Akcie Volkswagenu prudce rostou, německá burza hlásí rekord

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 3. 2021
Akcie Volkswagenu prudce rostou, německá burza hlásí rekord

Zdroj: balipadma/Shutterstock

Německá burza hlásí nová maxima.

Akcie automobilky Volkswagen v tomto týdnu vyrostly skoro o třetinu. Jedna z největších automobilek světa se tak po šesti letech vrátila na post nejhodnotnější firmy obchodované na německé burze. Včera s tržní kapitalizací kolem 140 miliard euro předstihla do té doby první softwarovou společnost SAP. Na Teslu, kterou Volkswagen vyzývá na souboj v elektromobilitě, to stále nestačí. Její tržní kapitalizace je kolem 540 miliard euro.

Volkswagen se na post největší německé společnosti, jejíž akcie jsou na burze, vrátil poprvé od doby, kdy se stal hlavním aktérem aféry Dieselgate. Očista se zdá být přímo dokonalá. Novému managementu se podařilo investorskou veřejnost přesvědčit, že sázka na elektromobilitu dává smysl.

Srovnejte si to s námi

Vedení Volkswagenu naposledy v úterý na výroční konferenci zopakovalo, že útočí na pozici jedničky v prodeji elektromobilů a jen letos chce více jak zdvojnásobit prodej aut na elektřinu. Plán je v roce 2021 prodat 300 tisíc elektromobilů a 150 tisíc hybridů. Loni Volkswagen prodal celkově 5,3 milionu aut.

Akcie Volkswagenu se tak nyní na německé burze obchoduje za zhruba 327 euro, když týden začínala na 235 eurech.

Podobný příběh, i když v menším, píše i další německá automobilka BMW. I její vedení v týdnu oznámilo, že věří v elektromobilitu. V následujících letech chce prodej elektroaut každoročně zvednout o polovinu s cílem prodávat v roce 2030 každé druhé auto jako elektromobil. Akcie BMW tento týdne zhodnocuje o zhruba 11 procent.

Automobilky tak táhnou na nové rekordní výše německý burzovní index DAX. Ten se během dnešního obchodování dostal až na úroveň zhruba 14 775 bodů, zhruba před rokem ještě před nástupem koronaviru byl na do té doby rekordní úrovni kolem 13 700 bodů. V březnu se daří akciím obecně, na novém rekordu jsou i americké indexy a daří se i pražské burze.

Za raketovým růstem akcií Volkswagenu v tomto týdnu mohou být kromě dobrých loňských výsledků a odvážných plánů i spekulativní nákupy, případně další vlna koordinovaného postupu drobných investorů, jakou jsme nedávno viděli u akcií Gamestop.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, auta, burza, investice, Volkswagen

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 8 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services