Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

Kde letos ve světě investic hledat slepičku, která bude snášet zlatá vajíčka? Zeptali jsme se předních ekonomů, analytiků, investorů a podnikatelů.
Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

V letošním roce se klidu na finančních trzích jen tak nedočkáme. Už v tomto týdnu to ostatně naznačil pokles čínské burzy, na který okamžitě zareagovaly i další světové trhy. A tomu, že se v čínských skříních nenajdou žádní další kostlivci, nemůže věřit ani největší optimista. Většinu investorů bude ale asi mnohem víc zajímat, jak si povedou americké akcie, o kterých se už dlouhou dobu tvrdí, že jsou nadhodnocené a že je čeká tvrdý pád. A ve středu pozornosti bude jistě i počínání České národní banky – kdy a jak přestane (a jestli přestane) s oslabováním koruny. Jak moc to následně zahýbe s jejím kurzem, je ve hvězdách, investoři si ale už teď lámou hlavy, jak se proti kurzovému riziku jistit. Nejen v Česku, ale celosvětově platí, že o dění na finančních trzích budou i letos rozhodovat především centrální banky.

I když se v rozbouřených investičních vodách určitě najde spousta zajímavých příležitostí, většina investorů bude letos pravděpodobně zachovávat obezřetnost a do příliš velkých rizik se nepožene. Můžeme tak očekávat přetrvávající zájem o investice do nemovitostí. A zvyšovat se určitě budou i objemy, které Češi posílají do podílových fondů.

Co letos na trzích čekají osobnosti ze světa peněz? Do čeho se podle nich vyplatí v roce 2016 zainvestovat? Jaké oblasti, obory, firmy a trhy bude zajímavé sledovat? A kam by vložili své vlastní peníze?

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
+25
+
-

Zajímavé bude sledovat všechno, horší je správně odhadnout, kde bude možné dobře vydělat. Pro rok 2016 nemám žádnou „tutovku“. Nevidím žádný region nebo odvětví, kterému bych jako celku silně věřil. Myslím, že rok 2016 bude obecně z pohledu výnosů slabší a nezáživný, což bude prostředí ideální pro selektivní výběr jednotlivých akcií.

Mám-li být konkrétní, v Česku se mi například aktuálně líbí Unipetrol a při stávající ceně také ČEZ. Ze zahraničních akcií například Volkswagen, Newmont Mining, Whirlpool nebo Allergan.

Martin Mašát

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Martin Mašát
-31
+
-

Normálně na finančních trzích nemá být nic jisté. Normálně... Teď dvě jistoty máme a plno aktivních investorů na ně hraje.

První je nereálná hodnota koruny, uměle oslabované Českou národní bankou. Ta tak otevírá plno příležitostí pro investory očekávající posílení české měny do jednoho roku. Druhá zajímavá jistota jsou záporné výnosy státních dluhopisů. Kdo věří, že stanou ještě zápornějšími, ten by měl dluhopisy dál držet, ale všichni ostatní vybrat zisky a pryč. Pokud se výnosy nezmění, majitelé těchto dluhopisů za každý den platí úrok ministerstvu financí, ne naopak! Suma sumárum: pryč ze státních dluhopisů, klidně i do běžných účtů a pro delší investice se vyplatí zajištění do koruny (ta pravděpodobně posílí na konci roku či začátkem příštího). 

Do budoucna věřím stejně jako minulý rok dolaru a akciím vyspělých zemí. Infarktové stavy pak budou investorům dál přivádět malé trhy, jako jsou například Čína, či komoditní země jako třeba Rusko. Pro hazardní hráče, milovníky kasin a multimiliardáře je na trhu plno hračiček, jako jsou třeba fyzické komodity, bitcoiny, trading s čímkoliv, kde je zbytečné cokoliv předvídat. To už ovšem není řeč o investování, ale o uspokojení ega.

