Konec ičařů v ČR, nebo mnoho povyku pro nic?

Konec ičařů v ČR, nebo mnoho povyku pro nic?
Ustanovení nového zákona o zaměstnanosti, které má zabránit tzv. zaměstnávání lidí na živnostenský list, vyvolalo v poslední době velké diskuse. Problém s ním mají mít zejména distributoři finančních produktů. Podle nás je ale využívání "ičařů" pro toto zprostředkování zcela v souladu s platnou legislativou. Jak to?

V roce 2004 nabyl účinnosti zcela nový zákon o zaměstnanosti (435/2004 Sb.). V poslední době vyvolává velké diskuse zejména ustanovení § 13 odst. 1 tohoto zákona, které mimo jiné říká: "Právnická nebo fyzická osoba je povinna plnění běžných úkolů vyplývajících z předmětu její činnosti zajišťovat svými zaměstnanci, které k tomu účelu zaměstnává v pracovněprávních vztazích podle zákoníku práce."
Je přitom zajímavé, že shodný text byl obsažen v § 1 odst. 6 původního zákona o zaměstnanosti (1/1991 Sb. v posledním platném znění) a nikdo mu rozhodně nevěnoval takovou pozornost, jaké se "těší" nyní naprosto stejný text nového zákona, pouze přesunutého do jiného paragrafu.
V čem je problém? Toto ustanovení zákona má zabránit tzv. zaměstnávání lidí na živnostenský list (nebo také Švarcsystém, Schwarz system apod.). Tito lidé bývají často označováni jako "ičaři", protože mají přiděleno vlastní identifikační číslo (IČ) a svoji činnost vykonávají jako osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), nikoliv jako zaměstnanci. Zdánlivě největší problém s tímto ustanovením mají údajně mít firmy působící v distribuci finančních produktů, které využívají rozsáhlé sítě na principu smluv o obchodním zastoupení. Tento problém je ovšem opravdu jen zdánlivý. V našem právním řádu totiž existují další zákony, které takovou spolupráci jasně definují jako smluvní vztah podnikatelských subjektů, nikoliv jako vztah pracovněprávní, jak o něm hovoří zákon o zaměstnanosti.

Které to jsou?

  • Obchodní zákoník:
    ten v § 652 a následujících paragrafech definuje smlouvu o obchodním zastoupení a hned v prvním odstavci říká: "Smlouvou o obchodním zastoupení se obchodní zástupce jako nezávislý podnikatel zavazuje dlouhodobě pro zastoupeného vyvíjet činnost směřující k uzavírání určitého druhu smluv (dále jen "obchody") nebo sjednávat a uzavírat obchody jménem zastoupeného a na jeho účet."
    Pokud je tedy použita smlouva o obchodním zastoupení, je přímo ze zákona zřejmé, že jde o smlouvu mezi podnikateli, nikoliv o pracovněprávní vztah. Používání obchodních zástupců je očividně zcela legální a těžko je lze označit za porušení zákona o zaměstnanosti.
  • Zákon 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu:
    ten stanoví v § 30 odst. 4 možnost investičního zprostředkovatele využívat jiného investičního zprostředkovatele. Z téhož zákona pak vyplývá, že investiční zprostředkovatel je podnikatel (rozhodnutí o registraci KCP je jiným oprávněním k podnikatelské činnosti, které stát vydává za správní poplatek 2 000 Kč, tedy o 100 % dráž, než živnostenský list). I tento zákon tedy zavádí smluvní vztah mezi podnikateli, který není vztahem pracovněprávním.
  • Zákon 38/2004Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích a samostatných likvidátorech pojistných událostí:
    I ten jasně definuje podřízeného pojišťovacího zprostředkovatele jako podnikatele, který má smluvní vztah s agentem či makléřem. Obdobně je na tom vázaný pojišťovací zprostředkovatel ve vztahu k pojišťovně. Osvědčení o zápisu do registru MF je opět jiným oprávněním k podnikatelské činnosti (rovněž za správní poplatek 2 000 Kč), tudíž i zde zákon zavádí smluvní vztah mezi podnikateli, nikoliv vztah pracovněprávní.

Z výše uvedeného je zřejmé, že využívání "ičařů" při zprostředkování finančních produktů je zcela v souladu s platnou legislativou, neboť zvláštní právní úprava jak investičních zprostředkovatelů, tak i pojišťovacích zprostředkovatelů s tím přímo počítá. Stejně tak s takovou formou smluvního vztahu přímo počítá smlouva o obchodním zastoupení. Zákon o zaměstnanosti tak může dopadnout nanejvýš na ty, kteří mají "na IČ" třeba sekretářku apod. Navíc v současné době probíhá jednání o novele, a to jak formou vládního návrhu tak i jako poslanecká iniciativa.

Autor je člen Legislativně-právní komise AFIZ

Jaký zákon se podle vás "ičařů" dotýká? Zneužívají podnikatelé vyjmenované úpravy? Měl by být legální "schwarz system"?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2005 20:00, Mak

Díky, to je opravdu geniální článek. V životě jsem neviděl pádnější důkaz naprosto nesmyslně přebujelé byrokracie v naší zemi. Panebože vyhází už někdo ty nepotřebné úředníky na dlažbu? Je lepší jim platit sociální dávky, než jejich vysoké platy z našich daní...

Zobrazit celé vlákno

+55
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2005 21:35, Kateřina

Jak to, že vy jste modře a já černě - není to nějaká diskriminace?

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Není zprostředkovatel jako zprostředkovatel

23. 11. 2004 | Petr Šafránek

Není zprostředkovatel jako zprostředkovatel

Zprostředkování investičních instrumentů i pojistných produktů podléhá, nebo již brzo bude, státní regulaci. Jenže při podrobnějším pohledu zjistíme, že podmínky regulace těchto dvou... celý článek

Zemětřesení v pojistných smlouvách III.

21. 10. 2004 | Petr Šafránek

Zemětřesení v pojistných smlouvách III.

V závěru naší trilogie o zákonu o pojistné smlouvě se zaměříme na to, kdo nám vlastně podle nové právní úpravy může uzavření pojistné smlouvy nabízet. Ale především si řekneme, co by... celý článek

Zemětřesení v pojistných smlouvách II.

5. 10. 2004 | Petr Šafránek

Zemětřesení v pojistných smlouvách II.

Nový zákon o pojistné smlouvě obsahuje některá nesporná pozitiva, např. díky němu bude pojišťovna povinna kdykoliv sdělit aktuální výši odkupného a do smlouvy mimo jiné zakotvit i způsob,... celý článek

Jiný pohled na regulaci pojišťovnictví

30. 6. 2004 | Petr Šafránek

Jiný pohled na regulaci pojišťovnictví

"Pokud se vstup dalších lidí do oblasti finančního poradenství výrazně ztíží, postihne to nejen ty, kteří dnes úplné začátečníky přijímají (vesměs MLM systémy), ale i ty finančně poradenské... celý článek

Zprostředkovatelé pojištění pozor, přichází Zákon!

10. 2. 2004 | Ivan Špirakus

Zprostředkovatelé pojištění pozor, přichází Zákon!

Jsem rád, že se konečně zvýší bariéry vstupu do odvětví zprostředkování pojištění. Dvakrát týdně po práci se to kvalitně opravdu dělat nedá, myslí si místopředseda představenstva Komory... celý článek

Partners Financial Services