Situace na trzích zůstává nejasná

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 9. 2010
Situace na trzích zůstává nejasná
Akcie i další finanční trhy dál hledají směr, kterým se budou ubírat. Předstihové indikátory, vypovídající o budoucím vývoji ekonomiky, přitom nevěstí nic dobrého.

Statistiky minulého týdne dopadly na první pohled smíšeně. Skvělá čísla přišla z Číny. Nečekaně vyskočila tamější průmyslová výroba, maloobchodní tržby i inflace. To ukazuje, že čínská ekonomika jede na plný plyn, a to je dobrá zpráva pro celou světovou ekonomiku. Vcelku obstojné zprávy přišly i z Ameriky, kde spotřebitelské ceny za srpen meziměsíčně vzrostly dle očekávání.

Horší už to bylo s německým indikátorem ZEW. Ten se propadl víc, než se čekalo. Navíc klesá už pět měsíců v řadě. Americký indikátor nedopadl o moc lépe. Michiganský index spotřebitelského sentimentu za září klesl na 66,6 bodů, zatímco se počítalo se 70 body. Tyto zprávy utlumily optimismus investorů.

Statistiky sice neukázaly minulý týden finančním trhům jasný směr, ale zato vykreslily jasný obrázek světové ekonomiky. Indikátory mluvící o minulosti jsou celkem dobré. Jenže předstihové indikátory jsou vyloženě špatné. A právě předstihové indikátory vypovídají o tom, jak se ekonomice povede v budoucnu. Čísla minulého týdne tedy poukazují na budoucí zhoršení ekonomické situace.

Světové akciové trhy

Světové akciové trhy v minulém týdnu spíše klesaly, či se držely kolem nuly. Pohyby sledovaných akciových indexů se v týdenním porovnání drží v pásmu minus 2 procenta až plus 0,5 procenta. Výjimkou byl japonský akciový index NIKKEI 225. Japonsko totiž dospělo k závěru, že tamější měna jen je už příliš silná, a zabojovalo intervencí na trhu. Investoři, podle nichž silný jen brzdil japonský průmysl, zajásali a vrhli se na nákup japonských akcií. Japonský akciový index vytěžil z intervence proti silnému jenu zisk 3,3 procenta. Největší ztrátu naopak zaznamenal index PX, který doplatil na silné zastoupení bankovních titulů citlivě reagujících na probouzející se pesimismus na finančních trzích.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PXodepsal 1,7 procenta. Nejztrátovějším titulem (-5,4 procenta) byla developerská společnost Orco. V pozadí však nestály žádné nové zprávy, akcie pouze korigovaly růst předchozích dvou týdnů. Index PX navíc stáhly do červených čísel téměř všechny akcie s velkou vahou v indexu, které reagovaly na špatnou náladu v zahraničí. Jedinou výjimkou byly akcie ČEZ , které si připsaly 1,6 procenta. Ani společnost ČEZ nepřekvapila zásadní zprávou, ale pozornost k tomuto titulu přilákaly spekulace o možném partnerství na dostavbě jaderné elektrárny Temelín.

SPAD

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovensoznámil výplatu hrubé dividendy ve výši 0,95 eura na akcii. Tato částka byla avizována již dříve. Změnily se ale související termíny: Rozhodný den pro výplatu dividendy byl stanoven na 22. října 2010. Vzhledem k době vyrovnání obchodů tak poslední den obchodování s nárokem na dividendu bude 19. říjen. Výplata dividendy byla stanovena na 29. říjen 2010. K časovému posunu oproti původně zveřejněnému předpokladu výplaty dividendy došlo kvůli dodatečnému ověření způsobu jejího zdanění v Lucembursku, kde je společnost registrována. Pro investory se mění pouze zaškrtnuté datum v kalendáři.

V mírném zisku 0,5 procenta se minulý týden udržely akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR. Pomohla jim zpráva mateřské společnosti Philip Morris International. Mateřská společnost totiž oznámila, že navyšuje čtvrtletní dividendu o 10 procent na 0,64 dolaru na akcii. To investory potěšilo a vzbudilo naději, že k navýšení dividendy by v budoucnu mohla přistoupit i dceřiná společnost.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

15. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Býci přetlačili medvědy, pražská burza však ztrácela

Po pesimistickém začátku se nesla druhá polovina minulého týdne na akciových trzích v optimističtějším duchu. Sílí však obavy, že zpomalující se ekonomické oživení ve světě už dolehlo... celý článek

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

8. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Na finančních trzích roste napětí

1. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na finančních trzích roste napětí

Světové akciové trhy minulý týden padaly. Chmury investorů nerozptýlil ani mírně vyšší růst hrubého domácího produktu USA, než se čekalo.

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící... celý článek

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

24. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

Český akciový trh kopíroval dění v zahraničí a oslabil. Nedařilo se akciím ČEZ, jejichž kurz klesl na letošní minimum. K lepšímu výsledku jim nepomohl ani růst cen elektrické energie... celý článek

Partners Financial Services