Aleš Michl

ekonom, poradce ministra financí

Aleš Michl
-29
+
-

Nejlepší investicí pro rok 2016 – a stejně tak i pro další léta – budou děti. Pak dlouho nic. Další v pořadí je pravidelné „spoření do fondů“. Vybírejte takové fondy, u kterých víte, kam vaše peníze směřují. Podívejte se na top deset investic daného fondu a snažte se pochopit filozofii jeho správce. Pokud jí budete věřit, můžete mu svěřit své peníze.

Pavel Drahotský

ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko

Pavel Drahotský
+16
+
-

Vzhledem k nepřirozenému klimatu na kapitálovém trhu, vytvářeném centrálními bankami pomocí dodávání likvidity, osobně preferuji krátkodobé investice. Výjimečně v řádu několika týdnů. Spíše však jen hodin a dnů. Cílem je využívat krátkodobých příležitostí a chránit své finance před dalšími makroekonomickými experimenty v době, kdy nemám čas je sledovat.

Očekávám:

  • Další růst volatility (index VIX)
  • Růst cen vybraných obilovin, například kukuřice
  • pololetí oživení brazilského trhu, zejména bankovnictví
  • 2. pololetí oživení ruského akciového trhu – předpokládám zrušení sankcí
  • Zlato oslabí vůči stříbru (XAU/XAG)

Jaromír Sladkovský

ředitel Raiffeisen investiční společnosti 

Jaromír Sladkovský
-18
+
-

Nejistota a rozkolísanost trhů se z druhé poloviny roku 2015 pravděpodobně přenese i do roku 2016. Akciové trhy jsou z našeho pohledu správně ohodnoceny a některé dokonce podhodnoceny. Celosvětově ekonomická aktivita dál poroste, ale pravděpodobně se bude držet pod dlouhodobým trendem růstu. Bude i nadále pokračovat unikátní situace záporných výnosů na korunových dluhopisech, daná intervencemi ČNB ve prospěch koruny. Nicméně si myslím, že většina z nás, přestože jsou pro nás peníze velmi důležité, se vlastně nechce zabývat vlastními financemi na denní bázi. Chceme se věnovat a věnujeme se v životě jiným věcem, které nám přinášejí větší potěšení. Moje investiční doporučení pro rok 2016 je následující: 

Svěřte se do rukou skutečných odborníků. Pokud jste to ještě neudělali, využijte všechny možnosti, kde nám stát poskytuje nadprůměrný výnos s ohledem na výši rizika – produkty se státní podporou případně slevou na dani. Mějte dostatečnou finanční rezervu na bankovním účtu. V případě investic rozkládejte riziko a nesázejte na jednu kartu. Neočekávejte zázraky, ty se dějí jen v pohádkách. Možná to zní banálně, ale podle mě to vážně není složitější.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
+60
+
-

Investice roku 2016 budou rizikovější a možná i méně výnosnější než v minulých letech. Přesto se vyskytla skvělá příležitost, tedy podle mého názoru. Jedná se o akcie ČEZ. Všechno negativní je o státním podniku už známo (snad). Problémy v Dukovanech jsou dočasné a řeší se. Ukazuje se, že prodej firmy I&C Energo nebyl dobrý nápad, samozřejmě míněno pro ČEZ. Lze se domnívat, že s Babišem v zádech už management nebude dělat tolik nápadně nevýhodných obchodů jako v minulosti. Dividenda se s vysokou pravděpodobností bude blížit ke 40 korunám, což je téměř deset procent hrubého. Lze ji vyplácet i v následujících letech, nerozdělený zisk je v řádu stovek miliard. Tyto peníze sice nejsou na účtu, ale např. „výhodně“ investovány v Bulharsku, Rumunsku a Turecku. Když se v budoucnosti část vrátí akcionářům, jenom dobře. Největším problémem zůstává cena silové elektřiny, která ale věčně padat nebude a v ceně akcie je zohledněna.

