EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 9. 12. 2016 | 87 komentářů
Elektronická evidence tržeb dělá z Česka zemi, ve které se blbě žije. Bolet bude nejen její neúspěch, ale i její úspěch.
EET: Kdokoliv vyhraje, my prohrajeme

Minulý čtvrtek odstartoval třetí velký porevoluční ekonomický experiment: po privatizaci a zavedení rovné sazby daně z příjmu promění podobu českého hospodářství elektronická evidence tržeb. V první fázi EET teď začaly vydávat a centrálně evidovat účtenky restaurace a hotely, v druhé se v březnu přidají obchodníci, nakonec v roce 2018 naskočí řemeslníci, stánkaři nebo lékaři.

Co přinesl první týden první fáze? Tři důvody k nihilismu.

1. Vyhrožování katastrofickým ekonomickým dopadem může posílit Babiše

Je možné, že EET způsobí „genocidu drobných živnostníků“, před kterou varoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, a že „skončí až sto tisíc živností“, což věští předseda ODS Petr Fiala. Může vyjít i tip předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury, podle kterého novinka „nepřinese žádné dodatečné příjmy pro stát“. Třeba bude mít pravdu i místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková, podle které se „zvýší náklady pro podnikatele o 15 až 20 procent“, což nakonec zaplatíme všichni.

Očima expertů

Naše anketa

Zbývalo pár dní do ostrého startu první fáze elektronického evidování tržeb, když Andrej Babiš přišel s návrhy a změny systému. Ty se pravda přímo první fáze netýkají, přesto je nejmírnější slovo, kterým se takové načasování dá označit, nešťastné. Stalo se, nedá se odestát. Co si o tom myslí moudré hlavy?

EET teprv startuje, a už by se měla měnit?

Pokud se tyhle odhady naplní a experiment bude neúspěšný, podstatné části obyvatel bude hůř, aniž by zbytku začalo být líp – a ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš bude mít co omlouvat. To by ale měl i v případě, že by si Fiala a spol. nechali svoje kurážné propočty pro sebe. Nebo by aspoň ubrali jednu nulu.

Pak je tu ovšem ještě druhý, taky realistický scénář: stát na EET vydělá, služby nijak významně nezdraží a jejich nabídka prořídne minimálně.

Část hospodských a dalších živnostníků skončí nepochybně. Protože z dávek se bůhvíjak žít nedá a ekonomice se daří, většina (jich i jejich zaměstnanců) si brzy najde zaměstnání. Do rozpočtu odvedou víc než dosud při potácení se na hraně. To by platilo především u šikovných lidí, kteří dávali přednost svobodě v nepříliš lukrativním podnikání před porobou ve štědrém korporátu.

Uvolněná místa na trhu i v samotných provozovnách obsadí řetězce, které dokážou fungovat efektivněji než živnostenské one (wo)man shows, smlouvat u dodavatelů, uplatňovat úspory z rozsahu a podobně. Starostové obcí, kde zavře jediná hospoda, můžou z Programu rozvoje venkova získat dotaci na obecní čapí hnízdečko.

Pozor: netvrdím, že je takový scénář dobrý ani správný. Tvrdím, že pokud vyjde, pak bude mít příznivý vliv na ukazatele, kterými se měří úspěch ministrů financí. Státní rozpočet bude ještě přebytkovější, HDP ještě vyšší, nezaměstnanost pořád nízká. Voliče nebude zajímat osud srdcařů, kteří museli skončit s provozem kavárny a místo toho nastoupili do fabriky na autodíly. Fiala s Kalouskem budou vinou své nestrategické sázky za ekonomické neumětely, Babiš za kinga.

Anketa

Udali byste, že jste nedostali účtenku nebo dostali nedobrou?

2. Morální dopad EET je už po pár dnech skličující

Na EET je nejhorší to, že pomáhá dělat z Česka zemi, ve které se blbě žije.

Nejsem první, komu vadí už samotný princip: dosavadní důvěra státu v počestnost podnikatelů, pojištěná možností kontroly, se nahrazuje apriorní nedůvěrou. Náklady nese podezřelý, který si musí koupit (aspoň) tablet, pokladní software, tiskárnu a internet. (Velká gratulace mobilním operátorům!)

