Štěpán Pírko: Centrální banky ovládají peníze světa

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 18. 10. 2010 | 3 komentáře
Štěpán Pírko: Centrální banky ovládají peníze světa
Cenová stabilita je nežádoucí. Pokud nebude inflace, celý systém se zhroutí, a proto centrální banky doslova lijí peníze na trh. Nedůvěra ve finanční systém je jedním z motivů k nákupu zlata. Lidé si moc dobře uvědomují, že jeho hodnota je už stovky let stabilní, říká Štěpán Pírko z firmy Colosseum, nabízející investiční služby.

Září na burzách "přepsalo" burzovní almanach a patřilo k nejlepším obchodním měsícům za poslední desítky let. Index S&P 500 přidal 9 procent. Kde se po prázdninách vzalo tolik dobré nálady?
Štěpán Pírko (ŠP): Zcela zásadní vliv má činnost centrálních bank. Ty podporují trhy tím, že stále nakupují státní dluhopisy a další aktiva. Investoři, kteří prodejem těchto investic získají od centrálních bank peníze, je pak nalévají do dalších aktiv – akcií, komodit nebo nemovitostí. Dá se říci, že centrální banky touto činností podporují ceny všech investic.

Na konci srpna (27.) se na zasedání Federal Reserve v Jackson Hole stalo něco, co považuji za zlomovou událost pro aktuální dění na burzách. Zasedání se zúčastnili i šéfové dalších světových centrálních bank. Podle mě byly právě zde položeny základy pro zářijový růst.

Vývoj amerických akcií sledujte zde.

Důležité je nepřehlédnout dvě skutečnosti. Zaprvé, nejmocnější centrální banky postupují koordinovaně. To je obrovská síla, bez nadsázky tyto instituce fakticky ovládají všechny peníze na světě. Když budou chtít, trhy budou růst, když budou chtít, trhy budou padat. Zadruhé, centrální bankéři již svoji podporu trhům sdělují zcela otevřeně. Nikdo nehovoří o cenové stabilitě, boji s inflací. Cenová stabilita je nežádoucí. Pokud nebude inflace, celý systém se zhroutí.

Proto centrální bankéři lijí peníze na trhy. Například šéf Fedu prohlásil, že lití peněz na trhy zvyšuje bohatství obyvatel, protože udržuje ceny aktiv výše, než by byly bez toho. To je z úst centrálního bankéře neslýchané prohlášení. Podobně šokující byla odpověď představitele Bank of England při nedávném dotazu novináře, zda příliš nízké sazby nepoškozují lidi, kteří spoří. Bankéř odvětil, že lidé by neměli spořit, ale utrácet, aby podpořili ekonomiku.

Na posledním zasedání Fedu zaznělo, že je inflace příliš nízká. Od instituce, jejímž hlavním cílem je boj s inflací. Tyto signály nelze ignorovat. Centrální banky mluví o tom, že svou činností podporují ekonomiku a bojují s krizí. Ve skutečnosti je jejich cíl jiný – zničit inflací dluhy. To však nemohou říci lidem. Je jasné, že když zcela bez nákladů mohou vytvořit peněz, kolik chtějí, že se jimjejich cíl časem podaří splnit.

Vydrží tedy tato podporovaná býčí nálada do konce roku, eventuálně i do úvodu roku příštího?
ŠP: Výše popsaný proces není na pár týdnů, ani pár měsíců.

Jaká jsou největší rizika pro současnou "rally"?
ŠP: Jelikož růst je živen penězi centrálních bank, je přirozeně největší hrozbou, že centrální banky kohoutky zastaví nebo přivřou. To by mohlo nastat při překvapivě prudkém zvednutí inflačních čísel, zejména cen producentů, které předbíhají ceny spotřebitelské.

Jak intenzivně by podle vás měl investor sledovat aktivity zasvěcených, tzv. insiderů? V poslední době se rojí především zprávy, že intenzivně prodávají.
ŠP:
Postoj insiderů měl podle mého názoru mnohem větší vypovídací schopnost v minulosti než nyní. Trhy byly svobodnější a cena akcie více odrážela skutečné fundamenty. Nyní jsou trhy výrazně manipulované centrálními bankami. Když budou kohoutky centrálních bank otevřené, bude růst akcie i krachujícího podniku. Když budou zavřené, bude padat akcie i té nejlepší firmy. Insider vidí skvěle svůj podnik, docela dobře svůj obor, ale již méně sleduje aktuální politiku centrálních bank a náladu na finančních trzích. Vidí skvěle svůj strom, ale méně vidí celý les. Proto nemusí mít sledování chování insiderů významnou predikční schopnost.

