Bankovní účet bez poplatků? Existuje!

Bankovní účet bez poplatků? Existuje!
I českým finančním trhem lze proplouvat bez vydané koruny za správu peněz. Není to zrovna nejjednodušší, ale je to rozhodně možné. Chcete spravovat bankovní konto, platit kartou a vybírat hotovost zcela zdarma?

Následující řádky nejsou určeny pro ty klienty bank, kteří jsou z principu nepřáteli kombinování produktů. Tento návod na zřízení účtu bez jakýchkoliv poplatků totiž stojí právě na kombinaci hned několika různých instrumentů.

Zadání: hledáme účet pro klienta, kterému každý měsíc chodí jedna či více mezd, platí 5 trvalých a 5 jednorázových příkazů k úhradě a potřebuje libovolněkrát platit kartou za zboží, případně vybírat hotovost. Jde mu o to, aby za tyto služby nezaplatil bankám ani korunu, tzn. žádné skryté platby typu poplatek za účetní položku, za provedení služby, za odeslání výpisu, za internetbanking, měsíční paušál atd. Klient prostě nechce platit vůbec nic.

Potřebujeme ING Konto

Prvním pilířem je vlastnictví ING Konta (profil, názory). Je to hybridní produkt, který sama ING Banka (profil, názory) i přes jeho název označuje jako spořící účet. Není však klasickým spořícím účtem a není ani klasickým bankovním kontem. Mezi jeho téměř ohromující přednosti však patří poplatková politika. Pokud se klient obejde bez papírových výpisů z účtu, resp. pokud mu stačí výpis jen jednou do roka, zřízení, vedení a zrušení účtu stejně tak jako veškeré transakce na účtu a roční zasílání výpisů je zdarma. Fyzická osoba přitom smí mít založen libovolný počet ING Kont.
Dalším plusem je úroková míra. Pokud máte na účtu méně než 10 000 Kč, činí 0 %. Pokud však výše prostředků dosahuje 10 000 Kč a více, dosáhne na dnešní dobu na hezkých 1,6 %. Dodejme, že ING Konto je jakýmsi spořícím účtem, avšak bez výpovědní lhůty. S penězi tedy můžete disponovat ihned. Všechna vaše ING Konta můžete ovládat přes internet, telefonicky nebo osobně.

Peníze z ING Konta je ovšem možno zasílat pouze na tři klientem předdefinované účty. Při založení ING Konta, případně i později podáním příslušného tiskopisu na pobočku či zasláním poštou na centrálu, klient uvede čísla tří účtů, na která pak může libovolně posílat své prostředky z ING Konta. A to buď jednorázovým či trvalým příkazem nebo povolením inkasa z účtu (na účet). Předdefinovaná konta lze podáním příslušného tiskopisu libovolně rušit či měnit.

Kombinujme poprvé: příkazy k úhradě

V tuto chvíli nastává čas pro první kombinaci. Protože modelový klient potřebuje provést měsíčně pět trvalých a pět jednorázových příkazů k úhradě, musí si založit 5 ING Kont. Předdefinovaným kontem jednoho ING Konta totiž může být i jiné ING Konto. Na ING Konto č. 1 si tedy klient nechá posílat veškeré příjmy (mzdy, přeplatky,… cokoliv). K ING Kontu č.1 uvede jako tři předdefinované účty ING Konta č. 2, 3 a 4, na které bude přeposílat část svých financí podle potřeby. Z ING Konta č. 2 bude dále přeposílat část prostředků na ING Konto č. 5, které bude uvedeno jako jedno ze tří předdefinovaných účtů k ING Kontu č. 2.
Na ING Kontu č. 1 tedy nezbude žádný volný předdefinovaný účet, na kontu č. 2 však již dva volné příkazy k úhradě zůstávají a na ING Kontech 3, 4 a 5 zbude po třech volných příkazech k úhradě. Sečteno a podtrženo 3 x 3 + 2 = 11 možných příkazů k úhradě měsíčně, s tím už si průměrný klient vystačí.

