Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 20. 10. 2010
Světové trhy hlásí mírný optimismus. Pražskou burzu táhne dolů ČEZ
Na konci minulého týdne vládla na světových trzích optimistická nálada. Naopak pražská burza značně oslabila. Zasloužily se o to především akcie energetického koncernu ČEZ, které si kvůli diskuzím o emisních povolenkách odepsaly 7%.

Konec minulého týdne byl bohatý na nové statistiky. Těch ale přišlo tolik, že se v nich investoři ani nestačili zorientovat. A po pravdě řečeno, neřekly nic nového. Evropská i americká spotřebitelská inflace se drží těsně nad nulou a maloobchodní tržby v Americe nepatrně rostou. Veškerá pozornost byla proto upřena na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) B. Bernankeho. Od něho se očekávalo, že konečně rozlouskne, jak to bude s americkou měnovou politikou. Investorům totiž zamotala hlavu nová viceprezidentka americké centrální banky J. Yellen, která uvedla, že vidí nebezpečí nízkých sazeb ve vztahu k vytvoření možných bublin. Přesvědčení investorů o uvolnění americké měnové politiky bylo tím pádem na začátku týdne nahlodáno.

Nejdůležitějším poselstvím projevu Bernankeho bylo potvrzení možnosti uvolnění měnové politiky. Šéf americké centrální banky poukázal také na riziko deflace. To je další argument pro akci ze strany americké centrální banky. Poselství projevu tak bylo ještě jasnější, než investoři doufali. Příslib uvolnění měnové politiky v Americe přinesl na konci týdne na finanční trhy optimismus.

Světové akciové trhy

Většina hlavních světových akciových indexů v minulém týdnu rostla. Dařilo se hlavně americkým akcií, které táhne nahoru vidina brzkého uvolnění americké měnové politiky. Hospodářské výsledky vyzněly neutrálně až mírně pozitivně, což také váhavě podpořilo dobrou náladu. Největší ztráty si naopak odepsal pražský index PX. Panevropský index DJ STOXX 600 se pohybuje těsně nad hladinou 263 bodů.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX odepsal 1,7 %. A to navzdory obstojné náladě v zahraničí. Pražskou burzou totiž hýbal jediný titul. A sice energetická společnost ČEZ. Její akcie si odepsaly 7 % na základě diskuzí o emisních povolenkách. Vzhledem ke čtvrtinovému zastoupení společnosti ČEZ v indexu PX poklesla společně s akciemi ČEZ celá pražská burza. Propadu nezabránily ani akcie Telefonicy 02, NWRči Komerční banky, které si připsaly mezi jedním a dvěma procenty.

SPAD

Skupina AAA Auto prodala od ledna do září 29 617 ojetých vozů, což je o 2,6 % více než ve stejném období loni. Ve třetím čtvrtletí rostly prodeje o 15 % na 10 777 vozů. Tato zpráva s cenou akcie vůbec nehnula. Akcie AAA Auto jsou už několik měsíců uzavřeny mezi 17 a 18 Kč. V následujícím měsíci nevidíme žádný impuls, který by je dokázal z tohoto pásma vytrhnout. Likvidita tohoto titulu je navíc v podstatě mizivá.

Akcie ČEZ si v minulém týdnu odepsaly 7 %. Směrem dolů je poslaly nepříznivé zprávy ohledně možného odložení dostavby Temelína a odebrání bezplatných emisních povolenek. Vláda totiž oznámila, že hodlá společnosti ČEZ odebrat emisní povolenky, které společnost společně s teplárenskými společnostmi získala zdarma. Vláda nově plánuje povolenky prodat a výnos použít na zmírnění zdražení elektřiny v příštích dvou letech. Dopad změn v přidělování povolenek na hospodaření společnosti je jednoznačně negativní, nicméně nejsou známy detaily nového systému, takže přesné vyčíslení není možné. Pravděpodobnou variantou je částečné zpoplatnění povolenek.

 

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

13. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Investoři se odhodlávají k riskantnějším krokům

Minulý týden byl na finančních trzích poněkud hektický. Negativní zprávy o situaci některých evropských ekonomik a chmurné statistiky z amerického trhu práce měly ale opačný efekt,... celý článek

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

6. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích: Čína drží světovou ekonomiku nad vodou!

Statistiky na finančních trzích jsou stále smíšené, a to především kvůli zvýšené nezaměstnanosti v eurozóně. Úspěchy čínského hospodářství však přinášejí naděje a slušné vyhlídky i... celý článek

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

29. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

Situace na trzích zůstává nejasná. Ze smíšených zpráv z USA si tentokrát investoři vybrali ty dobré.

Situace na trzích zůstává nejasná

22. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích zůstává nejasná

Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

Po pesimistickém začátku se nesla druhá polovina minulého týdne na akciových trzích v optimističtějším duchu. Sílí však obavy, že zpomalující se ekonomické oživení ve světě už dolehlo... celý článek

Partners Financial Services