Vláda otvírá hranice nejen pendlerům. Ale má to háček

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 23. 4. 2020 22:40 aktualizováno 24. 4. 2020 11:46 | 7 komentářů
Vláda otvírá hranice nejen pendlerům. Ale má to háček

Zdroj: Shutterstock

Vláda ve čtvrtek schválila nová pravidla pro překračování státních hranic. Nejdříve mluvila jenom o pendlerech, pro které se omezení uvolní od pondělí 27. dubna.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch později dodal, že vláda už od pátku 24. dubna ruší zákaz volného pohybu osob a rozšiřuje možný počet osob ve skupině na veřejnosti ze dvou na maximálně deset lidí. Současně bude možné opět cestovat do zahraničí nejenom za prací. Kdo ale při návratu neprokáže negativní test na koronavirus, bude muset jít do čtrnáctidenní karantény.

Pendleři nově nemusí dodržovat pravidlo, podle něhož musí za hranicemi zůstat aspoň 14 dnů. Musí však předložit negativní test na koronavir. Když jednou za 14 dnů takový test na hranicích předloží a není starší než čtyři dny, mohou cestovat za prací každý den. Jestli ne, dál pro ně platí, stejně jako pro všechny ostatní, kteří se budou vracet ze zahraničí, že musí na dva týdny do karantény. Nově tedy i bez negativního testu mohou vyjet i méně než na 14 dnů, vždy ale po návratu (bez negativního testu) musí do karantény.

Otázka je, jestli se pro pendlery v praxi skutečně něco zásadního změní. Ministerstvo vnitra neuvádí nic o tom, že by pro ně například vyčlenilo speciální testovací kapacity. Naopak zdůrazňuje, že testy si lidé mají zajistit sami a na vlastní náklady.

Když člověk nemá příznaky onemocnění Covid-19 a doporučení nebo žádanku od lékaře, nedostane se k testování jinak než na vlastní žádost a za úhradu jako takzvaný samoplátce. Provedení testu v takovém případě vyjde zhruba na 3000 korun.

Například v Karlovarském a Jihočeském kraji, kde jsou desítky tisíc pendlerů, ale taková možnost vůbec není, jak ukazuje mapa odběrových center na webu ministerstva zdravotnictví. V Plzeňském kraji je to možné jen v Sušici, v Ústeckém kraji jen v Ústí nad Labem.

Kdyby do těchto míst chtěl někdo dojet, musí se objednat. „Zpravidla jsou na tato testování objednávkové systémy,“ říká Klára Doláková z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

A jak dlouho se na výsledek testu čeká? „Čekací lhůty se odvíjejí od kapacit laboratoří, které vzorky zpracovávají,“ odpovídá neurčitě Doláková.

V potaz se nebudou brát výsledky takzvaných rychlotestů, řekl ministr vnitra Jan Hamáček na páteční tiskové konferenci po jednání krizového štábu. Proto podle něj není možné lidi testovat při návratu ze zahraničí přímo na hranicích.

Stejný režim jako pro pendlery nově začne platit i pro příhraniční studenty.

Nový režim od pondělí bude platit i pro občany Česka, kteří se vracejí ze zahraničí. A také pro cizince s povolením vstupu na naše území. Podle schváleného usnesení se mohou vyhnout karanténě, pokud předloží maximálně čtyři dny starý negativní test na koronavirus.

„Chceme lidem maximálně zjednodušit návrat do Česka. Možnost vyhnout se po předložení testu karanténě jsem prosazoval dlouhodobě jako opatření, které nám umožní pokračovat v postupném návratu do režimu před pandemií,“ říká ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Příhraniční zaměstnanci ve zdravotnictví, integrovaném záchranném systému, sociálních službách a subjektech kritické infrastruktury stále mohou vycestovat bez karantény při návratu. Tito lidé tedy nemusejí předkládat ani negativní test. Totéž platí u pracovníků v mezinárodní dopravě, diplomatů nebo osob cestujících za hranice v mimořádných případech na dobu kratší než 24 hodin.

Dnešní usnesení také rozšiřuje kategorie cizinců, kteří mohou do ČR vstoupit. Nově mohou za určitých podmínek přicestovat občané EU za účelem výkonu ekonomické činnosti nebo studenti vysokých škol ze zemí EU.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 4. 2020 10:32, xls

Celé je to nesmysl. Pár dnů starý papír nic neřeší, protože člověk mohl být nakažen den po testu a může virus šířit třeba i týden po překročení hranic a nemusí o tom vědět.

Tahle vláda u mě ztratila jakoukoli kredibilitu. Jediné, na co se u nich dá spoléhat, je dělání si vlastního PR a fungování stylem "kam vítr, tam plášť". Kdy naposledy tvrdili, že jsou hranice zavřené na 2 roky?

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 4. 2020 9:15, pag

To je jednoduché, pendleři budou všelijak švindlovat, tak jako doposud, kdy místo karantény doma, chodili po méstě. Za další mrtvé jsou zodpovědni opi z opozice a škůdci právníci, kterým se zdálo, že poslední dobou mají nějak málo možností k mrvení života ostatním a především k zisku. Teď si to žalobami hord ponikavců na stát chtějí vynahradit, jsou to hyeny.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nové limity u pracovních dohod: Později a jinak, schválili poslanci

Dohodáři se zatím o své příjmy bát nemusí. Nová pravidla, která měla od července omezit řetězení dohod o provedení práce, budou platit až od příštího roku. A navíc jinak, než se předpokládalo.... celý článek

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

17. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Převrat v zákoníku práce: Kratší výpovědi, delší zkušebka a dětská práce

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil návrh zásadních změn v zákoníku práce. Tady je jejich přehled.

Partners Financial Services