Z redakční pošty: Diskriminace rodičů?

Z redakční pošty: Diskriminace rodičů?
Stát prostřednictvím nového zákona umožnil lidem pečujícím o dítě si neomezeně přivydělat. Na druhé straně i ti podnikatelé, kteří si nepřivydělají nic, budou muset za sociální pojištění zaplatit téměř 12 000 Kč za rok. Myslí to zákonodárci vážně?, ptá se náš čtenář.

Před několika dny jsme opět byli svědky předvánočního šturmování a schvalování doslova čehokoliv na poslední chvíli, jenom aby to od ledna 2004 platilo. Takže zase máme zákony vyšlé ve Sbírce zákonů 31. prosince, platící od 1. ledna, k dostání v prodejnách od 5. ledna, k pochopení až po 14denním přelouskání minimálně 50 stran doplňků a oprav s tužkou v ruce se starým zněním (např. Zákon o dani z příjmu). A výsledek? Ten opravdu "stojí za to".

Celý rok 2003 nás sociální demokracie krmila výhodami změn typu ženy na rodičovské dovolené si budou moci neomezeně vydělávat. Tím ulehčíme život mladým rodinám a podpoříme porodnost. Jak se jim to bude krásně žít, Socánkovo srdce plesalo. Z dáli zněl potlesk lidovců, "tradičních ochránců rodinných hodnot". Přizvukovala Unie svobody.

Jaká je tedy skutečnost po 14 dnech studia změn? Nejenže tristní, ale naprosto katastrofální. Ženám podnikajícím na rodičovské dovolené se nejenže nepomohlo, ale rodinám se navíc uložila povinnost platit státu 12 000 Kč ročně bez ohledu na výdělek (jen tak mimochodem se s nimi svezli částečně invalidní důchodci, kupodivu studenty to minulo).

Tedy :
- žena podnikající na rodičovské dovolené (má živnostenský list), je brána dle Zákona o dani z příjmu jako tzv. vedlejší podnikání. Nevztahuje se proto na ni povinnost platit minimální daň, přestože může být v mínusu.
- žena podnikající na rodičovské dovolené (má živnostenský list), je brána dle Zákona o sociálním pojištění jako tzv. hlavní podnikání. Důvodem je to, že si může vydělávat neomezeně, aniž přijde o rodičovský příspěvek 2 500 Kč na měsíc. Vztahuje se proto na ni povinnost platit minimální sociální pojištění ve výši 997 Kč jako na normálního podnikatele. Zároveň je úplně jedno, jestli skutečně podniká, tedy zda v daném měsíci měla příjmy. Prostě platí, i kdyby nevydělala ani korunu. JEDINÁ ZÁCHRANA = PŘERUŠIT PO DOBU RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ PODNIKÁNÍ NA ÚŘADĚ NEBO JIM ROVNOU VRÁTIT ŽIVNOSTENSKÝ LIST.

A teď by mne zajímalo :
1) Je tato věc v zákoně o sociálním pojištění chybou, nebo úmyslem?
2) Co má dělat žena, která už 14 dní ledna 2004 podniká a teprve nyní se o tomto likvidačním ustanovení dozvěděla?
3) Co budou dělat ty tisíce žen, až jim v roce 2005, poté co podají Přehled za rok 2004, milá úřednice na sociální správě sdělí, že už dluží státu 12 tisíc Kč + penále + pokutu za neplacení minimálních záloh v roce 2004?
4) Budeme poté, co se rozvíří diskuse, novelizovat novelu zákona (jako je tomu v tomto "právním státě" vždy zvykem)?

Ing. Radovan Burkovič

Co na to daňový poradce?

Schválené novely v zákonech o pojistném na sociální pojištění opět naznačily, jak vypadá podpora malého podnikání a rodin s dětmi v praxi. To, že se pro rok 2004 zvyšuje vyměřovací základ z původní částky 35 % rozdílu mezi příjmy a výdaji na dnešních 40 % je věc sice nepříjemná, ale vzhledem k hroutícímu se penzijnímu systému snad pochopitelná a hlavně, dotkne se všech podnikatelů relativně stejně. Razantní a nepříjemnou změnou v zákonech je však nová povinnost odvádět sociální pojištění v minimální výši, pro rok 2004 to činí 11.964,- Kč. Je to institut podobný minimální dani v zákoně o dani z příjmu a pro oblast zdravotního pojištění již platí několik let. Oproti dřívějšku tedy i podnikatel ve ztrátě je povinen sociální pojištění platit. Lze připustit, že argumenty tvůrců zákonů o zavedení těchto minimálních platbách jsou snad přijatelné, pokud však tyto částky bude povinen odvádět pouze ten podnikatel, který má podnikání jako hlavní činnosti, nikoliv pouze jako formu zlepšení své příjmové situace formou podnikání. Zákon o daních z příjmů a zákon o zdravotním pojištění tedy definují osoby, které povinnost minimálních odvodů nemají, např. studenti, důchodci, osoby pobírající rodičovský příspěvek, zaměstnanci v hlavním pracovním poměru, apod. Nepochopitelné však je, proč z povinnosti platit minimální sociální pojištění nejsou vyloučeny dvě významné skupiny podnikatelů – osoby pobírající rodičovský příspěvek a osoby pobírající částečný invalidní důchod. Přesně těmto dvěma skupinám podnikatelům ve většině případů slouží podnikání jako přivýdělek ke zlepšení jejich sociální situace jejich vlastním přičiněním, nikoliv pouze pasivním pobíráním sociálních dávek. Stát tedy umožnil, aby např. žena s malým dítětem si přivydělala, ale za to musí zaplatit téměř12 000,- Kč ročně na sociálním pojištění. Důsledkem bude jedině to, že tyto osoby vrátí živnostenské listy a pokud si budou chtít přivydělávat, tak už jenom nelegálně.
Ing. Pavlína Klečková, autorka je daňová poradkyně