"Ušetřit" prostor pro další platební příkazy je možné také využitím SIPO platby, stačí uvést kontaktní číslo SIPO jako jeden z předdefinovaných účtů. Celá operace je také zdarma.

Jaký předdefinovaný účet klient uvede, je pouze na něm. Banka nezjišťuje, komu vámi uvedené účty patří. Pokud tedy uvedete čísla účtů, na které platíte vaše pravidelné či jednorázové platby (vodárna, plynárna, energetika, nájem, hypotéka, spoření, úvěry, pojištění, alimenty, televize apod.), tak jak je popsáno výše, vše proběhne v rámci pravidel stanovených ING Bankou.

Kombinujme podruhé: platební karta

Co se týče placení za zboží a služby v obchodech, řešením může být kreditní karta, např. Kredit+ Visa Electron (profil, názory) nebo Kredit+ Visa Classic Partner (profil, názory) České spořitelny (profil, názory). Záleží však na četnosti jejího používání a výši placených částek. Aby vás kreditní karta nestála ani korunu, musíte se řídit následujícími postupy: pokud to lze, plaťte kreditní kartou. Karta nabízí tzv. bezúročné období, využijte jej na maximum. Splaťte veškeré své dluhy těsně před koncem lhůty splatnosti v rámci tohoto období. Veškeré bezhotovostní platby kreditní kartou, stejně tak jako obraty na kartovém účtu a měsíční výpisy, které vám přijdou poštou domů, jsou zdarma.

Proč platit kartou co nejvíce? Česká spořitelna zařazuje automaticky držitele jejích karet do tzv. bonusového programu, v jehož rámci nabízí mj. i možnost uhradit poplatek za vedení karty nasbíranými body.
Jeden bod lze získat za platbu či výběr v hodnotě 20 Kč. Karta Kredit+ Visa Elektron stojí ročně 120 Kč, karta Kredit+ Visa Classic Partner 300 Kč. Spořitelna nabízí možnost vykoupení poplatku první z karet za 1 500 bodů, druhé za 3 450 bodů. V zásadě lze konstatovat, že pokud ročně otočíte na kartě v prvním případě minimálně 30 000 Kč (měsíčně 2 500 Kč) a ve druhém 69 000 Kč (měsíčně 5 750 Kč) a splácíte vždy vše a na čas, máte kartu zcela zdarma. Díky různým nepravidelným akcím se navíc body někdy načítají rychleji, případně je rovnou odpouštěn poplatek, např. za první rok používání. Pro srovnání doplňme, že nutnost placení poplatku za vedení kreditní karty je možno obdobnými nabídkami obejít i u jiných bank.

Kombinujme potřetí: hotovost

Poslední nutností průměrného klienta bank je potřeba dostat do ruky každý měsíc určitou finanční hotovost. Začnu zdánlivě nelogicky, zato jednoduše. Pokud oželíte 4 Kč za výběr z bankomatu, postačí vám již zmíněné kreditky České spořitelny. Tuto sumu zaplatíte samozřejmě jen za výběr z bankomatů České spořitelny. Z ostatních je to tak drahé, že nemá cenu se tomu více věnovat.
Menší potíž je dále v tom, že na zmíněné výběry z bankomatu se nevztahuje tzv. bezúročné období. Je třeba si uvědomit, že kreditní karta je úvěrový produkt se všemi svými nedostatky ve formě poplatků a úroků. Výběr hotovosti tzv. do mínusu by se vám tedy řádně prodražil. Pokud tedy potřebujete jen výběr peněz, kterými disponujete v danou chvíli na svém ING Kontu, stačí např. dva dny předem odeslat takovou částku peněz, kterou hodláte vybrat z bankomatu, z ING Konta na účet kreditní karty. A následně vybrat hotovost kartou. A je po problémech. Pak vás celá záležitost vyjde na 4 Kč.

