneb správný výběr daní

5. 6. 2008 | Jan Pekař | 1 komentář

Jak oškubat husu, aby co nejméně syčela, aneb správný výběr daní

Ekonomové přemýšlejí už pět století, jak by měl vypadat optimální daňový systém. Někteří svých nápadů nakonec litují. Třeba jako liberál Milton Friedman, který v USA navrhl, aby se... celý článek

Svět bez daní I: jedna rodina, jeden den, platí se za všechno

4. 6. 2008 | Eva Sovová | 18 komentářů

Svět bez daní I: jedna rodina, jeden den, platí se za všechno

Chodíme po chodnících, jezdíme po silnicích, bloumáme parkem, posíláme děti do školy a nic za to neplatíme. Přijde nám to jako samozřejmost, ale vše se platí z našich daní. Jak by ale... celý článek

Co o daních nevíte a chtěli byste se zeptat

4. 6. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Co o daních nevíte a chtěli byste se zeptat

Zkuste si nejdříve v krátkém kvízu, co o daních víte. Po vyhodnocení se dozvíte mnohem víc. Třeba kolik bylo v předválečném Československu pásem pro daň z příjmu nebo kolik stojí vybrat... celý článek

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

3. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zahrajte si na Kalouska, aneb kolik dokážete vybrat daní

Připravili jsme pro vás hru, v níž se budete moci poměřit s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kolik dokážete vybrat daní. Budete na to mít ale jen omezený čas, přesněji řečeno... celý článek

Partners Financial Services