Pak je tu nový webový formulář pro anonymní udání podniků, které nevydávají účtenky. V normálních zemích slouží schránky důvěry k upozorňování na násilníky a tyrany. Nevydaná účtenka ale není zločin proti lidské důstojnosti, jen nejmenší možný prohřešek proti hospodářskému uspořádání. Když stát vybízí občany k tomu, aby něco takového anonymně (formulář vůbec nepočítá s možností připojit kontaktní údaje!) nahlašovali, navazuje na praktiky totalitních režimů čtyřicátých a padesátých let, nemilosrdně potírajících šmelinu.

Kdo chce stovky dalších ukázek toho, jak EET rozkližuje společnost, ať se podívá do diskuzí pod facebookovými příspěvky bouřících se nebo zavírajících podnikatelů (hledejte třeba slova „EET končí“). Zastánci EET opakují, že dělník v Kolbence si taky nemůže nakrást a „poctivý člověk se nemá čeho bát“ (což jako obvykle není pravda: i poctivého hospodského mohou okrádat číšníci, kteří před zraky inspektora nalejí známému z vlastní flašky bez účtenky). Odpůrci EET zase míří svůj hněv kromě Babiše i proti Vietnamcům, Romům a uprchlíkům. A zatímco si plebs navzájem škrábe oči z důlků pro očekávaný daňový výnos 4,3 miliardy, Ministerstvo financí stále nepodpořilo návrh Evropské komise, který by velkým společnostem ztížil odlévání zisků a přinutil by je zaplatit v Česku na daních zhruba o šest miliard ročně víc.

Na papíře i do čtečky

3. Ministr financí jedná nevypočítatelně a bezohledně – dokonce když se snaží pomáhat

Průpovídka „když zasedá parlament, nikdo si nemůže být jistý majetkem, ctí ani životem“ mi vždycky přišla stejně primitivní jako povzdychnutí „všichni kradou“. Jenže pak se strůjce EET přiznal, že vůbec netušil, „kolik druhů podnikání tady máme“.

Což je nakonec jediné smysluplné vysvětlení paradoxní hrozby, že se kvůli potírání nezaúčtovaných bezhotovostních plateb budou muset od března napojit do EET i e-shopáci přijímající výhradně bezhotovostní platby. Posíláme pěknou písničku všem českým kapelám prodávajícím svoje empétrojky přes Bandcamp, který jim s implementací výmyslu desetimilionového státečku vyjde jistě vstříc.

Žádné výjimky, vzkazovala vláda měsíce, ani pro e-shopy. OK, e-shopáci se začali připravovat. Jenže pak výjimky ze dne na den přestaly být problém, ministr se jich naopak snaží prosadit na poslední chvíli co nejvíc. Nejen pro e-shopy, ale i pro podnikatele s nízkým obratem, což popírá smysl celé reformy. I proto je na to Babiš zatím sám, a tak hrají tisíce podnikatelů dva a půl měsíce před startem druhé fáze EET loterii: investovat do vybavení a programátorských prací, což jim možná bude nakonec všechno k ničemu a nepůjde to vrátit, nebo dělat mrtvého brouka, a pak zůstat týdny mimo hru? Nakonec je tu vždycky možnost, že jim Babiš na pokladnu přispěje, aby nebyli naštvaní, jako to chtěl udělat v hospodě Pohleď na Havlíčkobrodsku.

Co je tedy po osmi dnech na účtu za EET? Samé trpké věci. Lídři demokratické pravice, kteří zbytky svého renomé vsadili na čísla vycucaná z prstu. Soutěž Česko hledá příživníky, kde jedni outsideři za aktivního pobízení vlády ukazují na druhé outsidery. A dosavadní miláček nespokojených voličů, který se ztrapňuje při kontaktu s ekonomickou realitou.

Kdybych byl Tomio Okamura, nemohl bych si rok před volbami přát víc.