Abych však nezůstal nic dlužen slibu o absolutní beznákladovosti vašeho bankovního života, doporučuji klientům, kteří nehodlají bankám vkládat do chřtánu ani 4 Kč za každý výběr z bankomatu, pořízení Vkladní knížky Poštovní spořitelny. Založení vkladní knížky a hotovostní výběry na poště (kterých máme v republice stále pár tisíc) do 10 000 Kč denně jsou zdarma. Při poukazu peněz z vašeho ING Konta na vkladní knížku však musíte počítat se 14denním zpožděním. Tuto prodlevu způsobuje nutnost vytištění poukázky, která vám přijde do schránky a vy si následně necháte připsat na poště došlou hotovost na vkladní knížku.

Pro někoho bude úspora stovky nebo dvou měsíčně podle uvedeného postupu znít směsně či hloupě, už vzhledem k relativní složitosti procedury správy vašich soukromých financí. Kdyby však něco podobného udělala třeba čtvrtina klientů bank, přineslo by to zajímavé výsledky. Měsíční poplatek za vedení ve výši např. 150 Kč násobený 12 měsíci a půl miliónem klientů už udělá téměř jednu miliardu korun.
Je docela dobře možné, že banky (hlavně ING) začnou zavádět omezení, která budou uvedeným praktikám bránit. Ovšem také se může stát, že třeba ING Banka zruší povinnost uvádět předdefinované účty k ING Kontu, což dnes odůvodňuje větší bezpečností financí klientů, a těch 500 000 zákazníků opravdu získá.

Co si myslíte o našem "návodu"? Připadá vám užitečný, nebo naopak příliš složitý, který za takovou námahu nestojí? Máte nějakou jinou fintu, jak ušetřit na poplatcích? 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 58 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2005 8:22, Karel Doležal

K ING kontu máte přístup pomocí internetového bankovnictví.

Zobrazit celé vlákno

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 9. 2005 12:02, Kate

Víte, kdyby to bylo malinko jednoduší, tak by to snad stálo za to. Taky mám obavu, že se o tom moc lidiček nedoví, nevím jak široký okruh čtenářů mají tyto stránky.

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (58 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ptejte se Tomáše Prouzy!

30. 8. 2005 | Jiří Šedivý

Ptejte se Tomáše Prouzy!

Bývalý ředitel Peníze.CZ a nyní náměstek ministra financí Tomáš Prouza jde po krku bankám a stavebním spořitelnám, chystá se na pojišťovny, mění zaběhnuté koleje státní regulace na... celý článek

Ministerská lupa nad čtenářskou bankovní reformou

16. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ

Ministerská lupa nad čtenářskou bankovní reformou

Návrh Ministerstva financí na změnu podmínek v bankovním sektoru nezůstal námi ani našimi čtenáři nepovšimnut. Vašich názorů a připomínek na to, co vás pálí a jak byste to řešili, se... celý článek

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

4. 8. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zrušení účtu zdarma? Ne tak docela

Rušení poplatku za zrušení účtu patří nyní mezi nejviditelnější nástroje, kterým na sebe banky upozorňují. Jde jen o líbivé gesto konkurenčního boje? Opravdu při vystoupení z dané banky... celý článek

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

28. 7. 2005 | Eva Marzini

Bankovnictví zadarmo, ale pouze on-line

Na česko-německém pohraničí začala nabízet bankovní služby českým občanům německá spořitelna Kreissparkasse Loebau-Zittau. Na území ČR nemá pobočky, využít ji tak můžeme prakticky jen... celý článek

Komu škodí české banky?

21. 7. 2005 | Jiří Šedivý

Komu škodí české banky?

Jsou české banky tím líným mastodontem, který ubíjí domácí hospodářství, bankovní sektor a neumí si vydělat "ani na chleba"? Nebo jsou několikamiliardové zisky předmětem obyčejné závisti?... celý článek

Partners Financial Services