 

Názor metodičky Ministerstva práce a SV ČR

Odpověď Ing. Marty Ženíškové, vedoucí oddělení nemocenského pojištění, na dotaz daňové poradkyně Renaty Švarcové.

Sent: Sunday, December 28, 2003 6:45 PM Subject: Rodičovský příspěvek a sociální pojištění od roku 2004

Dle §9/6 novelizovaného zákona o sociálním zabezpečení se za vedlejší činnost nepovažuje, když se OSVČ stará o malé dítě a pobírá přitom rodičovský příspěvek. Znamená to tedy, že když matka na mateřské dovolené (přesněji řečeno pobírá rodič.příspěvek) je OSVČ - podnikatelka či spolupracující osoba, musí platit minimální pojistné tj. od r. 2004 997,- Kč. Všude v médiích se propaguje, jak se maminky mají, že si mohou vydělat kolik chtějí! Ale za jakou cenu! S malým dítětem se nedá pracovat na plný úvazek, podnikání je pro ně pouze jakýsi druh přivýdělku. Nevíte někdo jestli poslanci na maminky zapomněli a v lednu zákon znovelizují, nebo je to krutá realita?

Děkuji za odpovědi Renata Švarcová

"Vážená paní, informace, kterou jste obdržela, je správná. Od 1. ledna 2004 již není poskytování rodičovského příspěvku vázáno na výši dosaženého příjmu, proto pobírání rodičovského příspěvku není důvodem pro to, aby osoba samostatně výdělečně činná měla být z tohoto důvodu považována za osobu samostatně výdělečně činnou vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost.

S pozdravem Ing. Marta Ženíšková,
vedoucí oddělení nemocenského pojištění 

 

Pozn.: Redakčně kráceno

Co si o této věci myslíte vy? Pomohl tedy vlastně stát rodičům na rodičovské dovolené? Jak se díváte na to, že zákon byl dostupný až po Novém roce? Budou tito lidé skutečně rušit živnostenská oprávnění a přivydělávat si na "černo"?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2004 11:42, TGP

Myslím, že spousta žen jako vy nakonec zvolí jedinou rozumnou cestu - jít do toho načerno. Co si ten stát myslí???

Zobrazit celé vlákno

+35
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2004 23:06, Pepa - magor co rád čte zákony :-)

Nevíte někdo přesné číslo toho zákona? Rád bych si to v něm přečetl. Děkuji za případné odpovědi.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová sociální politika na scéně

15. 1. 2004 | Petra Termerová

Nová sociální politika na scéně

Víte, jaké dávky budete nově dostávat v případě nemoci či kolik si budete moci přivydělat na mateřské dovolené? O tom, jak se reforma veřejných financí v sociální oblasti dotkne vaší... celý článek

Reforma versus peněženky živnostníků

7. 1. 2004 | Miroslav Škaloud, Kateřina Havlíčková

Reforma versus peněženky živnostníků

Jak zásahnou vládní úředníci do života živnostníků? Dá se očekávat více pracujících načerno či méně prostoru pro investování. Co dál?

Nový rok s novými daněmi

6. 1. 2004 | Tereza Košťáková | 1 komentář

Nový rok s novými daněmi

Nový rok s sebou už tradičně přináší kromě jiného i změny v daňové oblasti. Co nového si pro nás letos připravil stát u daně z přidané hodnoty, daně z příjmu, spotřební daně a majetkových... celý článek

Reforma versus naše peněženky

18. 12. 2003 | Miroslav Škaloud, Kateřina Havlíčková

Reforma versus naše peněženky

Součástí vládní reformy veřejných financí jsou i změny daňových zákonů. Co budou znamenat pro náš každodenní život? Vyhlídky nejsou příliš růžové.

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

29. 10. 2003 | František Marek

Pomůže reforma snížit nezaměstnanost?

Vysoká cena práce v ČR je překážkou pro zaměstnávání lidí. Podnikatel má sice možnosti jak dát někomu práci tak, aby pro něj realizace zakázky neztratila smysl. Ne všechny, byť využívané,... celý článek

Partners Financial Services