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 87 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2017 22:44, Karel

Teda pane Láďo, podle vaší agresivní reakce jsem si vzpomněl na jeden moudrý článek :

Návyky, které inteligentní lidé podle vědců nedělají

Inteligence je velmi důležitá. Zejména v odborném kontextu může být inteligentní a agilní mysl nejlepší vklad do budoucna. Lidé, kteří jsou méně inteligentní často mají návyky, které mohou být v celé řadě okolností také docela katastrofální, píše deník The Independent.

1. Hloupí lidé obviňují druhé za své vlastní chyby
2. Hloupí lidé musí mít vždy pravdu
3. Hloupí lidé reagují na konflikty hněvem a agresí
4. Hloupí lidé ignorují potřeby a pocity ostatních lidí
5. Hloupí lidé si myslí, že jsou lepší než všichni ostatní

Mě z toho vyšlo, že na vás sedí všech pět bodů a tudíž mi vyšlo, že jste méně inteligentní člověk.

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2016 22:15, Jiří

Já s EET souhlasím, jsem obyčejný zaměstnanec a své vydělané peníze musím zdanit dle platných tabulek. Nikdo se neptá co mě stojí cesta do práce, jaké mám další náklady na to abych mohl pracovat a z daní si nemohu téměř cokoli odečíst, včetně toho co jsem pro práci ani nepoužil a o co bych si snížil daňový základ. Ale taky nemusím shánět zakázky, materiál, starat se o další zaměstnance, které bych živil. Avšak kdo tvoří tu střední třídu, kdo si určuje kolik odvede peněz státu, kdo rozhoduje o tom jak budou žít jeho zaměstnanci a kolik budou brát? Jsou to právě živnostníci (určitě ne všichni) a porovnejte kolik na soc. i zdr. pojištění a daních odvedou zaměstnanci a kolik živnostníci. Je to veliký nepoměr. Neměli by si žít zaměstnanci lépe, když odvedou státu několikanásobně víc než živnostníci? Vím jenom zlomek toho co si můj zaměstnavatel-živnostník dá do nákladů a kolik nepřizná z tržeb, aby si snížil daně. Já musím mlčet a každý den jen poklonkovat a bát se, abych se mu neznelíbil a on mě na hodinu nevyhodil, protože on chtěl. EET se zaměřuje pouze na tržby, ale ne na náklady, na to by měly být častější kontroly a ušetřilo by se na daních mnohem více. Copak když ukradnu v obchodě housku je to zlodějina, ale když dám do podnikání faktury, které jsem pro podnikání nepoužil a díky tomu odvedu státu o tisícovku ( 5 000,- Kč, 10 000,- Kč....atd) to snad není zlodějina? Odpovězte si sami páni živnostníci.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (87 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

EET definitivně končí, rozhodla vláda

9. 3. 2022 | Petr Kučera | 9 komentářů

EET definitivně končí, rozhodla vláda

Podnikatelé se už nebudou muset znovu zapojit do elektronické evidence tržeb (EET), jejímž původním cílem bylo omezit daňové úniky. Koaliční vláda ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů... celý článek

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

8. 1. 2022 | Petr Kučera | 117 komentářů

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Co chystá koalice ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsané programové prohlášení.

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

21. 10. 2021 | Jiří Hovorka | 3 komentáře

eKasa od O2 končí kvůli EET. Klienty přebírá konkurence

Služba eKasa operátora O2 k 25. říjnu končí. Přes tři tisíce podnikatelů, kteří tento pokladní systém využívají, přebírá společnost Storyous.

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

28. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 19 komentářů

Z restaurace byl klub. Jasné obcházení EET, potvrdil soud

Když uděláte z restaurace klub, ale ve skutečnosti dál provozujete restauraci, říkáte si o pokutu. Nejvyšší správní soud dnes rozhodl spor mezi celním úřadem a manželi, kteří se přechodem... celý článek

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

27. 11. 2020 | Jiří Hovorka, Ondřej Tůma | 24 komentářů

Odklad, nebo definitivní konec? EET očima expertů

Jak se za čtyři roky fungování osvědčila elektronická evidence tržeb? A má smysl ji za dva roky resuscitovat, nebo spíš zaslouží poslední ránu z milosti?

Partners Financial Services