Růst také provázejí malé objemy obchodů. Pražská burza této nevalné statistice "kraluje". Je růst akcií bez podpory objemů udržitelný?
ŠP:Burza v Praze se vyvíjí značně podle nálady ve světě, proto nejsou nízké objemy obchodů v Česku nijak směrodatné. Přes léto jsou objemy obchodů na akciových i jiných burzách vždy nižší. Obvykle se uvádí, že růst při nízkých objemech je nezdravý a dlouho nevydrží. V našich výzkumech se toto pravidlo nepodařilo prokázat. Naopak se často stává, že se růst za extrémních objemů vyskytuje blízko vrcholu cen.

Vývoj českých akcií sledujte zde.

Nemine den, aby se nenapsalo o zlatě. Láme jeden rekord za druhým. Je podle vás růst ceny zlata sázkou investorů na budoucí inflaci, nebo jde jen o strach z dalšího vývoje ekonomiky?
ŠP:
Motivací k nákupu zlata je více. Na prvním místě je určitě obava z toho, že centrální banky nedokáží uhlídat hodnotu peněz. A tato obava je zcela oprávněná. Od roku 2000, kdy zkolabovaly akcie, centrální banky neustále bojují s hrozbou deflace, tedy poklesu cen. Jaká od té doby byla inflace? V Čechách 31 procent! Ve Spojených státech podobně. To jsou oficiální čísla ze statistických úřadů. Peníze za necelých 10 let ztratily třetinu hodnoty. Pro představu, vašich 100 tisíc v tomto případě má již hodnotu necelých 70. Myslíte, že má dlouhodobě smysl vytvářet úspory v penězích? Za posledních 100 let ztratily peníze více než 95 procent své hodnoty. Hodnota zlata (tedy ceny zboží nebo služeb vyjádřených v uncích zlata, nikoli v penězích) je stabilní již stovky let.

Vývoj ceny zlata sledujte zde.

Dalším motivem k držbě zlata je nedůvěra ve finanční systém. Banky a další finanční instituce mohou být mnohem méně stabilní, než si většina lidí připouští. Zlato není ničí závazek, peníze ano. To je podstatný rozdíl, který lidé postupně objevují.

Investujte sám do zlata?
ŠP: Ano, již řadu let. Nákup zlata považuji spíše za ochranu svých úspor před znehodnocením než za spekulativní investici, na které chci pohádkově zbohatnout. I když existují možnosti, jak nakupovat zlato s pákovým efektem a zisky násobit, držím se při zemi. To mi umožňuje ustát výkyvy trhu, které jsou občas značné. Aktuálně držím zlato v rámci investičního programu INVEST Premium, který spravuji a ve kterém mám uloženu podstatnou část svých finančních prostředků. V rámci portfolia je nakoupeno zlato jak "pasivně", tedy dlouhodobě a bez pákového efektu, tak "aktivně", tedy v rámci obchodních strategií používaných ke správě portfolia. V rámci této aktivní složky portfolia občas zlato vlastním, občas ho prodám, není vyloučena ani spekulace na pokles při výjimečných situacích, zatímco v rámci pasivní složky ho vlastním stále.

Zbytek článku si přečtete na investičniweb.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace zahubí vaše úspory

7. 10. 2010 | Ondřej Záruba | 19 komentářů

Inflace zahubí vaše úspory

Nad Českou republikou letí mrak, který je tak hrozivý, že zahubí obrovskou část úspor domácností. A až udeří, tak si mnozí budou přát, aby se vrátila raději místo něj hospodářská recese. celý článek

Co byste měli vědět, pokud chcete obchodovat s měnami (4)

7. 10. 2010 | redakce Peníze.CZ

Co byste měli vědět, pokud chcete obchodovat s měnami (4)

Vašima očima a ušima, kterými budete vnímat svět tradingu, bude nejspíše vaše obchodní platforma. Čemu byste tedy měli věnovat pozornost a jaké funkce vám mohou skutečně při vašem obchodování... celý článek

Přišel čas fondů životního cyklu?

5. 10. 2010 | František Mašek | 13 komentářů

Přišel čas fondů životního cyklu?

Zatímco v zahraničí jsou fondy životního cyklu oblíbeným způsobem, jak investovat na důchod, v Česku nejsou podobné dlouhodobé investice příliš populární. Ztráty během krize jim navíc... celý článek

Zlato – bublina, nebo velká příležitost?

14. 9. 2010 | Arsen Lazarevič | 3 komentáře

Zlato – bublina, nebo velká příležitost?

Ceny zlata rostou jako z vody. Investoři by si ovšem měli dát velký pozor na případnou povodeň.

Rozvíjející se versus vyspělé trhy: Kam dlouhodobě investovat peníze?

7. 9. 2010 | Martin Exner | 3 komentáře

Rozvíjející se versus vyspělé trhy: Kam dlouhodobě investovat peníze?

Při současném trendu, kdy se drobní investoři snaží hlavně neprodělat, je možnost rozložení portfolia do více regionů vítanou příležitostí pro diverzifikaci. Podívejte se, jak doporučují... celý článek

Partners Financial Services