Jak se mají k světu akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
+85
+
-

Doporučuji spíš opatrnost. Ocenění většiny tradičních finančních aktiv je poměrně vysoké, stejně tak jako riziko korekce do tohoto roku. Potenciálně velmi nízký výnos by tak za podstoupení tohoto rizika nemusel ani stát. Začátek roku to zatím na trzích jasně ukazuje. Preferuji proto bezpečnější aktiva, která mohou z případné nervozity ještě něco vytěžit, jako jsou například americké státní dluhopisy, které u desetiletých splatností nabízí slušný dvouprocentní výnos s velmi malým rizikem. Z rizikovějších investic se mi zdají zajímaví někteří nízkonákladoví těžaři (uhlí, železná ruda) a stále věřím technologii okolo měny bitcoin, která dál zraje a má za sebou další úspěšný rok. 

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
-17
+
-

Anketa

Od koho byste si nechali radit?

Čeká nás náročných dvanáct měsíců. Půjde do značné míry o to, jestli trhy dokážou ustát zdražování dolaru, lépe řečeno zpřísňování měnové politiky americké centrální banky. V eurozóně a Japonsku budou centrální banky dál rozvolňovat měnové podmínky, dost možná s ještě razantněji než loni. V Číně pravděpodobně dojde k citelnému znehodnocení tamní měny vůči dolaru, což ovšem pomůže zvýšit konkurenceschopnost největší asijské ekonomiky. S růstem Číny se nakonec otřepou i další rozvíjející se země. A s nimi i komodity včetně ropy. Středně- a dlouhodobě tak tyto trhy, stejně jako trhy americké, mají před sebou slibnější vyhlídky než regulacemi rdoušená eurozóna a povážlivě stárnoucí Japonsko.

Čtenář si jistě povšiml, že očekávaný vývoj popisuji dost povšechně. Nerad poskytuji detailní investiční doporučení v několika větách. A doporučuji každému, kdo hodlá investovat prostřednictvím fondu, aby si udělal čas a osobně se setkal s jeho manažerem. Minimálně některé instituce v Česku tu možnost nabízejí. Zvlášť v tak náročném roce, který nás podle všeho čeká, je podstatné svěřit své peníze tomu, kdo trhům opravdu rozumí. A to se nejlépe pozná právě při osobním setkání, prostřednictvím vhodně cílených, s rozmyslem kladených otázek. Stačí dvacet minut. Vybírat fondy podle toho, kdo je řídí, se často vyplatí spíše než výběr podle třídy aktiv nebo geografického regionu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2016 13:24, honza

ČR nemůže více dovazeti než vyveze, takže koruna nepůjde pod 27 Kč, ale spíše na 28 či 29 Kč! ČNB tak nebude Mít žádný problém intervence ukončit.

+92
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 1. 2016 9:01, Josef

Tobisemohlo klidně investovat chudakum

-14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

2. 1. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Do čeho vrazit peníze v roce 2015

Ekonomů, finančních analytiků, podnikatelů a investorů se v pokračování pravidelné ankety ptáme, kam by v letošním roce vložili své peníze. Přečtěte si jejich investiční tipy.

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

3. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

Americké akcie, zlato, dluhopisy, bitcoiny, nebo snad nemovitostní trh? Oslovili jsme přední české finanční analytiky a ekonomické experty, aby vám poradili, kam v roce 2014 investovat... celý článek

Do čeho investovat v roce 2013

2. 1. 2013 | Jan Traxler | 3 komentáře

Do čeho investovat v roce 2013

Dnes navážeme na předvčerejší bilancování a podíváme se, které investice by mohly přinést zajímavý výnos v roce 2013.

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

20. 1. 2012 | Ondřej Tůma | 13 komentářů

Očima expertů: Investice. Kde zbohatnout v roce 2012?

Výhledy na rok 2012 nejsou dobré. Možností k dobrým investicím prý nebude mnoho. Vždy se ale najdou výjimky. Kde bude šance vydělat podle ekonoma Aleše Michla, podnikatele Tomia Okamury,... celý článek

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

5. 12. 2011 | Václav Valášek | 14 komentářů

Skoro všichni střílí mimo! Investiční tipy pro rok 2011, pohled zpět

Konec roku je záminka pro analytiky, aby předvedli svůj ostrovtip. Jak houby po radioaktivním dešti raší investiční doporučení na rok příští. Všechna se ohánějí grafy a čísly, vypadají... celý článek

Partners Financial Services