Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 1. 2012 | 6 komentářů
Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá
Na podání přiznání k dani z nemovitostí zbývají tři týdny, termín i letos končí tradičně na konci ledna.

Přiznání musí podat hlavně lidé, kteří byli v minulém roce zapsáni jako noví vlastníci do katastru nemovitostí.

Kdo na tuto povinnost zapomene, ten automaticky bude muset zaplatit pokutu v minimální výši 500 korun. Přísnější pravidla platí již od roku 2011.

Naopak kdo daňové přiznání ke svému bytu, domu, či pozemku již v minulosti podal a nic výraznějšího se u něj nezměnilo, zatím na daň z nemovitostí myslet nemusí. Ani termín platby se totiž nemění, zůstává konec května.

Může se ale změnit výše daně, pokud tak rozhodla obec, v jejímž katastrálním území nemovitost leží. Konkrétní výši daně pro rok 2012 se lidé tradičně dozvědí v květnu, kdy jim finanční úřady zašlou složenku s aktuální částkou.

Nepříjemné překvapení v podobě dvojnásobné daně v porovnání s rokem 2011 čeká na obyvatele zhruba sta obcí, jejichž úřady nově vyhlásily vyšší než základní sazbu místního koeficientu.

Kdo přiznání podává?

Daňové přiznání se tedy týká jen těch, kteří v minulém roce koupili nemovitost nebo ji například zdědili. Zároveň muselo u nemovitosti v katastru dojít ke změně majitele rovněž v roce 2011.

Tomu, kdo o zápis v katastru požádal ještě v roce 2011, ale dojde k němu až letos, se termín daňového přiznání posouvá. Bude ho muset podat až do tří měsíců od konce měsíce, ve kterém zápis do katastru proběhl.

Do konce ledna musí přiznání podat ale i ti poplatníci, kteří již podali přiznání v některém z předchozích zdaňovacích období, ale změnily se u nich „okolnosti rozhodné pro vyměření daně“. Takovou okolností je například změna počtu vlastněných nemovitostí, změna rozlohy pozemku, kolaudace stavby či dobudování přístavby k rodinnému domu.

Naopak důvodem pro podání nového daňového přiznání není změna koeficientů a sazeb (výše daně), ze kterých se daň z nemovitostí vypočítává.

Kdo v minulém roce prodal svou nemovitost nebo ji přepsal na někoho jiného, ten má ze zákona povinnost to finančnímu úřadu oznámit rovněž do konce ledna.

Pokuta: 500 korun minimálně

Daň z nemovitostí je mezi daněmi ojedinělá tím, že se daňové přiznání nepodává zpětně za minulý rok, ale za rok, ve kterém se podává. Do úterý 31. ledna 2012 se tedy musí podávat přiznání za rok 2012.

I když oficiální termín končí s lednem, přiznání k dani z nemovitostí je možné bez sankce podat ještě o pět pracovních dnů později – tedy nejpozději v úterý 7. února. V tento den už ale musí být přiznání na finančním úřadě, nestačí je pouze odeslat.

Anketa

Daň z nemovitostí je

Pozdější podání už bude s pokutou. Ta činí 0,05 procenta z daňové povinnosti za každý den prodlení, minimálně však 500 korun (a maximálně pět procent daňové povinnosti nebo 300 tisíc korun).

Zaplaťte do konce května

Daň z nemovitostí je potřeba zaplatit do konce května. Pokud její výše přesáhne hranici 5 000 korun, je možné ji rozdělit na poloviny a druhou uhradit do konce listopadu.

Odlišný termín platí pouze u poplatníků provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb. Ti daň platí ve dvou stejných splátkách. První je třeba uhradit do konce srpna, druhou opět do konce listopadu.

Sankcí za pozdní platbu jsou úroky z prodlení. Momentální roční sazba úroků z prodlení činí 14,75 procenta.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2012 11:08, Pavel

Čekal jsem na pád komunismu.Nebyl to pád, ale fraška a předání moci ještě větším zlodějům a gaunerům.Nyní čekám na pád zlodějů současných, mnohem orších, a doufám,že se dočkám.Ale chci věřit tomu, že už to nebude žádný samet.Ale že konečně ti co to způsobili si zaslouží pořádně tvrdou odměnu.A rozhodně v tomto názoru nejsem sám.Je to 70% národa.Zbytek života bych jim vyčlenil v kriminále ale pěkně drsném.

+23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daň z nemovitosti

15. 1. 2012 | redakce Peníze.CZ

Daň z nemovitosti

To, že se v našem komiksu daně objevují poněkolikáté, ještě neznamená, že je s nimi nějaká sranda!

Za zpožděné daňové přiznání penále. Až tři sta tisíc

12. 1. 2012 | Petra Dlouhá | 18 komentářů

Za zpožděné daňové přiznání penále. Až tři sta tisíc

Nejenom, že po vás stát chce, abyste řádně platili nemalé daně. Potřebuje vám při tom taky dát najevo, kdo je tu pán, že vy jste tu pro něj, ne on pro vás. Když uděláte chybu, pěkně... celý článek

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

10. 1. 2012 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Vyšší daně? Ano, ale víme k čemu?

Ministr Kalousek v neděli varoval před nutností omezovat výdaje a zvyšovat daně. V dnešní ekonomické situaci je to pochopitelný krok a každý rozumný politik ho jistě podpoří. Teoreticky... celý článek

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

7. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 16 komentářů

Štve vás zvyšování daní? Kouzelný letáček to spraví

Ještě že ten nápad dostal Nečas, a ne Jakeš: stačilo totiž letáčkem vysvětlit perestrojku a komunisté by vládli dodnes. Blbost? Ano. Fantasmagorie? Bohužel ne.

Reality show: Daně. Kolik z peněz vydělaných na nemovitostech vám vezme stát

7. 9. 2011 | Daniel Kotula | 19 komentářů

Reality show: Daně. Kolik z peněz vydělaných na nemovitostech vám vezme stát

Berňák číhá všude, investování do nemovitostí není výjimkou. Převod nemovitosti, její dlouhodobé držení, výnos z nájmu, prodej se ziskem – vše podléhá zdanění. Základní orientace v... celý článek

Partners Financial Services