Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 29. 9. 2010 | 1 komentář
Ani Fed nedal jasný signál, kudy se mohou trhy dál ubírat
Situace na trzích zůstává nejasná. Ze smíšených zpráv z USA si tentokrát investoři vybrali ty dobré.

Zasedání americké centrální banky Fed nedalo finančním trhům jasnou zprávu, a tak byly klíčové nové statistiky. Uplynulý týden přišly vcelku dobré zprávy z Evropy. Německý index podnikatelského klimatu IFO za září překvapivě stoupl na 106,8 bodů. Investoři se rádi chytili naděje, že evropská ekonomika na tom nebude až zas tak špatně, a hýřili optimismem. To se projevilo v růstu na akciových trzích.

Zprávy z Ameriky byly smíšené, ale větší pozornosti se dostalo těm dobrým, které přinesl nemovitostní trh. Výstavba nových domů za srpen stejně jako stavební povolení vzrostly více, než se čekalo. To znamená, že realitní trh si už v srpnu dokázal poradit i bez daňových úlev, které již vypršely. To byla dobrá zpráva, která opět investory povzbudila k nákupu akcií. Naopak objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA v srpnu poklesly víc, než se čekalo, ale těch si nikdo příliš nevšímal.

Světové akciové trhy

Světové akciové trhyse v minulém týdnu povětšinou držely kolem nuly, případně mírně rostly. Pohyby sledovaných akciových indexů se v týdenním porovnání drží v pásmu minus 1 % až plus 2 %.

Zajímavé skoky předvedl japonský akciový index NIKKEI 225. Ten reagoval na spekulace, že jedna intervence proti silnému jenu nestačila a Japonsko se chystá zasáhnout podruhé. Takové zvěsti nahrály akciím japonských exportérů. Pro japonské firmy by slabší jen znamenal, že jejich výrobky budou na zahraničních trzích relativně levnější, a vyhlídky vyšších prodejů vyhnaly ceny akcií nahoru. Euforie ale netrvala dlouho. Ve chvíli, kdy se investoři potvrzení intervence nedočkali, prodávali japonské akcie s větší vervou než předtím. Japonský akciový index NIKEEI 225 tak nakonec po výkyvech oběma směry zakončil týden beze změny. Očekáváme, že vysoká volatilita bude na japonských finančních trzích přetrvávat, dokud se neuklidní situace ohledně možných intervencí japonské centrální banky na devizovém trhu.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PXpřipsal titěrných 0,4 %. Dařilo se především volatilním titulům, které vytěžily maximum z toho malého semínka dobré nálady, které přelétlo nad světovými akciovými trhy. Nejziskovějším titulem (7,5 %) byla developerské společnost Orco. V pozadí však nestály žádné nové zprávy, akcie pouze korigovaly pokles z minulého týdne. Akcie této společnosti se pohybují jako na houpačce už několik týdnů. Dařilo se i televizní společnosti CMEa Erste Bank.

SPAD

Pražská burza nám minulý týden nepřichystala žádné nové zprávy, které by měnily výhled pro jednotlivé akciové tituly.

Akcie společnosti ČEZsi minulý týden odepsaly 2 %. V pozadí nestály žádné zásadní zprávy. Výhled pro hospodaření společnosti zůstává stejný. Zisk společnosti ČEZ se totiž odvíjí od cen elektřiny. Díky oživení globálních ekonomik v první polovině tohoto roku očekáváme opětovný růst cen elektrické energie i její spotřeby. To se s určitým zpožděním projeví i ve výkazech společnosti ČEZ, kterou čeká návrat k růstu zisku v roce 2011.

Akcie NWRsi minulý týden připsaly necelá 2 %. Přiřadily se tak k dalším volatilním titulům, které citlivě reagují na náladu ve světě. V příštích týdnech očekáváme, že obavy o další osud světových ekonomik stáhnou akciové trhy dolů. Akcie NWR proto nebudou výjimkou a poklesnou až ke hladině 200 Kč.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Situace na trzích zůstává nejasná

22. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Situace na trzích zůstává nejasná

Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

Po pesimistickém začátku se nesla druhá polovina minulého týdne na akciových trzích v optimističtějším duchu. Sílí však obavy, že zpomalující se ekonomické oživení ve světě už dolehlo... celý článek

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

8. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Na finančních trzích roste napětí

1. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na finančních trzích roste napětí

Světové akciové trhy minulý týden padaly. Chmury investorů nerozptýlil ani mírně vyšší růst hrubého domácího produktu USA, než se čekalo.

Partners Financial Services